Tussenjaar nemen? 7 onmisbare tips voor succes

Je bent zeker niet de enige die nadenkt over een tussenjaar nemen. Ruim 16,4% van de HAVO leerlingen en 17,1% van de VWO leerlingen in Nederland in 2018 nam een tussenjaar. Drie jaar geleden was dat nog 14,5% na havo en 14,9% na vwo.

Tussenjaar nemen in het buitenland

Een tussenjaar nemen in het buitenland betekent een geweldige kans om je persoonlijk te ontwikkelen. En om te ontdekken waar je goed in bent en waar je blij van wordt. En dát kan je weer helpen bij het maken van een studiekeuze.

Neem je een tussenjaar in het buitenland, dan staat je een groot avontuur te wachten. Je ontmoet nieuwe mensen, je leert jezelf een stuk beter kennen, je verbetert je talenkennis en je wordt sowieso zelfstandiger. Kortom: je komt na je tussenjaar terug als een echte wereldburger! 

Inspiratie opdoen voor een tussenjaar buitenland? Vraag hier gratis jouw inspiratie magazine aan!

Geld verdienen tijdens je tussenjaar

Je kan ook werkervaring gaan opdoen tijdens je tussenjaar. Dan kan je bijvoorbeeld gaan werken. Met het geld dat je hiermee verdient kan je bijvoorbeeld sparen voor je vervolgstudie, dat scheelt later ook misschien weer studieschuld. Of je spaart voor het halen van je rijbewijs of het maken van een mooie reis. 

Het voordeel van werken tijdens je tussenjaar is dat je geld kan verdienen. Vraag je daarbij ook af wat het werken je nog meer oplevert. Wat draagt die (bij)baan bij aan jouw CV en aan je toekomst? Welke kansen heb je bij deze baan om jezelf verder te ontwikkelen? Helpt deze baan je ook om te ontdekken waar je goed in bent of wat je erg leuk vindt om te doen? 

Sommige jongeren die nadenken over het nemen van een tussenjaar vinden dat ze nog lang genoeg in hun leven moeten werken. Zij kiezen juist voor de vrijheid die ze nu nog hebben om de wereld te gaan ontdekken. 

Tussenjaar in Afrika

Demi (20) wist niet wat ze moest doen na haar opleiding voor onderwijs assistent en besloot om een tussenjaar in Afrika te nemen. Ze ging 5 maanden vrijwilligerswerk doen bij een gevarieerd community project in Oeganda. En het tussenjaar heeft haar geholpen, want ze weet nu eindelijk wél wat ze wil ga doen. Benieuwd naar haar verhaal? Demi vertelt het je zelf in deze video.

Onder de video vind je jouw 7 onmisbare tips voor succes tijdens jouw tussenjaar.

 

 

Maar hoe regel je dat nou eigenlijk een tussenjaar in het buitenland? Het is van belang dat je goed voorbereid op reis gaat.

7 tips om van jouw tussenjaar een succes te maken

Tip 1: Wat wil je bereiken en hoe draagt je tussenjaar daaraan bij

De eerste stap om jouw tussenjaar succesvol te maken is om te bedenken wat jij wil gaan doen in jouw tussenjaar. Klinkt dat voor jou makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien helpt het om dan nog een stap terug te doen. Denk eens na over wie je wilt zijn. Stel je jezelf eens voor over 5 jaar.

Wat wil je dan bereikt hebben? Wat vind jij belangrijke dingen in je leven? Welke dingen wil je dan gedaan of ervaren hebben om met een blij gevoel op terug te kijken? En denk er dan over na welke dingen nodig zijn om jouw doelen te bereiken.

 

Tip 2: Maak een bewuste keuze voor jouw tussenjaar 

Wil je gaan werken? Iets nieuws leren? Aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Tot een goede studiekeuze komen? Bijvoorbeeld door ervaringen te gaan opdoen? Ga eens oriënteren. Om je daarbij te helpen is er op een landelijke TussenjaarBeurs op donderdag 26 maart. Hier kan je heel veel inspiratie opdoen over hoe jij je tussenjaar kan invullen. 

Keuzestress? Helemaal niet nodig! Je kan dingen ook prima combineren natuurlijk. Bijvoorbeeld het eerste half jaar geld verdienen en in het tweede deel van jouw tussenjaar naar het buitenland. Dan sla je twee vliegen in één klap!

Ook een goed idee: maak de 7-vragen studiekeuze test en ontvang een persoonlijk advies rapport.

