Vrijwilligerswerk in Afrika

Laat ons je helpen om goed georganiseerd naar Afrika te gaan

Jouw vrijwilligerswerk in Afrika gewoon heel goed geregeld

Zoek jij vrijwilligerswerk in Afrika?

Ben jij klaar om een wereldburger te worden? Vind je het mooi om een zinvolle bijdrage te leveren aan een project in Afrika? En wil je dit op een verantwoorde manier doen?  Met ons grote netwerk van persoonlijke contacten met projecten in Afrika kan je zeker zijn van een geweldige ervaring.

Natuurlijk wil je weten met wat voor soort organisatie je in zee gaat. Dan is het goed om te weten dat Doingoood in de top 5 staat van meest transparante organisaties voor verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Je mag verwachten dat de samenwerking met en intenties van onze projecten oprecht zijn. We kennen onze projecten goed, mede doordat onze eigen Doingoood coördinatoren in Afrika hier regelmatig, vaak zelfs wekelijks, komen.

We helpen je graag om het project te vinden dat het beste bij jou past. En we kunnen jou er alles over vertellen uit eigen ervaring. Meer weten? Ontmoet ons op een info avond. We helpen je graag!

“Ga zo door! Ik heb jullie aangeraden aan iedereen die erover denkt ooit vrijwilligerswerk of stage in het buitenland te doen. ’t Was echt heel erg fijn om op reis te zijn en te weten dat er altijd ervaren Nederlanders ‘in de buurt’ waren met wie je problemen kon bespreken. Dank jullie wel!”

Hilliene & Wiebren, vrijwilligerswerk Oeganda

Vrijwilligerswerk met corona garantie

Wil je graag een reis boeken maar twijfel je of die wel door kan gaan vanwege beperkingen door het corona virus?

 

Wij bieden jou de mogelijkheid om gebruik te maken van onze ‘corona garantie‘. Dit houdt in dat je je kan aanmelden en wij een plek voor je vasthouden. Jij zit nergens aan vast, tot duidelijk is of de reis kan doorgaan. En tot duidelijk is of de reis kan doorgaan, betaal je ook nog niets. Dit geldt uitsluitend voor reizen die nieuw geboekt worden tussen 25 maart 2020 tot (voorlopig) 1 juli 2020.

Zij deden vrijwilligerswerk in Afrika en dit vonden ze ervan

De begeleiding bij Doingoood is fantastisch. 1 aanspreekpunt en persoonlijke betrokkenheid staat hoog in het vaandel. Ook de coördinatoren ter plaatsen deden het super, ze zijn er altijd en helpen je graag. Dit is mijn beste ervaring die ik ooit heb gehad, ik had deze prachtige reis nooit willen missen.
Rian

vrijwilliger Kenia

Doingoood onwijs bedankt voor deze ervaring. Ineke, nogmaals bedankt dat jij mij destijds hebt gebeld om mij te adviseren naar Agape te gaan. Het was een perfecte match. Ik heb er veel van geleerd en weet nu dat ik ook veel voor Agape heb kunnen doen. Deze 6 weken waren onbetaalbaar!

Pauline

vrijwilliger Oeganda

Ik ben zeer tevreden over de begeleiding van Doingoood. Allemaal erg vriendelijk en bereid je te helpen. Ze zorgen voor een goede sfeer, altijd positief en doen alles wat in hun mogelijkheden zit. Zij hebben mijn verblijf een echte positieve impuls gegeven.
Nathan

vrijwilliger Malawi

Voor wie is vrijwilligerswerk in Afrika?

Vrijwilligerswerk in Afrika is mogelijk voor iedereen tussen de 15 en 88 jaar. Zowel Nederlandse als Belgische vrijwilligers helpen wij om goed georganiseerd vrijwilligerswerk in Afrika te gaan doen.

Je kiest zelf je favoriete project waar je je wilt inzetten als vrijwilliger. Zelfstandig vrijwilligerswerk doen (daarmee bedoelen we zelf een project kiezen en niet deelnemen aan een rondreis) kan vanaf 18 jaar.

Per project staat ook omschreven welke activiteiten je kan doen en wat van jou gevraagd wordt. Bij sommige projecten heb je diploma’s nodig om vrijwilligerswerk te kunnen doen, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Bij sommige projecten is geen specifieke opleiding of achtergrond nodig. 

