arrow_drop_up arrow_drop_down

Veelgestelde vragen

Geen vraag blijft onbeantwoord!

Veelgestelde vragen

Ik heb een leuk project gezien en heb (misschien) interesse in vrijwilligerswerk of stage. Wat nu?

Je hebt een aantal opties:
1. Je meldt je direct aan voor het project. De knop hiervoor vind je op de pagina van het project. Na ontvangst van jouw aanmelding krijg je van ons een e-mail met de verdere stappen in de procedure. Het bijwonen van een informatie bijeenkomst (2 uur) is optioneel en bedoeld ter oriëntatie.
2. Je komt naar een info avond. Hier hoor je alles over het vrijwilligerswerk/de stage, het verblijf, de begeleiding en organisatie ter plaatse en de projecten waar je vrijwilligerswerk of stage kan doen.
3. Je kan ook contact met ons opnemen voor een stage- of vrijwilligerswerk advies. Je kiest zelf of je deze telefonisch of per mail wilt ontvangen.

Hoe kan ik meer informatie krijgen over stage of vrijwilligerswerk in Afrika?

Je hebt een aantal opties:

1. Je kunt de e-brochure downloaden. De button hiervoor vind je onderaan deze pagina.
2. Je komt op een gratis en vrijblijvende info avond. Hier hoor je alles over vrijwilligerswerk of stage, het verblijf, de begeleiding en organisatie ter plaatse en de projecten waar je stage of vrijwilligerswerk kan doen.
3. Je bekijkt op onze video pagina alle ervaringen van andere stagiaires en vrijwilligers om een goed beeld van hun belevenissen te krijgen.

Ik kom uit België. Kan ik mij aanmelden?

Jazeker! De procedure is precies hetzelfde voor Belgische geïnteresseerden. Waarschijnlijk is een info avond in Eindhoven het beste voor je qua reistijd en bereikbaarheid. Of meld je aan voor een online webinar, daar hoor je hetzelfde als op een 'live' info avond. Het bijwonen van een info avond is niet verplicht. Het volgen van de voorbereidingstraining is wel verplicht. Deze worden altijd in Nederland gegeven. Dit betekent dat je één maal 1 volle dag naar Nederland dient te reizen voor het bijwonen van de training. Je kunt zelf een datum kiezen die jou schikt. Meer informatie hierover ontvang je na je definitieve aanmelding.

Ik ben 50-plusser. Kan ik mij aanmelden?

Graag zelfs! Het is belangrijk dat je in goede gezondheid verkeert en fysiek voldoende fit bent om in een minder ontwikkeld land te helpen. Wij proberen zoveel mogelijk een mix te maken van vrijwilligers van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Hierdoor kunnen wij veel betekenen voor onze projectpartners in Afrika. Ongeveer 25% van onze vrijwilligers zijn 50-plussers.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar. Enkele projecten zijn ook mogelijk vanaf 17 jaar. Een voldoende beheersing van de Engelse taal is nodig om op je project goed te kunnen communiceren.
Per project vind je informatie over de voorwaarden die aan vrijwilligers en/of stagiaires gesteld worden. Een flexibele en actieve houding is bij alle projecten belangrijk. Ook wordt van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken en zelf initiatieven neemt. Bij enkele projecten wordt specifieke werkervaring of een opleiding gevraagd, zoals bij ziekenhuizen of projecten met kinderen. Per project staat dit duidelijk aangegeven.

Hoe weet ik of Doingoood een goede organisatie is om voor te kiezen?

De keuze voor een organisatie die het beste bij je past kan best lastig zijn. Er zijn veel aanbieders van vrijwilligerswerk, stage en reizen in Afrika. Hoe kun je door de bomen het bos dan nog zien? Hier een paar dingen waar je op kunt letten:

1. Welke maatregelen voor verantwoord voluntourism neemt de organisatie? Doingoood is bijvoorbeeld lid van de branche vereniging 'Vereniging Volunteer Correct' (VVC). Hierdoor weet je dat wij altijd volgens strikte, ethisch verantwoorde richtlijnen werken en hierop ook gecontroleerd worden.
2. Neem ook zelf je verantwoordelijkheid en stel kritische vragen aan jouw begeleidende organisatie over je project. Vraag naar waarborging van kwaliteit, integriteit en werkwijze. Op die manier zorg je ervoor dat niet alleen jij zelf een mooie tijd tegemoet gaat op je project, maar ook dat je niet onbewust en ongewild meewerkt aan kinderexploitatie.
3. Doingoood heeft jarenlange ervaring met het werken met mensen en projecten in Afrikaanse landen. Wij hebben niet voor niets een uitgebreid voorbereidingstraject, wij screenen projecten waarmee we samenwerken en geven hele goede begeleiding in Afrika. Kortom, wij faciliteren je zoveel mogelijk om een zorgeloze en goede tijd te kunnen hebben in Afrika. Veel zaken hebben wij achter de schermen al standaard goed geregeld. Dit is misschien niet direct zichtbaar voor jou tijdens je reis, maar je kunt er wel van op aan dat je in goede handen bent. Voor alle scenario's ligt een draaiboek klaar en je komt terecht bij een betrouwbaar en zorgvuldig geselecteerd project.

