Zó zit dat met onderwijs in Afrika
De scholen in Nederland zijn weer begonnen. Voor veel leerlingen lang geleden dat ze in de klas zaten! Ook voor de juffen, meesters, stagiaires en onderwijsassistenten weer even wennen. We weten over het algemeen hoe het er in een Nederlandse klas aan toegaat; twintig tot dertig leerlingen, allemaal aan een eigen tafeltje. De ochtend begint met een kringgesprek of een gebed. Iedereen heeft zijn eigen boek, schrift en pen en de juf of meester schrijft op een whiteboard of een smartboard. De kinderen krijgen meerdere vakken zoals rekenen en taal, er is tijd om te knutselen en samen te spelen. De kinderen noemen de juf of meester Ank of Bob en als ze jarig zijn krijg je een extra traktatie omdat ze je zo lief vinden. Maar hoe werkt onderwijs in Afrika? Hoe zou het zijn om les te geven in het onderwijs in Afrika? Hoeveel kinderen heb je in je klaslokaal? En hoe ziet onderwijs in Afrika eruit?
Hoe werkt onderwijs in Afrika?
Het onderwijs ziet er in het algemeen in Afrika anders uit dan in Nederland. In Nederland gaat elk kind naar school, is er speciaal onderwijs, worden kinderen gebracht of gaan ze op de fiets. In Afrika gaan niet alle kinderen naar school. Dat heeft verschillende redenen. Zo wonen veel kinderen bijvoorbeeld te ver weg om naar school te lopen, is er geen geld voor de schoolbus en heeft niemand een fiets. Het uniform en de schoolboeken zijn te duur, de kinderen moeten helpen op het land of er is simpelweg helemaal geen geld om onderwijs te kunnen betalen. Kinderen in Afrika gaan vanaf 6 jaar naar school. Kleuterscholen en dagopvang zijn in opkomst in Afrika, desondanks blijven veel jonge kinderen tot 6 jaar bij familie of hun ouders en helpen ze mee in het huishouden.
Hoeveel leerlingen?!
Op de basisschool in het onderwijs in Afrika zijn klassen van 50 tot meer dan 100 kinderen geen uitzondering. Vaak is er maar 1 meester of juf die al die kinderen les moet geven. Dit is natuurlijk een hele uitdaging! Hoe geef je kinderen op deze manier individuele aandacht?
Ook heel typisch voor onderwijs in Afrika is het zogenoemde ‘frontaal lesgeven’: de meester of juf geeft de klas als geheel uitleg en instructies. En de leerlingen? Die dreunen vaak met zijn allen tegelijk op wat de meester of juf zegt.
Helaas zijn er niet veel goed opgeleide docenten die voor de klas staan. Want ook het beroepsonderwijs in de meeste Afrikaanse landen werkt nog volgens de frontaal lesgeef-methode. Je kunt je voorstellen dat de kwaliteit van het onderwijs in Afrika daardoor minder goed is. Het onderwijssysteem is gericht op theorie en prestatie. Er is weinig ruimte voor leren in de praktijk en leren door te doen. Ook het aantal vakken waarin wordt gedoceerd, is beperkt.
Overblijfjuf? Nooit van gehoord
Van een overblijfjuf of -moeder heeft nog nooit iemand gehoord in Afrika. Kinderen eten tijdens de lunchpauze op school onder toezicht van de juf of meester en hebben net als kinderen in Nederland de tijd om buiten te spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Vooral een potje voetbal is populair!
Hoe werkt het precies op scholen in Oeganda?
Ook in Oeganda gaan kinderen vanaf hun zesde naar het basisonderwijs. Ze starten in klas 1 (Primary 1) en eindigen in klas 7 (Primary 7). Hierna stromen ze door naar het voortgezet onderwijs. Mits daar uiteraard geld voor is. En de afstand niet te groot. Een schooljaar is opgedeeld in 3 trimesters en start in januari. Kinderen lopen vaak, vooral op het platteland, kilometers om op school te komen. Daarom hebben de meeste scholen internaten, boarding-schools, waar de kinderen aan het begin van het trimester gaan wonen en in de vakanties naar huis gaan. De lesdagen zijn lang! School begint om 8 uur ’s ochtends en pas om 5 uur ‘s middags kunnen de kids pas naar huis of zijn ze klaar met hun schooldag. Dan nog een uurtje naar huis lopen, huiswerk maken – als er elektriciteit en dus licht is – taken doen zoals water halen of hout sprokkelen om de volgende dag om 6 uur weer op te staan. Dan is het Nederlandse schoolsysteem zo slecht nog niet! Half negen beginnen en om 3 uur lekker naar huis.