Ben je tussen de 15 en 19 jaar en op zoek naar een georganiseerde, begeleide reis voor vrijwilligerswerk in Afrika, dan is de Jongerenreis Afrika echt iets voor jou. 

Het vrijwilligerswerk in Afrika van Pauline

 

Pauline deed 6 weken vrijwilligerswerk in Afrika bij het project Agape Ministries in Oeganda. Dit project biedt dagbesteding, rehabilitatie en gezinshereniging voor straatkinderen in Kampala. 

Verantwoord en duurzaam vrijwilligerswerk in Afrika

 

Als je vrijwilligerswerk in Afrika (of in algemeen het buitenland) gaat doen, dan doe je dit waarschijnlijk omdat je iets wilt bijdragen aan een mooiere wereld. En dat is natuurlijk prachtig! Helaas is er ook een negatieve kant ontstaan aan vrijwilligerswerk in Afrika. In de afgelopen jaren wordt vrijwilligerswerk niet meer uitsluitend gedaan door professionals bij hulpverleningsorganisaties. Steeds meer niet-professionals gaan vrijwilligerswerk in Afrika doen, vanuit een meer toeristisch perspectief. Het risico hiervan is dat je ook -onbedoeld- schade kan toebrengen aan de lokale bevolking. Wist je bijvoorbeeld dat er projecten bekend zijn die puur bestaan voor het ontvangen van donaties en vrijwilligers? En niet omdat zij een bestaand probleem oplossen?

Daar wil jij natuurlijk niet aan meewerken. En wij ook niet!

Doingoood is lid van Vereniging Volunteer Correct (VVC). Vereniging Volunteer Correct is een branchevereniging die als doel heeft verantwoord en duurzaam internationaal vrijwilligerswerk te promoten. Alle aangesloten organisaties werken volgens vaste richtlijnen op gebied van hun projectpartners, transparantie, voorbereiding, communicatie en financiën. 

De vereniging communiceert aktief over verantwoord én onverantwoord vrijwilligerswerk in het buitenland. Uiteindelijk hebben alle aangesloten leden van de VVC het doel om internationaal vrijwilligerswerk te verbeteren op alle vlakken.

6 redenen waarom jij blij gaat zijn met Doingoood

1. Je krijgt Nederlandse begeleiding in Afrika
Hoe vaak ben jij al in Afrika geweest? Hoeveel mensen ken jij in het land waar je heen gaat en bij wie je terecht kan? De kans is groot dat je bestemming, of zelfs het hele continent, nieuw voor je is. Hierdoor is het fijn om te weten dat er iemand voor je klaar staat. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt tot het moment dat je incheckt voor je reis terug naar huis. En alles daar tussenin kan gewoon in je eigen taal besproken worden. Lekker vertrouwd!

2. Je verblijft in onze eigen, fijne accommodaties
Jouw Afrika avontuur is indrukwekkend. Want je komt in een andere cultuur, maakt dagelijks nieuwe dingen mee en je moet je draai vinden in een nieuw land. Daardoor is het gewoon heel fijn als jij jouw verhaal kwijt kan aan je huisgenoten. Ervaringen delen, samen koken, uitstapjes maken in het weekend of een drankje bij de ondergaande zon. Herinneringen maken is zoveel leuker als je dit met anderen kunt delen! Ons huis is een heerlijk plek om in thuis te komen!

3. Je kan onze coördinator 24/7 bereiken voor hulp
Soms gebeurt het dat mensen midden in de nacht de coördinator nodig hebben. Ook dan zijn we er voor jou. Bijvoorbeeld als je een dokter nodig hebt. Of omdat je door een noodgeval thuis direct op het vliegtuig terug naar huis moet. Dan is fijn dat er iemand voor je klaar staat met raad en daad. Onze coördinator is een kei in kalm blijven in vervelende situaties en weet wat er moet gebeuren in geval van nood. Wel zo fijn dat je er niet alleen voor staat.

4. Je gaat op reis naar veilige bestemmingen
We laten je natuurlijk alleen naar veilige landen vertrekken. Dat staat als een paal boven water. Onze coördinatoren wonen en werken ook in die landen. En op hen zijn we heel zuinig, dus risico’s nemen is er niet bij. Je komt in een land waar de economische omstandigheden minder zijn dan waar jij vandaan komt. Dat brengt andere gedragsregels met zich mee. Door onze ruim 15 jaar Afrika ervaring, weten wij daar alles van. En die kennis delen we graag met jou.

