Oeganda: the green pearl of Africa

Oeganda staat bekend om haar fantastische natuur. Of je nou denkt aan de Nijl die in het land ontspringt of de berggorilla’s die in de jungle leven: in Oeganda is van alles te beleven. Naast de fantastische natuur is de bevolking van Oeganda ook nog eens enorm vrolijk en aardig. Wil je meer leren over Oeganda? Lees dan deze blog!

Oegandese lekkernijen

Een Oegandees eet gemiddeld 1 kg bananen per dag. Het is daarom logisch dat je overal waar je kijkt bananen ziet. Groot, klein, geel en groen. De favoriete banaan voor veel Oegandezen is de Matoke. Een groene banaan die ze klaarmaken door deze in bananenbladeren te stomen om het daarna geprakt op te eten. De Matoke is niet zoet van smaak maar eerder zurig. Een soort ‘aardappelpuree’ maar dan van bananen.
Matoke is vaak de basis samen met veel, HEEL VEEL, ander vooral koolhydraatrijk eten. Denk aan rijst, aardappels en posho (een brok wit maïsmeel met niet heel veel smaak). Hierbij serveren ze een kommetje met saus. Je kan kiezen uit vlees, vis of kip. Er zijn ook genoeg vegetarische opties zoals bonen, erwten of pindasaus. Daarnaast is het leuk om streetfood te proberen: een rolex (chapati met omelet), kikomando (chapati met bonen), kasoli (maiskolf) of muchomo (een stokje geroosterd vlees). Daarnaast is er heerlijk vers fruit volop verkrijgbaar op straat waaronder mango’s, ananas, papaya’s en je raadt het al: bananen.

Adrenaline happen op de Nijl in Jinja en Sipi Falls

De Nijl ligt toch in Egypte? Ja maar wist je dat de Nijl in Jinja ontspringt? Hierna legt het een afstand van ongeveer 6500 km af naar Egypte waar het in de Middellandse zee terecht komt.

Jinja, het backpackers Walhalla van Oeganda, een klein stadje op 3 uur rijden van Kampala. Jinja is een paradijs voor avonturiers. Een van de activiteiten die je hier kan doen is wildwater raften.

Tijdens deze activiteit trotseer je spectaculaire stroomversnellingen waarbij je zeker niet in je rubberbootje blijft zitten. Tussen de bloedstollende momenten door kun je op adem komen en genieten van de prachtige natuur langs de oevers van de Nijl. Nog niet genoeg gehad? Ga dan quad rijden of bungeejumpen. Ondersteboven boven de Nijl met een elastiek aan je voeten, iemand moet het doen!

In het oosten van het land ligt Sipi, een klein bergdorpje met een van de meest adembenemende uitzichten van het land. Het bergachtige groene gebied heeft naast drie watervallen ook koffieplantages en bananenplanten. Allemaal ingrediënten voor een onvergetelijke hike. Tijdens zo’n hike kan je een douche nemen onder de watervallen en als kers op de taart abseilen langs een waterval van maar liefst 100 meter!

Berggorilla’s

We kunnen er niet omheen: Oeganda en berggorilla’s worden vaak in één zin genoemd. Meer dan de helft van alle berggorilla’s in de wereld is dan ook te vinden in Bwindi Impenetrable Forest National Park. Het is het oudste stuk jungle van Afrika en bevindt zich in het westen van het land tegen de grens met Congo en Rwanda. De plek waar 36 gorilla groepen leven.

Op bezoek bij deze gigantische primaten is een van de meest bijzondere wildlife ervaringen ter wereld. Tijdens de gorilla tracking ga je door de jungle van Bwindi met een ranger en dragers op zoek naar een gorilla familie. Hoewel gorilla’s groot en sterk zijn (mannetjes tot 1,85m en vrouwtjes 1,50m) hebben ze een zachtaardig en vriendelijk karakter.

Rennen met de kampioenen

In het oosten van het land ligt op 1.800 meter hoogte het  afgelegen dorpje Kapchorwa, Dit dorpje is uniek omdat het de thuisbasis van Oegandese hardlooptalenten is zoals Joshua Cheptegei, de wereldkampioen 10 kilometer en vele andere talentvolle lopers. Je kan hier mee trainen met de atleten in het programma, of als hardlopen niet je ding is kun je ervoor kiezen om een mountainbike route te doen in de knalgroene omgeving.

Niet ver van Kapchorwa ligt Sipi Falls, het gebied met de meest prachtige watervallen en natuur. Deze watervallen liggen aan de rand van het Mount Elgon National Park aan de grens met Kenia. Het gebied kenmerkt zich door koffieplantages, riviertjes, watervallen, kameleons, een overvloed aan vegetatie en traditionele Afrikaanse dorpjes.

Don’t worry, be happy

Wist je dat Oeganda op de lijst met gelukkigste landen van de wereld staat? En dat merk je! Een Oegandees is super vriendelijk en gastvrij en staat altijd klaar voor een praatje. Of het nu de boda boda man is die je naar je project brengt, of de vrouw achter de markt stal, iedereen is even vriendelijk en zal er voor zorgen dat je je al snel thuis zal voelen. De veerkracht van de mensen en de positieve levensinstelling is voor veel mensen inspirerend en gemixt met de rijke cultuur van het land een must-see om prachtige herinneringen te maken en terug te blijven komen. 

Nieuwsgierig geworden? Klik op deze link om meer te weten te komen over Oeganda. 

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!