Stage in het buitenland: 21 tips voor een succesvolle buitenlandstage

Weet jij wat er allemaal moet gebeuren voordat je op buitenlandstage gaat?

Een stage doen in het buitenland is een geweldige kans. Je doet werkervaring op in je vakgebied en woont en werkt een tijdje in een andere cultuur. En dan gaat je persoonlijke ontwikkeling twee keer zo snel! In dit artikel vind je buitenlandstage tips zodat jij maximaal voorbereid aan je stage in het buitenland begint.

Uit je comfort zone

Je leert tijdens je buitenlandstage over interculturele communicatie. Je wordt uitgedaagd om situaties buiten je eigen referentiekaders te bekijken. Er wordt een beroep gedaan op je zelfstandigheid, het nemen van eigen initiatieven en het komen tot creatieve oplossingen voor niet-alledaagse situaties. Kortom, een buitenlandse stage verrijkt je enorm!

Op buitenlandstage: Wat moet je allemaal regelen?

Voordat je op buitenlandstage kan gaan, moet er ook veel geregeld worden. Hoe vind je een geschikte buitenlandstage? Voldoet jouw stageplaats in het buitenland wel aan de eisen die je opleiding aan jouw stageplaats stelt? Kan je makkelijk contact houden met je stagebegeleider? En met welke investeringen moet je rekening houden?

Bovenop de praktische zaken komt ook een stukje mentale voorbereiding. In wat voor land ga je stage lopen? In hoeverre verschilt de cultuur op je bestemming met die van thuis? Op welke persoonlijk skills verwacht je dat er tijdens jouw stage een beroep gedaan wordt? En wat ga je doen als je stageplaats tegenvalt? Of als je te maken krijgt met onverwachte tegenslagen. Ook dat hoort bij een goede voorbereiding voor een succesvolle buitenlandstage.

 

5 tips om een succes te maken van jouw stage in het buitenland

Hieronder vind je alvast de eerste 5 tips voor een succesvolle stage in het buitenland.

Tip 1: Zorg dat je weet welke eisen jouw opleiding stelt aan jouw buitenland stageplaats

Het lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt dat studenten vaak al op zoek moeten naar een stageplaats vóórdat de opleiding de criteria duidelijk heeft gecommuniceerd. Zorg daarom dat je goed weet aan welke voorwaarden de stageplaats moet voldoen. Breng in kaart wat het eindresultaat van je stage moet zijn en werk vanaf dat punt terug. Moet je een onderzoek uitvoeren, een praktijk opdracht maken, gaat het vooral om de internationale ervaring opdoen of heb je vakinhoudelijke opdrachten? En wat zijn je eigen leerdoelen voor deze stage? Hoe beter je dit weet, hoe sneller en makkelijker je een geschikte buitenlandstage plaats vindt.

Tip 2: Maak een budget voor je buitenlandstage

Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar verreweg de meeste stageplaatsen in het buitenland geven geen stagevergoeding. Sterker nog, er wordt vaak verwacht dat jij zelf de kosten voor je reis en verblijf betaalt. Bereid je hierop voor. Ga na of je in aanmerking komt voor een beurs. Kun je studiefinanciering krijgen of kom je nog in aanmerking voor een uitwonende beurs. Wat kun je zelf nog bijverdienen totdat je op stage gaat en wat wil je maximaal uitgeven? Allemaal belangrijke punten om bij stil te staan. Op die manier weet je precies of jouw droom stage ook daadwerkelijk bereikbaar voor je is.

 

Ik heb een leuke en leerzame tijd gehad op de labour ward. Het was gezellig met het personeel en de studenten en ik heb veel ervaring op kunnen doen zoals bijvoorbeeld bevallingen assisteren, zelfstandig bevallingen doen onder supervisie, de baby opvangen bij een keizersnee, enz. Een stage in het ziekenhuis is zeker aan te raden, net als de accommodatie waar ik verbleef. Kortom, een geweldig en leerrijk avontuur!”
– Emma van der Wekken, stagiaire verloskunde in een ziekenhuis in Kenia

 

Tip 3: Kijk niet alleen naar wat je buitenlandstage kost, maar vooral naar wat je buitenlandstage oplevert

Je investeert in je persoonlijke ontwikkeling. Doordat je dit in een andere cultuur doet, waarschijnlijk buiten je ‘comfort zone’, gaat die ontwikkeling nog sneller. Je leert over interculturele communicatie en je wordt uitgedaagd om situaties buiten je eigen referentiekaders te bekijken. Er wordt een beroep gedaan op je zelfstandigheid, het nemen van eigen initiatieven en het komen tot creatieve oplossingen voor niet-alledaagse situaties. Kortom, een buitenland stage verrijkt je enorm!