5. Je gaat goed voorbereid op reis, zonder verrassingen
Een nieuwe cultuur écht ervaren lukt alleen als je je goed voorbereidt. Verantwoord internationaal vrijwilligerswerk of stage doen kan alleen als je weet wat er van je verwacht wordt. Daarom zorgen wij dat je maximaal voorbereid op reis gaat. We besteden vooral aandacht aan een stuk bewustwording. Waar kom je terecht? Welk gedrag is passend? Wat mag je wel of niet verwachten op je project? Goed voorbereid tel je voor twee!

6. Je gaat naar een betrouwbaar, eerlijk project
Hoe weet je of je iemand kan vertrouwen? Door diegene te leren kennen. Door veel in gesprek te gaan en elkaar (kritische) vragen te stellen. Zo werkt het tussen mensen en zo werkt het ook bij Doingoood. Onze coördinatoren komen vaak op de projecten. Hierdoor kennen zij de mensen en de uitdagingen van elk project. Geen verborgen agenda’s of vage praktijken. Voor ons blijft niets verborgen. We komen ook onaangekondigd langs. En evalueren met al onze deelnemers.

Projecten voor vrijwilligerswerk in Afrika

 

Met Doingoood kan je vrijwilligerswerk in Afrika doen in de landen Oeganda, Malawi, Kenia of Namibië. Help mee bij een sociaal project, een ziekenhuis, assisteer op een school, ontdek het leven op het platteland of zet je in voor gehandicapte kinderen. Mogelijkheden genoeg!

Alle projecten bekijken >>>

Ja, ik meld me aan

Enthousiast geworden? Meld je aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. We bespreken dan uitgebreid welk project het beste bij je past en vertellen je alles over je vrijwilligerswerk in Afrika en wat je daarvan mag verwachten. 

Vrijwilligerswerk in Afrika: begeleiding

In Afrika word je ontvangen en begeleid door onze eigen Doingoood coördinator. Tijdens je gehele verblijf is de coördinator je aanspreekpunt en staat je bij met raad en daad waar nodig. Je wordt opgehaald van het vliegveld, we maken je wegwijs, je wordt geïntroduceerd bij je project en onze coördinator staat 24/7 standby in geval van ziekte, eventuele noodgevallen of problemen. De coördinator komt ook langs op je project, waarbij jullie evalueren hoe het gaat. Regelmatig organiseert de coördinator leuke activiteiten. Kortom, tijdens je verblijf kun je altijd rekenen op iemand om op terug te vallen.

Jouw investering voor vrijwilligerswerk in Afrika

 

Vrijwilligerswerk in Afrika doen is ook investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen natuurlijk kosten kijken bij jouw Afrika avontuur. Je kan alleen kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: ‘wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.

Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk in Afrika zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.

Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 

Meer informatie over mijn investering >>>

Vrije tijd

 

Tijdens je vrijwilligerswerk in Afrika is er natuurlijk ook volop kans om je bestemming te ontdekken. Ga bijvoorbeeld mee op een 3- of 4 daagse safari met een groepje van Doingoood. Onze coördinator op jouw bestemming in Afrika organiseert ook korte trips en leuke excursies waaraan je kan meedoen.

Wat ook vaak gebeurt, is dat familie of vrienden tijdens of na je vrijwilligerswerk in Afrika op bezoek komen. Krijg je bezoek van familie of vrienden? Ga met elkaar op een mooie safari. Sluit aan bij een Doingoood groepje of boek een privé safari voor jullie eigen groep. Alles is mogelijk, ook maatwerk als jullie zelf iets in gedachten hebben. We helpen jullie graag!

Ontmoet ons en laat je inspireren!

Wil jij weten wat vrijwilligerswerk of een tussenjaar in Afrika inhoudt? Wil je ontdekken welke mogelijkheden het beste bij jouw wensen, talenten en ideeën passen? En ben je benieuwd hoe Doingoood ervoor zorgt dat jij zorgeloos kan genieten van een geweldige buitenland ervaring?

Ontmoet ons op een info avond en kom alles te weten over jouw ideale Afrika avontuur!

Ja, ik meld me aan

Enthousiast geworden? Meld je aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. We bespreken dan uitgebreid welk project het beste bij je past en vertellen je alles over je vrijwilligerswerk in Afrika en wat je daarvan mag verwachten.