Het begint hier

Durf te vragen

Al jaren helpen wij vrijwilligers en stagiaires om de stap te zetten om een fantastische tijd te hebben op een van onze Afrika bestemmingen. Hier komt veel bij kijken en een goede voorbereiding is het halve werk. Logisch dat je vragen hebt. 

Hieronder hebben wij een lijst gemaakt met veelgestelde vragen. Lees het op je gemak door en laat het ons weten als je nog vragen hebt.

Algemene vragen

Waarom Doingoood Experience?

Doingoood Experience heeft middels jarenlange ervaring overtuigend bewezen een betrouwbare organisatie te zijn. Wij zorgen voor accommodatie en Nederlandstalige begeleiding zodat jij op een  verantwoorde, veilige en ethische manier vrijwilligerswerk kan doen of stages kan lopen. Daarnaast hebben wij een blog geschreven over de voordelen van vrijwilligerswerk doen via Doingoood Experience.

Kan ik spullen meenemen voor mijn project?

We snappen heel goed dat je graag spullen mee wilt nemen. Echter zijn wij erg kritisch op het meenemen van spullen uit Nederland, vanwege de volgende redenen:

  • Onze relatie met onze projectpartners is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Onze missie en visie is gericht op het uitwisselen van kennis en kunde en niet direct donatie van materialen. Het meebrengen en uitdelen van spullen benadrukt in onze optiek vaak juist ongelijkheid.
  • Vaak neem je spullen mee waarvan je denkt dat daar behoefte aan is. Dit is echter niet altijd het geval of het heeft geen prioriteit. Ook is er vaak niet genoeg voor iedereen op het project. En dat zorgt onderling ook weer voor verdeeldheid.
  • Daarnaast vinden wij het belangrijk om de lokale economie te steunen. Door spullen uit Nederland mee te nemen is dit niet het geval. Mocht je echt een bijdrage willen leveren door het kopen van materialen of spullen dan kan dat in overleg met ons en het project. Samen kijken we waar echt behoefte aan is en in welke hoeveelheid zodat iedereen ervan profiteert.
  • Denk er wel over na wat het uitdelen van spullen en geld voor invloed kan hebben op de vrijwilligers en stagiaires die na jou komen. Door dit te doen wordt er ook een soort verwachting gecreëerd naar anderen toe. En daarnaast willen we niet dat er een bedelcultuur ontstaat. 

Indien je de wens hebt om daadwerkelijk financiële steun te bieden aan jouw project, bestaat de mogelijkheid om dit te doen via de Stichting Doingoood Foundation. Klik op deze link om hier meer over te lezen.

Kan ik mijn vrijwilligerswerk of stage ter plekke verlengen?

Ja, het is mogelijk om ter plekke je vrijwilligerswerk of stage te verlengen. Dit is echter wel afhankelijk van de beschikbaarheid van plekken in het vrijwilligershuis of guesthouse, en of er nog ruimte is voor jouw voortzetting op het project.

Houd er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verlengen of aanpassen van je vliegticket en visum. Hoewel we je hierin kunnen adviseren en indien nodig kunnen assisteren, kan Doingoood Experience niet aansprakelijk worden gesteld voor deze zaken.

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan de verlenging. Dit omvat de wekelijkse kosten voor je verblijf in het vrijwilligershuis of guesthouse (lees hier meer over de kosten). Je beslist van tevoren hoelang je wilt blijven en ontvangt een factuur van ons voor de extra kosten.

Welke begeleiding is er tijdens het vrijwilligerswerk?

In onze landen is er Nederlandstalige begeleiding ter plaatse. Zij helpen met het wegwijs maken in de plaats van bestemming en de introductie op je project. Daarnaast kan je ook bij hen terecht met alle vragen omtrent cultuur, ziekte en het land. Klik op deze link om meer te lezen over ons team. Op het project zelf zal je begeleid worden door de lokale begeleiding.

Heb ik ervaring of een relevante vooropleiding nodig?

De meeste projecten vragen een bepaalde opleiding, achtergrond of werkervaring, maar er zijn ook zeker projecten waarbij dat niet het geval is. 