         

Orthopedische Technologie stage in Afrika         Verpleegkunde stage in Kenia


Tip 4: Plan tijd om je voor te bereiden op je buitenlandstage

Een gedegen voorbereiding gaat je helpen om je zoveel méér uit je buitenlandstage te halen. En wist je dat juist de voorbereiding het meest onderschat wordt? Studenten, die zich hebben ingelezen in het land en de cultuur waar ze naartoe gaan, hebben een grotere impact dan studenten die zich niet goed hebben voorbereid. Het is belangrijk om je te verdiepen in de leefgewoonten van jouw bestemming. En ben je je ook bewust van de invloed van jouw eigen cultuur en opvoeding heeft op hoe jij je buitenlandstage ervaart? Eerder al schreef ik daarover het blog ‘Waarom hoe je denkt, bepaalt hoe je naar een ander kijkt‘.
Alle kennis die tijdens je voorbereiding al hebt opgedaan, kost je geen energie meer bij aankomst. Want reken er maar op dat
er veel nieuwe indrukken op je af zullen komen. Op je stageplaats en ook tijdens je verblijf in een andere cultuur.

 

Ik ben echt heel erg blij geweest met de begeleiding van Doingoood. Ze stonden voor me klaar en ze regelde al die kleine dingen waar je dan geen zorgen over hoeft te maken zodat mijn tijd daar nog leuker was. Ik kijk echt terug naar de meest gave ervaring van mijn leven!”
– Maartje Stout, stagiaire verpleegkunde in  Oeganda

 

Tip 5: Maak afspraken met je stagebegeleider van je opleiding

Tijdens je stage wil je natuurlijk tussendoor weten hoe je ervoor staat met je opdrachten of leerdoelen voor je opleiding. Het lijkt heel logisch dat je daarvoor goed contact onderhoudt met je stagebegeleider. En zo zou het ook moeten zijn natuurlijk. In praktijk blijkt, dat één van de grootste frustraties van buitenlandstage studenten, het contact met de stagebegeleider is. Maak daarom vooraf goede afspraken over de manier waarop je contact houdt en vooral ook de termijn waarbinnen je een reaktie mag verwachten. Zorg dat je ‘top of mind’ blijft bij jouw stagebegeleider en dat je niet in vergetelheid raakt omdat je toevallig in het buitenland zit.

 

Ontvang alle 21 tips voor een succesvolle buitenlandstage!

In dit blog hebben wij jou vast 5 tips gegeven waarmee je een succes kan maken van jouw stage in het buitenland. In totaal hebben we 21 tips voor een succesvolle buitenlandstage voor je. Wil je alle tips ontvangen?

Vraag hier jouw 21 tips voor een succesvolle buitenlandstage aan.

Deze buitenlandstage tips werden je aangeboden door Doingoood.

       

Maatschappelijke zorg stage in Oeganda         Onderwijs stage in Afrika

Over Doingoood

Bij Doingoood geloven wij dat mensen betere wereldburgers kunnen zijn als er meer begrip is voor andere leefwijzen en culturen. Met onze programma’s willen we mensen kennis laten maken met het échte dagelijkse leven van mensen in Afrika. Een leven dat er vaak heel anders aan toe gaat, dan wat je -mede dankzij wat de media ons laat zien- ervan denkt te weten.
Uit eigen ervaring weten wij hoe spannend het kan zijn om voor het eerst voor langere tijd naar het buitenland te gaan. Je hebt veel vragen over stage lopen in het buitenland en dan is het fijn als je goed advies krijgt waarmee je vooruit komt.

70 succesvolle buitenlandstages per jaar

Jaarlijks ronden zo’n 70 MBO en HBO stagiaires hun stage bij ons succesvol af. Onze werkwijze is gebaseerd op jarenlange woon- en werkervaring in Afrika. Omdat wij (bijna) alle fouten al een keer hebben gemaakt, blijven die jou bespaard. Op die manier kan jij je maximaal richten op je stage. En zorgen wij voor de rest.

50 buitenlandstage vacatures in Afrika

Bij ons vind je zo’n 50 stagevacatures in Afrika voor verschillende vakgebieden. Neem gerust eens een kijkje bij de stage projecten of bij de buitenlandstage vacatures.

Heb je vragen over jouw mogelijkheden voor stage lopen in Afrika? Je bent van harte welkom op een van onze info avonden om verder kennis te maken en alles te weten te komen over mogelijkheden voor jouw stage in Afrika.

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!