Vijf tips voor een onvergetelijke buitenlandstage

Voordat je op buitenlandstage kan gaan, moet er veel geregeld worden. Hoe vind je een geschikte stage? Voldoet jouw stageplaats in het buitenland wel aan de eisen die je opleiding stelt? Kan je makkelijk contact houden met je stagebegeleider? Met welke investeringen moet je rekening houden? Bovenop de praktische zaken komt ook een stukje mentale voorbereiding. In wat voor land ga je stage lopen? In hoeverre verschilt de cultuur op je bestemming met die van thuis? Op welke persoonlijk skills verwacht je dat er tijdens jouw stage een beroep gedaan wordt? Wat ga je doen als je stageplaats tegenvalt? Of als je te maken krijgt met onverwachte tegenslagen? Veel vragen, maar geen zorgen! Doingoood Experience helpt jou om goed voorbereid jouw avontuur in Afrika aan te gaan.

Vijf tips om een succes te maken van jouw stage in het buitenland:

TIP 1: Zorg dat je weet welke voorwaarden jouw opleiding stelt aan jouw stageplaats 

Het lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt dat studenten vaak al op zoek moeten naar een stageplaats vóórdat de opleiding de criteria duidelijk heeft gecommuniceerd. Zorg daarom dat je goed weet aan welke voorwaarden de stageplaats moet voldoen. Breng in kaart wat het eindresultaat van je stage moet zijn en werk vanaf dat punt terug. Moet je een onderzoek uitvoeren, een praktijk opdracht maken, gaat het vooral om de internationale ervaring of heb je vakinhoudelijke opdrachten? En wat zijn je eigen leerdoelen voor deze stage? Hoe beter je dit weet, hoe sneller en makkelijker je een geschikte buitenlandstageplaats vindt.

TIP 2: Maak een budget voor je buitenland stage

Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar verreweg de meeste stageplaatsen in het buitenland geven geen stagevergoeding. Sterker nog: er wordt vaak verwacht dat jij zelf de kosten voor je reis en verblijf betaalt. Bereid je hierop voor. Ga na of je in aanmerking komt voor een beurs. Kun je studiefinanciering krijgen of kom je nog in aanmerking voor een uitwonende beurs? Wat kun je zelf nog bijverdienen totdat je op stage gaat en wat wil je maximaal uitgeven? Allemaal belangrijke punten om bij stil te staan. Op die manier weet je precies of jouw droomstage ook daadwerkelijk haalbaar voor je is.

“Ik heb een leuke en leerzame tijd gehad op de verloskamers. Het was gezellig met het personeel en de studenten en ik heb veel ervaring op kunnen doen zoals bijvoorbeeld assisteren bij bevallingen, zelfstandig bevallingen doen onder supervisie, de baby opvangen bij een keizersnee, enz. Een stage in het ziekenhuis is zeker aan te raden, net als de accommodatie waar ik verbleef. Kortom, een geweldig en leerzaam avontuur!” Emma van der Wekken, stagiaire verloskunde in een ziekenhuis in Kenia

TIP 3: Kijk niet alleen naar wat je buitenland stage kost, maar vooral naar wat het je oplevert

Je investeert in je persoonlijke ontwikkeling. Doordat je dit in een andere cultuur doet, waarschijnlijk buiten je ‘comfort zone’, gaat die ontwikkeling nog sneller. Je leert over interculturele communicatie en je wordt uitgedaagd om situaties buiten je eigen referentiekaders te bekijken. Er wordt een beroep gedaan op je zelfstandigheid, het nemen van eigen initiatieven en het komen tot creatieve oplossingen voor niet-alledaagse situaties. Kortom, een buitenland stage verrijkt je enorm!

TIP 4: Neem de tijd om je goed voor te bereiden op je buitenland stage 

Een gedegen voorbereiding gaat je helpen om je zoveel méér uit je buitenlandstage te halen. En wist je dat juist de voorbereiding het meest onderschat wordt? Studenten, die zich hebben ingelezen in het land en de cultuur waar ze naartoe gaan, hebben een grotere impact dan studenten die zich niet goed hebben voorbereid. Het is belangrijk om je te verdiepen in de leefgewoonten van jouw bestemming. En ben je je ook bewust van de invloed van jouw eigen cultuur en opvoeding op hoe jij je buitenlandstage ervaart? Alle kennis die tijdens je voorbereiding al hebt opgedaan, zullen je geen energie meer kosten bij aankomst. Reken erop dat er veel nieuwe indrukken op je af zullen komen. Doingoood Experience heeft een voorbereidingstraining ontwikkeld om jou te helpen zo goed mogelijk te starten aan je Afrika avontuur.

“Ik ben echt heel erg blij geweest met de begeleiding van Doingoood Experience. Ze stonden voor me klaar en ze regelden al die kleine dingen waar je je dan geen zorgen over hoeft te maken zodat mijn tijd daar nog leuker was. Ik kijk echt terug naar de meest gave ervaring van mijn leven!” Maartje Stout, stagiaire verpleegkunde in Oeganda

 

TIP 5: Maak goede afspraken met je stagebegeleiders

Tijdens je stage wil je natuurlijk tussendoor weten hoe je ervoor staat met je opdrachten of leerdoelen voor je opleiding. Het lijkt heel logisch dat je daarvoor goed contact onderhoudt met je stagebegeleider. En zo zou het ook moeten zijn natuurlijk. In de praktijk blijkt echter dat één van de grootste frustraties van buitenlandstage studenten, het contact met de stagebegeleider is. Maak daarom vooraf goede afspraken over de manier waarop je contact houdt en vooral ook de termijn waarbinnen je een reactie mag verwachten.

Interesse in een buitenlandstage in Afrika?

Interesse om stage te lopen in het buitenland? Bekijk ons aanbod aan projecten. Voel je daarnaast altijd vrij om een persoonlijke intake gesprek met ons aan te vragen om te kijken welk project het beste bij jou past en andersom. We kijken uit naar je komst!

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!