Tijdens een gesprek met ons gaan we samen met jou kijken welk project het beste bij jou past. Vraag via ons contactformulier een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe zit het met de veiligheid?

Veiligheid van onze vrijwilligers en stagiaires staat bij ons voorop. We opereren alleen in landen waar het veilig is, maar het is ook van belang om bepaalde regels in acht te nemen om jouw veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.
Wil je meer weten over de veiligheid? Lees onder andere de voorbereiding goed door. Ook hebben we een blog geschreven over de veiligheidsmaatregelen die wij hebben genomen.

Word je opgehaald van het vliegveld?

Ja, wij werken met een vaste ophaalservice. Bij aankomst krijg je van ons een lokale simkaart, een kleine bundel internet en een flesje water.

Is er internet bij de accommodatie?

Bij de accommodatie is er geen WiFi beschikbaar. Je hebt echter de mogelijkheid om internettoegang te krijgen via je eigen telefoon met een lokale simkaart. Op die manier kun je internetbundels aanschaffen en zelfs een hotspot creëren voor bijvoorbeeld je laptop. Dit wordt doorgaans als de makkelijkste en snelste optie beschouwd. Bovendien kun je via WhatsApp gemakkelijk en voordelig contact houden met het thuisfront.

Wat is de leeftijd van de vrijwilligers en stagiaires?

De leeftijd van vrijwilligers en stagiaires varieert sterk. De minimale leeftijd voor deelname aan onze projecten is 18 jaar, en de maximale leeftijd ligt doorgaans rond de 65 jaar. Met andere woorden, onze vrijwilligers en stagiaires zijn afkomstig uit diverse leeftijdsgroepen, waardoor er een brede diversiteit aan deelnemers is.
Wij hebben een aparte blog geschreven over vrijwilligerswerk voor 50+ers.

Hoe lang kan ik vrijwilligerswerk doen of stage lopen?

De minimale duur voor vrijwilligerswerk of een stage is vier weken. Er is geen vastgesteld maximum aantal weken dat je kunt blijven. Je bepaalt van tevoren de periode waarin je wilt deelnemen, en verlenging is mogelijk. Indien je wilt verlengen, kun je dit bespreken met de managers op je bestemming.

Kan ik verschillende projecten doen?

Het is mogelijk om aan meerdere projecten deel te nemen. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat de minimale verblijfsduur per project vier weken is. Dit is op basis van de beschikbaarheid binnen elk specifiek project.

Kan ik ter plekke van project veranderen?

Het is niet gebruikelijk om ter plekke van project te veranderen. We streven er altijd eerst naar om via gesprekken en evaluaties te bepalen of we aanpassingen kunnen maken binnen het bestaande project. Als er echt geen klik is, doen we ons uiterste best om een alternatief te vinden, afhankelijk van beschikbaarheid. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat er geen garantie is voor een projectwissel, en we zullen dit niet zomaar doen zonder goede reden.

Kan je met meerderen vrijwilligerswerk doen of stage lopen?

Ja dat kan zeker! Bespreek dit met ons tijdens het adviesgesprek. Wij denken graag met je mee.

Hoe goed dien je Engels te spreken?

Het is handig als je een basiskennis van Engels hebt, maar uit ervaring blijkt dat als je geen andere optie hebt, je er vanzelf wel uitkomt. Tijdens de voorbereidingstraining van Travel Impact is er een basiscursus Engels beschikbaar en wordt er ook aandacht besteed aan het lokale dialect. Het is dus niet absoluut noodzakelijk om vloeiend Engels te spreken, maar een basisniveau zal zeker van pas komen.

Bij wie kan ik terecht met mijn vragen?

Het is begrijpelijk dat er aanzienlijke culturele verschillen zijn tussen de westerse en Afrikaanse culturen. Bij Doingoood doen we ons best om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, onder andere via de voorbereidingscursus van Travel Impact. Dankzij onze uitgebreide kennis en ervaring, en omdat we in de landen werken en wonen, kunnen we je helpen met al je vragen over culturele verschillen. Het is normaal dat je moet wennen aan deze verschillen. We raden aan om open van geest en flexibel te zijn, en vooral al je vragen bij ons neer te leggen. We zijn er om je te ondersteunen tijdens dit aanpassingsproces.

