Vrijwilligerswerk in het buitenland voor 50-plussers

Is vrijwilligerswerk in het buitenland ook weggelegd voor 50-plussers? Zeker weten! 

Steeds vaker wordt vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan door actieve, maatschappelijk betrokken 50-plussers. Hun kennis en ervaring blijken goed van pas te komen bij de projecten voor vrijwilligerswerk. 

50-plus vrijwilligerswerk buitenland

Regelmatig vragen 50-plussers zich af of internationaal vrijwilligerswerk doen niet meer iets is voor jonge mensen. Op video’s en foto’s zie je vooral jonge mensen die vrijwilligerswerk of een tussenjaar in het buitenland doen. 

Een buitenlandervaring trekt inderdaad veel jonge mensen aan. Er zijn echter ook meer dan genoeg mogelijkheden voor 50-plussers die vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen. 

De 50-plussers Lian (61) en het echtpaar Jaap (69) en José (65) hebben vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan. Deze 50-plussers zijn het er allemaal over eens. Vrijwilligerswerk in het buitenland is zeker óók voor 50-plussers!


Vrijwilligerswerk 50-plussers in Afrika

Ongeveer vijf jaar geleden hoorde Lian enthousiaste verhalen van haar Zumba lerares over vrijwilligerswerk in Afrika. “Toen dacht ik, ‘dat wil ik ook!’. Het zelf beleven van een andere cultuur. Leven en werken met de plaatselijke bevolking. Leren over hun leven. Ik wilde deelnemer zijn in een andere cultuur, geen toeschouwer,” zegt Lian.

Zinvolle besteding van je vakantie

Ook Jaap (69 ) en José (65) besloten vijf jaar geleden om hun vakanties nuttig te besteden. Zij gingen vrijwilligerswerk doen. Eerst in Nicaragua, later in Tanzania op scholen “. Wij hebben ervaren dat kinderen het heel leuk vonden dat wij sport- en spellessen gaven. Maar ook dat wij richting de leerkrachten onze ervaringen en kennis kunnen overdragen. Wij wilden ons nuttig maken en hadden het gevoel dat dit ook lukte,” vertellen ze. Want omdat je als 50-plusser juíst al ervaring hebt, door werk- en levenservaring, kan je inhoudelijk ook veel toevoegen bij de projecten.

 

“Wij wilden ons nuttig maken en hadden het gevoel dat dit ook lukte. Want omdat je als 50-plusser juíst al ervaring hebt, door werk- en levenservaring, kan je inhoudelijk ook veel toevoegen bij de projecten.”

Jaap en José Conijn

Vrijwilligerswerk voor gepensioneerden

Uit onderzoek blijkt dat gepensioneerden die vrijwilligerswerk doen minder cognitieve klachten hebben, zoals concentratieproblemen. Maar ook minder moeilijkheden om helder na te denken, of minder moeilijkheden om herinneringen op te roepen dan gepensioneerden die geen vrijwilligerswerk doen.

Ook de kans op dementie is minder. Als dat geen mooie reden is om vrijwilligerswerk te gaan doen! Het nemen van een ‘tussenjaar’ is nu zelfs een opkomende trend onder oudere vrijwilligers

 

 

Wat levert vrijwilligerswerk voor 50-plussers op?

Wat het vrijwilligerswerk in het buitenland de 50-plussers opgeleverd heeft? “Mooie levenservaringen,” zeggen Jaap en José. “En het besef dat armoede en rijkdom enorm ver uit elkaar liggen. Ook hebben we veel respect voor de lokale bevolking, die zich ook bezighoudt om hun gemeenschap kansen te bieden zich te ontwikkelen.”

Lian is het daarmee eens: “Het is zo bijzonder om met de begeleiders van de projecten en andere vrijwilligers de dagelijkse bezigheden met de kinderen te delen. Het helpen bij de lessen op school, spelletjes doen en lachen om hun grapjes. Maar ook een luisterend oor bieden en een knuffel geven als het even niet zo lekker gaat. Het is zo mooi om te werken met lokale mensen die zich het lot van deze kinderen aantrekken. Ondanks de bureaucratie van de lokale overheden, die projecten soms ook ervaren,” vindt Lian.

 

“Tijdens mijn verblijf in Oeganda woonde ik als 60- jarige tussen jongeren variërend tussen de 18 en 27 jaar. Dat vond ik juist een leuke ervaring. Horen hoe zij in het leven staan, leren over hun studies en wat hun toekomstplannen zijn.”

 

Samen wonen en werken met jongeren

In het buitenland vrijwilligerswerk doen, is ook populair onder jongeren. Daarom zullen 50-plussers tijdens hun vrijwilligerswerk in het buitenland, zeker jongeren tegenkomen. En ook samen met hen in de accommodatie verblijven.  “Tijdens mijn verblijf in Oeganda woonde ik als 60- jarige tussen jongeren variërend tussen de 18 en 27 jaar,” zegt Lian. “Dat vond ik juist een leuke ervaring. Horen hoe ze in het leven staan, leren over hun studies en wat hun toekomstplannen zijn. Hun energie werkte voor mij aanstekelijk. Na een tijdje merkte ik ook dat ik het fijn vond om met ‘leeftijdgenoten’ te kunnen praten. Daarom hoop ik in de toekomst nog meer 50-plus vrijwilligers te treffen. Een mix van leeftijden, in een huis waar je zo veel nieuwe ervaringen met elkaar deelt, is dan juist fijn. 

 

Vrijwilligerswerk voor alle leeftijden

Het hangt soms ook van de werkzaamheden af, en met welke doelgroepen je gaat werken, dat het misschien beter is dat er jongeren zijn,” zeggen Jaap en José. “Maar oudere vrijwilligers zijn tegenwoordig zo energiek en brengen ook veel levenservaring mee.”

Vrijwilligerswerk is voor alle leeftijden, vindt Lian. “Het is voor jongeren misschien eenvoudiger om langere tijd van huis te gaan: stages tijdens hun studie of reizen tijdens een tussenjaar. Ik kan me voorstellen dat het voor ouderen lastig kan zijn om voor langere tijd van huis te gaan omdat ze bijvoorbeeld moeten zorgen voor hun ouders. Het kan lastig zijn om een langere verlofperiode te nemen. Of ze kunnen hun (klein)kinderen niet te lang missen. 

Levenservaring van 50-plussers

Zelf had ik lange tijd het idee dat ik niet een juiste opleiding of werkrichting had om van enige betekenis te zijn voor de projecten,” vertelt ze. Uiteindelijk bleek dat helemaal geen probleem. “Met de nodige ‘levenservaring’, wat creativiteit en een positieve instelling beleef je een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik vind het werken als vrijwilliger in het buitenland zeker niet alleen voor jongeren. Bij mij begint het alweer te kriebelen en ben al weer voorzichtig bezig om een mooi project te zoeken,” zegt Lian. 

Meer informatie over vrijwilligerswerk in Afrika voor 50-plussers?

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk voor 50-plussers in Afrika met Doingoood? Vraag dan eens het inspiratie magazine aan. Of meld je aan voor een inspiratie avond of een online webinar.

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!