Hoe ziet onderwijs in Malawi eruit?
Ook in Malawi gaan de meeste kinderen vanaf een jaar of zes naar school. Soms is dit wat eerder of later. Dat ligt aan de afstand die de kinderen moeten lopen en natuurlijk of de ouders het schoolgeld kunnen betalen. Je ziet in Afrika dan ook regelmatig wat oudere kinderen in lage klassen. Er moest eerst gespaard worden of een ouder kind moest eerst school hebben afgerond voordat voor het volgend kind schoolgeld kan worden betaald. In Malawi zijn er openbare en privé-basisscholen. De openbare scholen zijn gratis! Het percentage kinderen wat naar de basisschool gaat, is daardoor relatief hoog. Helaas haken daarna veel kinderen af. Uit geldgebrek of omdat er gewerkt moet worden om het hoofd boven water te houden.
Het voortgezet onderwijs kent drie niveaus; community, district en national onderwijs. Afhankelijk van je prestatie tijdens je examen, word je ingedeeld in één van de drie niveaus; national onderwijs is het hoogste niveau wat je kunt halen. Na het voortgezet onderwijs, kun je als leerling kiezen voor een vervolg- of beroepsopleiding op HBO of universitair niveau. De laatste jaren neemt, gelukkig, het aantal leerlingen wat doorstroomt naar zo’n vervolgopleiding toe!
Vrijwilligerswerk of buitenland stage in het onderwijs in Afrika
Je bent benieuwd naar andere culturen. Je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je wilt werkervaring opdoen. Door stage lopen, of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, gaat je ontwikkeling twee keer zo snel. Je doet namelijk een waardevolle ervaring op én het wonen en werken in het buitenland geeft je persoonlijke ontwikkeling een enorme boost. Dat is dubbele winst! Maar hoe regel je eigenlijk zo’n buitenlandervaring in Afrika? Waar moet je op letten? Hoe zorg je dat je jouw leerdoelen behaalt tijdens je stage? Waar ga je wonen? Bij wie kan je terecht in Afrika, als je vragen hebt of hulp nodig hebt?
Wij hebben een antwoord op jouw vragen en zorgen ervoor dat jouw Afrika avontuur goed geregeld is.
Jarenlange woon- & werkervaring in Afrika
Onze werkwijze is gebaseerd op jarenlange woon- en werkervaring in Afrika. Jij richt je volledig op je buitenlandervaring en wij zorgen voor de rest! Bij ons kan je kiezen uit een ruim aanbod van projecten in het basisonderwijs en in het speciaal onderwijs. Daarnaast is onderwijs ook vaak onderdeel van een straatkinder- of communityproject. Je wisselt dan lesgeven af met andere bezigheden en activiteiten. De kinderen individueel aandacht geven in de klas, actief leren en leren samenwerken zijn doelstellingen waar je aan kan denken als je op een van de projecten aan het werk bent. Het assisteren van de docent of het uitwisselen van kennis en kunde maken deze educatieprojecten bijzonder. Veel projecten staan open voor ideeën! Creativiteit geeft kinderen de handvaten die ze nodig hebben om problemen op te lossen. Het maakt ze vindingrijk, flexibel en het stimuleert. Spelletjes doen, samen muziek maken, dansen, toneel spelen of knutselen. Wat zie jij jezelf doen?
Volg jij ons al?
Volg je ons al op Facebook of Instagram? Daar delen we foto’s en video’s om jou te inspireren over onze projecten en jouw mogelijkheden in ‘onze’ landen en Afrika. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!