Vrijwilligerswerk voor 50+ers. Graag zelfs!

Is vrijwilligerswerk in het buitenland ook weggelegd voor 50-plussers? Zeker weten! Met jouw werk- en levenservaring kun je een fantastische bijdrage leveren!

Is dat wel iets voor mij?

Regelmatig vragen 50-plussers zich af of internationaal vrijwilligerswerk doen niet meer iets is voor jonge mensen. Op video’s en foto’s zie je vooral jonge mensen die vrijwilligerswerk of een tussenjaar in het buitenland doen. Een buitenlandervaring trekt inderdaad veel jonge mensen aan. Er zijn echter ook meer dan genoeg mogelijkheden voor 50-plussers. 

De 50-plussers Lian (61) en het echtpaar Jaap (69) en José (65) hebben vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan. Zij zijn het er allemaal over eens: vrijwilligerswerk in het buitenland is zeker óók voor 50-plussers! Dat wil ik ook!

Dat wil ik ook!

Ongeveer vijf jaar geleden hoorde Lian enthousiaste verhalen van haar Zumba lerares over vrijwilligerswerk in Afrika. “Toen dacht ik, ‘dat wil ik ook!'” Het zelf beleven van een andere cultuur, leven en werken met de plaatselijke bevolking en leren over hun leven. “Ik wilde deelnemer zijn in een andere cultuur, geen toeschouwer,” zegt Lian.

Zinvolle besteding van je vakantie

Ook Jaap (69) en José (65) besloten vijf jaar geleden om hun vakanties nuttig te besteden. Zij gingen vrijwilligerswerk doen. Eerst in Nicaragua, later in Tanzania op scholen. “Wij hebben ervaren dat kinderen het heel leuk vonden dat wij sport- en spellessen gaven. Maar ook dat wij richting de leerkrachten onze ervaringen en kennis konden overdragen. Wij wilden ons nuttig maken en hadden het gevoel dat dit ook lukte,” vertellen ze. Want omdat je als 50-plusser juist al werk- en levenservaring hebt, kan je inhoudelijk ook veel toevoegen bij de projecten.

Wat levert het vrijwilligerswerk je op?

Wat het vrijwilligerswerk in het buitenland de 50-plussers opgeleverd heeft? “Mooie levenservaringen,” zeggen Jaap en José. “En het besef dat armoede en rijkdom enorm ver uit elkaar liggen. Ook hebben we veel respect voor de lokale bevolking, die zich ook bezighoudt om hun gemeenschap kansen te bieden om zich te ontwikkelen.”

Lian is het daarmee eens: “Het is zo bijzonder om met de begeleiders van de projecten en andere vrijwilligers de dagelijkse bezigheden met de kinderen te delen. Het helpen bij de lessen op school, spelletjes doen en lachen om hun grapjes. Maar ook een luisterend oor bieden. Het is zo mooi om te werken met lokale mensen die zich het lot van deze kinderen aantrekken. Ondanks de bureaucratie van de lokale overheden, die projecten soms ook ervaren,” vindt Lian.

“Tijdens mijn verblijf in Oeganda woonde ik als 60- jarige tussen jongeren variërend tussen de 18 en 27 jaar. Dat vond ik juist een leuke ervaring. Horen hoe zij in het leven staan, leren over hun studies en wat hun toekomstplannen zijn.”

Wat heb jij te bieden? 

Een dijk aan werk- en levenservaring. Jouw kennis en kunde binnen je vakgebied komen zeer sterk van pas tijdens je vrijwilligerswerk. Je kunt wat je geleerd hebt overbrengen op de mensen met wie je samenwerkt. Daarnaast weet je vaak meer wat je wil en kun je makkelijker je grenzen aangeven. Vanuit Doingoood Experience houden wij hier rekening mee. Wil jij liever vier dagen werken of heb je af en toe behoefte aan een extra dag rust, dan is dat helemaal geen probleem. 

“Zelf had ik lange tijd het idee dat ik niet een juiste opleiding of werkrichting had om van enige betekenis te zijn voor de projecten,” vertelt Lian. Uiteindelijk bleek dat helemaal geen probleem. “Met de nodige ‘levenservaring’, wat creativiteit en een positieve instelling beleef je een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik vind het werken als vrijwilliger in het buitenland zeker niet alleen voor jongeren. Bij mij begint het alweer te kriebelen en ik ben al weer voorzichtig bezig om een mooi project te zoeken”. 

Meer informatie over vrijwilligerswerk in Afrika voor 50-plussers? 

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk voor 50-plussers in Afrika met Doingoood Experience? Klik dan op deze link, of meld je direct aan voor vrijblijvend adviesgesprek.

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!