Waarom Afrika meer ontwikkeld is dan de meeste mensen denken

Grote wolkenkrabbers, zakelijke districten, de Zara, de Burger King… ze zijn allemaal te vinden op het Afrikaanse continent! Wat verrassend is, is dat nog veel mensen bij Afrika alleen maar denken aan hutjes gemaakt van klei, uitgestrekte kale vlaktes en waterputten die op tientallen kilometers afstand liggen en te voet moeten worden bereikt. Hoewel dit ook werkelijkheid is, is er nog een hele andere kant van Afrika. Het Afrikaanse continent is namelijk veel meer ontwikkeld en divers dan de meeste mensen denken! In deze blog gaan wij jou uitleggen hoe dat precies zit.

Disclaimer: Voor je verder leest willen we vermelden dat Afrika enorm veel verschillende landen en culturen kent. Om deze reden kunnen we onmogelijk alle Afrikaanse landen generaliseren. Houd er rekening mee dat de punten die we hieronder noemen over het algemeen gelden en kunnen variëren tussen landen en culturen.

Economische groei en stedelijke ontwikkeling

Afrika heeft de afgelopen decennia indrukwekkende economische groei en stedelijke ontwikkeling doorgemaakt. Wereldsteden zoals Nairobi (Kenia) en Kaapstad (Zuid-Afrika) trekken investeringen aan en bieden kansen voor veel ondernemers. Lagos in Nigeria, ook wel bekend als ‘Silicon Savannah’, is een belangrijk zakelijk en technologisch centrum in Afrika. Daarbij heeft Kaapstad een diverse economie en is deze stad erg aantrekkelijk voor sectoren als technologie, toerisme en vastgoed. Deze steden zijn slechts enkele voorbeelden van de groeiende mogelijkheden en het optimisme over de economische vooruitzichten in Afrika.

Technologie

Afrika heeft de laatste tijd enorme vooruitgang geboekt op het gebied van technologie. De mobiele revolutie is een opvallend voorbeeld van deze vooruitgang. Zo wordt er in Kenia veel mobiel betaald met een betalingsplatform genaamd M-PESA. Wist je dat M-PESA de voorloper is van andere betalingsplatformen als Tikkie en ApplePay? Daarnaast heeft Afrika bloeiende tech-hubs, zoals Lagos en Nairobi, waar start-ups en innovatieve bedrijven in opkomst zijn. Deze ondernemers hebben baanbrekende oplossingen ontwikkeld binnen de agrarische en financiële technologie. Afrika blijft zich aanpassen en innoveren, waardoor het een belangrijke speler wordt in de mondiale technologie gemeenschap.

 

Blog, Ontwikkeling Afrika, Vrijwilligerswerk, Stage, Tussenjaar, Doingoood Experience, check
Blog, Ontwikkeling Afrika, Stage, Vrijwilligerswerk, Tussenjaar, Doingoood Experience, check

Duurzame energie

Afrika beschikt over enorm veel natuurlijke hulpbronnen waar zij gebruik van kunnen maken. Denk hierbij aan zonne-energie en windenergie. Om deze reden wordt er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van hernieuwbare energieprojecten. Landen zoals Marokko hebben indrukwekkende zonne-energiecentrales, zoals de Noor Ouarzazate, die bijdragen aan duurzaamheid en verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Daarnaast hebben landen zoals Kenia en Zuid-Afrika geïnvesteerd in wind- en zonne-energieprojecten om hun gebruik van energie te vergroenen en de klimaatverandering aan te pakken.

Gezondheidszorg

Afrika heeft belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van gezondheidszorg. Een goed voorbeeld is Rwanda. Dit land heeft veel geïnvesteerd in innovatieve oplossingen zoals het gebruik van drones om medische middelen zo snel mogelijk te bezorgen naar het platteland, maar ook tussen de ziekenhuizen. Daarnaast hebben landen als Zuid-Afrika en Kenia een bloeiende medische sector met moderne ziekenhuizen en klinieken die hoogwaardige zorg bieden en geavanceerde medische technologie gebruiken. Daarbij wordt er al door verschillende landen geïnvesteerd in mobiele apps voor het bestellen en volgen van medicatie en het maken van afspraken. Hierdoor wordt de toegang tot gezondheidsdiensten verbeterd en de kwaliteit van de zorg verhoogd.