Ik wil graag in een weeshuis werken. Is dit mogelijk?

Nee, we hebben er bewust voor gekozen om niet samen te werken met weeshuizen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit op de lange termijn meer nadelige gevolgen kan hebben voor de kinderen, zowel op sociaal als emotioneel vlak. Dit kan leiden tot hechtingsproblemen op de lange termijn. Als je meer wilt weten over waarom we niet samenwerken met weeshuizen, raden we je aan om de website van het Better Care Network te raadplegen. Zij bieden relevante en goed onderbouwde informatie over waarom dit meer nadelen heeft dan voordelen.

Voorbereiding

Welke reisdocumenten moet ik meenemen op reis?

Bij het plannen van jouw reis dien je diverse documenten mee te nemen, waaronder:

  • Paspoort (minimaal 6 maanden geldig nadat je terug bent van je reis)
  • Kopie van je paspoort
  • Vaccinatieboekje
  • Medicijnpaspoort ( indien van toepassing)
  • Kopie van je reisdocumenten
  • Kopie van je zorgverzekering, reis- & annuleringsverzekering
  • Indien je jonger bent dan 18 jaar ben je verplicht een toestemmingsverklaring van je ouders bij te hebben

Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen en meenemen van de bovenstaande documenten tijdens je reis. Hoewel we je advies en tips zullen geven tijdens je voorbereiding, willen we benadrukken dat Doingoood Experience niet verantwoordelijk is voor deze documenten en niet aansprakelijk kan worden gesteld in dit opzicht. 

Heb ik een visum nodig?

Ja, voor al onze landen is een visum vereist. Na je aanmelding sturen we je een uitgebreid instructiefilmpje waarin wordt uitgelegd hoe je het visum moet aanvragen en verkrijgen. Dit zal je helpen het visumproces soepel te doorlopen.

Heb ik vaccinaties & malariatabletten nodig?

Voor al onze landen zijn vaccinaties noodzakelijk. Doingoood Experience geeft geen vaccinatieadviezen. Als vrijwilliger of stagiair(e) ben je zelf verantwoordelijk om dit van te voren te regelen.

Wij adviseren je om een afspraak te maken bij een GGD in de buurt of via Thuisvaccinatie.nl. 

Ook omtrent malaria profylaxe is het verstandig advies hierover in te winnen bij de GGD of Thuisvaccinatie.nl. Tips die we je kunnen geven omtrent malaria zijn:

  • Draag bedekkende kleding na zonsondergang
  • Slaap onder een klamboe
  • Gebruik DEET 30% anti muggenspray
Welke verzekeringen heb ik nodig?

Het is noodzakelijk om een reis- en annuleringsverzekering te regelen. Het is belangrijk op te merken dat sommige reguliere verzekeringen vrijwilligerswerk of stages niet dekken. Doingoood Experience heeft een samenwerking met European Insurance, die speciale verzekeringen aanbieden voor vrijwilligerswerk en stages in het buitenland. Het grote voordeel is dat ze het proces gemakkelijk en eenvoudig maken. Je kunt je naam achterlaten en zij nemen vrijblijvend contact met je op. Vervolgens regelen ze alles wat nodig is om je avontuur soepel te laten verlopen. Klik op deze link om doorgestuurd te worden naar European Insurance. 
Als je meer wilt weten over de voorbereidingen die je moet treffen, kun je hier klikken voor aanvullende informatie. Na je aanmelding sturen we je bovendien een e-mail met gedetailleerde informatie over alles wat je moet weten en regelen voordat je aan je avontuur begint.

Hoe verloopt de periode voorafgaand aan mijn vrijwilligerswerk of stage?

Klik hier om de stappen te bekijken die je moet volgen voordat je aan je avontuur begint. Ons team zal je ook begeleiden gedurende je voorbereidingsperiode, zodat je zeker goed voorbereid bent voordat je aan je avontuur begint.

Wat gebeurt er na het insturen van het aanmeldformulier?