Tip 3: Tussenjaar in het buitenland? Kies een duurzame, verantwoorde organisatie

Wordt een tussenjaar in het buitenland onderdeel van je plannen? Hoe maak je nou een goede keuze? Met welke organisatie ga je op reis? Kies je voor vrijwilligerswerk? Zorg dan in elk geval dat jouw buitenlandervaring verantwoord en duurzaam is. Zo voorkom je dat je onbedoeld schade toebrengt aan de gemeenschap of het project waar je gaat helpen. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld in de blogs ‘Weeshuistoerisme’ en ‘Is vrijwilligerswerk in het buitenland een goed idee?

Vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens je tussenjaar is zeker een goed idee, zo lang je maar weet waar je op moet letten. 

Kies ervoor om met een organisatie naar het buitenland te gaan, die is aangesloten bij de brancheorganisatie Vereniging Volunteer Correct. Dan ga je in ieder geval een verantwoord en onvergetelijk tussenjaar tegemoet.

Heb jij al jouw gratis jouw inspiratie magazine aangevraagd voor jouw tussenjaar in het buitenland?

Tip 4: Maak een budget voor jouw tussenjaar

Ga jij een tussenjaar nemen in het buitenland? Leuk! Daar komen ook kosten bij kijken. Of liever gezegd: een investering. Investeren in jezelf is in sowieso altijd goed besteed geld. 

Ga je een talencursus of vrijwilligerswerk doen, houd dan rekening met de kosten voor je vliegticket,  verblijf en begeleiding in het buitenland. Wordt het vrijwilligerswerk? Zorg dan dat je nooit betaalt voor het vrijwilligerswerk zelf. Meer hierover kan je lezen in het blog ‘Waarom je nooit moet betalen voor vrijwilligerswerk.’

Om een beeld te krijgen van de kosten in het land waar jij heen wil gaan kan je eens kijken op de website van Budget your trip. Let op: de kosten kunnen altijd verschillen en het ligt er natuurlijk helemaal aan of jij van plan bent veel of weinig geld uit te geven. Maar het geeft je wel een ruime indicatie.

 

Tip 5: Maak een duidelijk plan voor jouw tussenjaar

Nu je ongeveer weet welke investering je gaat doen, is het belangrijk dat je een plan maakt voor jouw tussenjaar. Hoe ga je het geld bij elkaar krijgen? Hoeveel tijd heb je daarvoor nodig? Heb je al wat gespaard? Willen je ouders eventueel wat bijdragen?

Wat ook veel mensen doen is crowdfunding. Kijk eens wat voor jou het beste werkt.

 

Tip 6: Meld je tijdig aan voor programma’s tijdens je tussenjaar

Ook belangrijk is dat je nadenkt over hoe lang je weg wilt gaan en met welke organisatie. Vraag ook informatie aan over interessante programma’s voor tijdens je tussenjaar in Afrika. Laat je goed informeren. De volgende stap is om je echt aan te melden. Voor de meeste programma’s is het aan te raden om je minimaal 6 tot 3 maanden van te voren aan te melden. Zo weet je zeker dat er nog plek is.

Tip 7: Leg contacten voordat jouw tussenjaar begint

Het lijkt misschien lastig om in het buitenland contact te leggen met andere mensen, maar je kan van te voren ook al veel doen. Je bent niet de enige die met dezelfde organisatie naar het buitenland gaat. Neem eens contact op met de organisatie waarmee je reist. Zij kunnen jou vast en zeker helpen om in contact te komen met anderen die daar al zijn geweest of tegelijk met jou in hetzelfde land zijn. 

Wel zo gezellig als je de voorpret voor je tussenjaar met anderen kan delen!

Bonustip: Bereid je goed voor op je tussenjaar in het buitenland

Nu je weet waar je heen gaat, ga je je natuurlijk verdiepen in je bestemming. Wat voor land is het precies? Welke normen en waarden gelden? Hoe zijn de kledingvoorschriften en hoe zijn de verhoudingen tussen man en vrouw? Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker wel belangrijke dingen om over te lezen. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan en ben je goed voorbereid op jouw reis.

Wist je bijvoorbeeld dat het dragen van een korte broek in veel Afrikaanse landen beschouwd wordt als iets voor schooljongens? Dat komt omdat in veel landen de kinderen een schooluniform dragen. De jongens met een korte broek en de meisjes met een rok. Eenmaal volwassen vinden veel mannen een korte broek daarom ‘schooljongens achtig’ en draagt men meestal alleen lange broeken. 

Nu we jou al grotendeels op weg hebben geholpen, is het aan jou om jouw tussenjaar onvergetelijk te maken! 

Tijdens jouw tussenjaar naar Afrika met Doingoood?

Wil je meer weten over een tussenjaar in Afrika met Doingoood? Google onze naam eens (let op de spelling ;-)) en kijk wat anderen over ons geschreven hebben in hun reviews. 

Of meld je aan voor een gratis inspiratie avond of een online webinar. Vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!