Infrastructuur

De laatste decennia wordt er steeds meer geïnvesteerd in de infrastructuur van Afrika. Er worden in veel verschillende landen moderne luchthavens, snelwegen en bruggen gebouwd om de mobiliteit en handel verder te vergemakkelijken en te versnellen. Het Keniaanse SGR (Standard Gauge Railway) project is hier een goed voorbeeld van. De SGR is een moderne spoorweg die aangelegd is tussen Nairobi en de havenstad Mombasa, waardoor de handel en connectiviteit binnen het land zijn bevorderd.

Culturele diversiteit

Afrika is super rijk aan culturele diversiteit! Afrika heeft namelijk een overvloed aan etnische groepen, talen, tradities en kunstvormen. Alleen het land Nigeria heeft al meer dan 300 verschillende stammen met elk hun eigen taal en gewoontes. De diversiteit in Afrika wordt steeds meer erkend en gewaardeerd, waardoor cultureel toerisme en uitwisselingen in opkomst zijn. Vooral in de grotere steden zie je mensen van over de hele wereld! Afrikaanse culturele expressies, zoals muziek, dans, mode en kunst, hebben wereldwijde bekendheid gekregen en dragen op deze manier bij aan de moderne identiteit van Afrika.

Onderwijs en wetenschap

Afrika heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van onderwijs en wetenschap. Zo zijn er veel landen die streven naar verplicht onderwijs. Je kunt hierbij denken aan Mauritius waar onderwijs verplicht is tot 16 jaar. Daarbij heeft de Seychellen, een eiland aan de oostkust van Afrika, één van de beste educatie systemen ter wereld! De Seychellen staat namelijk op plaats 43 in de top 50 landen van over de hele wereld met de beste onderwijssystemen. Bovendien heeft Zuid-Afrika een goede reputatie op het gebied van hoger onderwijs. De universiteit van Kaapstad trekt zelfs studenten van over de hele wereld aan en speelt een cruciale rol in onderzoek en innovatie op het continent.

Toerisme

De afgelopen jaren is Afrika steeds populairder geworden als toeristische bestemming. Dit is eigenlijk helemaal niet zo gek als je ziet wat Afrika te bieden heeft op het gebied van natuur, cultuur, excursies, wildlife en geschiedenis. Landen zoals Tanzania zijn wereldberoemd vanwege de adembenemende Serengeti-vlakte en de majestueuze Kilimanjaro. Daarnaast biedt Zuid-Afrika een geweldige combinatie van safari’s, wijnroutes en steden met prachtige skylines zoals Kaapstad. Of wat dacht je van de grote oranjegekleurde zandduinen in Namibië, de eeuwenoude piramides in Egypte, de grote regenwouden met chimpansees en gorilla’s in Oeganda, en de betoverende medina en kleurrijke markten van Marrakech in Marokko? Voor ieder wat wils dus.

Conclusie

Had jij dit allemaal gedacht over Afrika? Afrika maakt op veel gebieden grote sprongen vooruit en dat is zeker niet meer te ontkennen. De voorbeelden in dit blog zijn slechts het topje van de ijsberg. Er valt namelijk nog een hele wereld aan interessante ontwikkelingen over Afrika te schrijven. Het is belangrijk om voorbij de stereotypen te kijken en de diversiteit en vooruitgang te erkennen die het continent te bieden heeft. Wij van Doingoood Experience zien van dichtbij dat Afrika opkomt, innoveert en vooruitgaat op vele fronten. Kom jij Afrika ook van dichtbij bewonderen?

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor! Wil jij je nog beter voorbereiden op jouw reis naar Afrika? Lees dan ook onze blog over de 5 dingen die je kunt verwachten tijdens jouw reis naar Afrika.