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingediend, wordt dit ter goedkeuring naar het project gestuurd. Binnen ongeveer 2 weken ontvang je een reactie. Daarna ontvang je een vervolgmail met daarin de stappen die je verder moet volgen.

Hoe lang van tevoren moet ik mij aanmelden?

Het wordt aanbevolen om jezelf ongeveer 2 tot 3 maanden van tevoren aan te melden als je jezelf op een ontspannen manier wilt voorbereiden. Dit geeft je genoeg tijd nadat je project is goedgekeurd. Als je echter eerder wilt beginnen, is dat ook mogelijk. Een kortere aanmeldingstermijn is ook haalbaar, maar in dat geval moet je voldoende tijd inplannen voor de voorbereidingen. Houd er echter rekening mee dat sommige projecten erg populair zijn en snel vol kunnen zitten. Beschikbaarheid is dus afhankelijk van het project.

Verblijf

Kan ik water uit de kraan drinken?

Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Het is beter om water uit flesjes te drinken of een waterfilter te gebruiken. Let er ook op dat er geen kraanwater-ijsklontjes in je drankjes worden gedaan.

 
Waar verblijf ik tijdens mijn vrijwilligerswerk of stage periode?

In alle drie onze landen is de accommodatie geregeld. Je verblijft of in een vrijwilligershuis of guesthouse. Klik op deze link om te zien wat de accomodatie per land en per project is. 

Zijn maaltijden inbegrepen?

Nee, voor de maaltijden zorgen de vrijwilligers zelf. In het vrijwilligershuis/guesthouse is een keuken aanwezig. Je kunt ervoor kiezen om samen met je medevrijwilligers of stagiaires te koken, maar dit is natuurlijk niet verplicht. Op sommige projecten eet je mee met het personeel tijdens de lunch.

Hoe is het contact met andere vrijwilligers/stagiaires?

Bij de meeste projecten woon je samen met de andere vrijwilligers en stagiaires in het vrijwilligershuis/guesthouse. Daarnaast is het ook mogelijk om met de andere vrijwilligers of stagiaires op excursies te gaan en dingen te ondernemen. 

Kosten

Krijg ik een vergoeding voor mijn vrijwilligerswerk of stage?

Nee, bij ons ontvang je geen vergoeding voor deelname aan vrijwilligerswerk of een stage. Er zijn geen kosten verbonden aan het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je dient echter wel te betalen voor gerelateerde aspecten zoals je reis en verblijf. Dit omvat onder andere je vliegticket, visum, begeleiding en accommodatie. Klik voor meer informatie op deze link. Hier vind je precies wat wel en niet is inbegrepen in de kosten. 

 

Als ik eerder stop met mijn project, krijg ik dan geld terug?

Indien je besluit om eerder te stoppen met je project, is er geen restitutie van kosten mogelijk. In het geval van onvoorziene omstandigheden kun je echter wel mogelijk aanspraak maken op je reis- en annuleringsverzekering voor eventuele vergoeding. We adviseren je om de voorwaarden van je verzekering zorgvuldig te bekijken om te begrijpen welke situaties in aanmerking komen voor compensatie.

Waarom betaal ik voor mijn vrijwilligerswerk?

Je betaalt niet voor het vrijwilligerswerk zelf, maar wel voor je verblijf en de begeleiding die we bieden. Deze kosten dekken aspecten zoals accommodatie en de begeleiding en organisatie van je verblijf. We bieden graag meer informatie over dit onderwerp. Wil je hier meer over weten? Klik hier voor de bijbehorende blog. 

 

Wanneer krijg ik de factuur opgestuurd, en wanneer moet ik de betaling voldoen?

Je ontvangt de factuur ongeveer 4-6 weken voorafgaand aan je vertrek. Nadat je de factuur en overeenkomst hebt ontvangen, heb je 14 dagen om de betaling te voldoen. Het is belangrijk om te weten dat voor eventuele wijzigingen die na het verzenden van de factuur of overeenkomst door jou worden doorgevoerd, administratiekosten van 45 euro in rekening worden gebracht.

Enthousiast geworden?

Enthousiast geworden? Vul je gegevens en ontvang elke drie maanden een inspiratie magazine voor nog meer inspiratie

De weg naar jouw Afrika experience