Zeven tips voor een gaaf tussenjaar

Je bent bijna klaar met school maar je weet nog niet wat je daarna wil gaan doen. Wordt het een vervolgopleiding? En zo ja, wat vind je eigenlijk écht leuk? Of wil je juist graag geld verdienen en daarom gaan werken? Of wil je jezelf verder ontwikkelen en iets van de wereld gaan zien? Of vrijwilligerswerk doen in Afrika? Een tussenjaar nemen in het buitenland betekent een geweldige kans om je persoonlijk te ontwikkelen. Maar hoe regel je dat nou eigenlijk allemaal? Hieronder geven wij je zeven tips om je verder te helpen.

Zeven tips om van jouw tussenjaar een succes te maken 

TIP 1: Wat wil je bereiken en hoe draagt een tussenjaar daaraan bij?

De eerste stap om jouw tussenjaar succesvol te maken is om te bedenken wat jij wil gaan doen. Klinkt dat voor jou makkelijker gezegd dan gedaan? Denk dan eens na over wie je wilt zijn. Stel je jezelf eens voor over vijf jaar. Wat wil je dan bereikt hebben? Wat vind jij belangrijke dingen in je leven? Welke dingen wil je dan gedaan of ervaren hebben? En welke dingen zijn er nodig om jouw doelen te bereiken?

TIP 2: Maak een bewuste keuze voor jouw tussenjaar 

Wil je gaan werken? Iets nieuws leren? Aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Tot een goede studiekeuze komen? Ga eens naar een Tussenjaarbeurs. Deze wordt jaarlijks georganiseerd en kan je goede inzichten geven over wat je wel maar vooral ook wat je niet wilt. Keuzestress? Helemaal niet nodig! Je kan dingen ook prima combineren natuurlijk. Bijvoorbeeld het eerste half jaar geld verdienen en in het tweede deel van jouw tussenjaar naar het buitenland. Dan sla je twee vliegen in één klap!

TIP 3: Tussenjaar in het buitenland? Kies een duurzame en verantwoorde organisatie

Wordt een tussenjaar in het buitenland onderdeel van je plannen? Hoe maak je nou een goede keuze? Met welke organisatie ga je op reis? Kies je voor vrijwilligerswerk? Zorg dan in elk geval dat jouw buitenlandervaring verantwoord en duurzaam is zodat je voorkomt dat je onbedoeld schade toebrengt aan de gemeenschap of het project waar je gaat helpen. Meer informatie hierover vind je in deze blog. Kies ervoor om met een organisatie naar het buitenland te gaan, die is aangesloten bij de brancheorganisatie Vereniging Volunteer Correct. 

TIP 4: Maak een budget voor jouw tussenjaar 

Investeren in jezelf is sowieso altijd goed besteed geld. Ga je vrijwilligerswerk doen, houd dan rekening met de kosten voor je vliegticket, visum, vaccinaties, verblijf en begeleiding in Afrika. Om een beeld te krijgen van de kosten in het land waar jij heen wil gaan kan je eens kijken op de website van Budget your trip. Let op: de kosten kunnen altijd verschillen en het ligt er natuurlijk helemaal aan of jij van plan bent veel of weinig geld uit te geven. 

TIP 5: Maak een duidelijk plan voor jouw tussenjaar

Nu je ongeveer weet welke investering je gaat doen, is het belangrijk dat je een plan maakt voor jouw tussenjaar. Hoe ga je het geld bij elkaar krijgen? Hoeveel tijd heb je daarvoor nodig? Heb je al wat gespaard? Willen je ouders eventueel wat bijdragen? Wat ook veel mensen doen is het opzetten van een crowdfunding. Kijk wat voor jou het beste werkt en waar je je goed bij voelt.

TIP 6: Meld je tijdig aan voor programma’s tijdens je tussenjaar

Ook belangrijk is dat je nadenkt over hoe lang je weg wilt gaan en met welke organisatie. Vraag informatie aan over interessante programma’s. Laat je goed informeren. De volgende stap is om je echt aan te melden. Voor de meeste programma’s is het aan te raden om je minimaal drie tot zes maanden van te voren aan te melden. Zo weet je zeker dat er nog plek is en heb je genoeg tijd om je goed voor te bereiden.

TIP 7: Leg contacten voordat je tussenjaar begint 

Het lijkt misschien lastig om in het buitenland contact te leggen met andere mensen, maar je kan van te voren ook al veel doen. Je bent niet de enige die met dezelfde organisatie naar het buitenland gaat. Neem eens contact op met de organisatie waarmee je reist. Zij kunnen jou vast en zeker helpen om in contact te komen met anderen die daar al zijn geweest of tegelijk met jou in hetzelfde land zijn. Wel zo gezellig als je de voorpret voor je tussenjaar met anderen kan delen!

BONUSTIP: BEREID JE GOED VOOR OP JE TUSSENJAAR IN HET BUITENLAND

Nu je weet waar je heen gaat, ga je je natuurlijk verdiepen in je bestemming. Wat voor land is het precies? Welke normen en waarden gelden? Hoe zijn de kledingvoorschriften en hoe zijn de verhoudingen tussen man en vrouw? Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker wel belangrijke dingen om over te lezen. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan en ben je goed voorbereid op jouw reis.

Wist je bijvoorbeeld dat het dragen van een korte broek in veel Afrikaanse landen beschouwd wordt als iets voor schooljongens? Dat komt omdat in veel landen de kinderen een schooluniform dragen. De jongens met een korte broek en de meisjes met een rok. Eenmaal volwassen vinden veel mannen een korte broek daarom ‘schooljongens achtig’ en draagt men meestal alleen lange broeken. Vanuit Doingoood Experience bieden wij een volledige voorbereidingscursus aan die jou helpt om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor je tussenjaar.

Nu we jou al grotendeels op weg hebben geholpen, is het aan jou om jouw tussenjaar onvergetelijk te maken! 

Interesse in vrijwilligerswerk?

Interesse om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Bekijk ons aanbod aan projecten. Voel je daarnaast altijd vrij om een persoonlijke intake gesprek met ons aan te vragen om te kijken welk project het beste bij jou past en andersom. We kijken uit naar je komst!

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!