Doingoood is zeer selectief bij het selecteren van alle samenwerkingspartners en daarbovenop nog specifiek in het werken met 'weeshuizen'. Sowieso werken wij op elke bestemming met Nederlandse medewerkers waardoor wij kwaliteit en integriteit zoveel mogelijk kunnen waarborgen. We komen immers zelf wekelijks op de projecten waardoor de lijnen kort zijn. We kunnen met eigen ogen de situatie monitoren, beoordelen en volgen. Wij kiezen er bewust voor om uitsluitend te werken met geregistreerde en gerenommeerde projecten. We werken niet met 'weeshuizen' maar met crisisopvangcentra die de doelstelling hebben om kinderen tijdelijk op te vangen en hen weer te plaatsen in een gezin. Dat betekent dat het aantal kinderen telkens roteert en dat een kind slechts een bepaalde periode in het centrum verblijft.

Hoe kan ik mij aanmelden voor stage of vrijwilligerswerk?

Bij elk project vind je een oranje button waarmee je je kan aanmelden. Wij vinden het belangrijk dat onze projecten ook weten wie er komt. Daarom vul je je aanmelding in het Engels in. Zo kan iedereen de informatie lezen. Maak je geen zorgen als je Engels niet vloeiend is. Zorg wel dat het project genoeg informatie heeft en een goede indruk krijgt van wie er komt.

Kan ik zelf mijn project kiezen?

Ja. Bij ons kun je zelf bepalen op welk project en in welk land je je graag wilt gaan inzetten. Plaatsing is afhankelijk van de voorwaarden voor deelname aan het project en de beschikbaarheid van het project, dit stemmen we vooraf met je af. Echter, soms kan het gebeuren dat lokale veranderingen of situaties ertoe leiden dat wij genoodzaakt zijn je een alternatief project voor te stellen. Dit komt niet veel voor, maar is is een mogelijkheid waarmee je rekening dient te houden. Wij zullen in dat geval zoveel mogelijk rekening houden met jouw wensen. Doingoood verwacht van haar vrijwilligers daarom een flexibele instelling.

Wat is de minimale leeftijd voor stage of vrijwilligerswerk in Afrika?

De minimale leeftijd voor vrijwilligerswerk is bij ons 18 jaar. Sommige projecten gaan akkoord met 17 jaar. Voor sommige projecten is dit ook 21 jaar of zelfs 25 jaar. Per project staat dit aangegeven. Er is geen maximum leeftijd voor vrijwilligerswerk. Wel is het belangrijk voor een vrijwilliger om in goede gezondheid te zijn en goed ter been te zijn. Doingoood wil ook vrijwilligerswerk in Afrika onder 50-plussers promoten. Wij proberen zoveel mogelijk een mix te maken van vrijwilligers van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden, waardoor wij veel kunnen betekenen voor onze partnerprojecten in Afrika.

Hoe lang moet ik minimaal stage lopen of vrijwilligerswerk doen?

De minimale verblijfsduur is 4 weken. Voor sommige projecten is dit 6 of 8 weken of zelfs 3 maanden. Wij vinden 4 weken de minimale periode die nodig is om ook echt effectief te kunnen zijn op je project. In praktijk blijkt dat veel mensen, als ze eenmaal op hun project zijn, 4 weken alsnog erg kort vinden. Indien je de mogelijkheid hebt om langer te blijven dan 4 weken dan adviseren wij je zeker om dit te overwegen. Hoe langer je blijft, hoe effectiever je kan zijn op je project. Natuurlijk is niet iedereen in de gelegenheid om 4 weken of langer te blijven. In dat geval is meegaan op een 2- of 3-weekse Social Safari Experience een goede keuze. Een inspirerende combinatie van reizen en vrijwilligerswerk!

Waarom moet ik betalen?

Je betaalt niet voor het doen van vrijwilligerswerk of stage op zich. Je betaalt voor de kosten die gepaard gaan met je reis: kosten van je transfers, het verblijf, de organisatie, voorbereiding en de begeleiding van je vrijwilligerswerk of stage. De projecten in Afrika waar je vrijwilligerswerk of stage gaat doen zijn volledig afhankelijk van giften en kunnen de kosten voor jouw reis en verblijf niet betalen. Deze kosten zijn daarom voor rekening van de vrijwilliger of stagiaire zelf. Jouw hele verblijf als vrijwilliger of stagiaire wordt zorgvuldig georganiseerd en begeleid, zowel in Nederland als in Afrika. Wij werken met Nederlandse coördinatoren op onze bestemmingen. De lijnen zijn kort en direct en onze betrokkenheid is hoog. Hierdoor kunnen wij kwaliteit en integriteit maximaal waarborgen. Onze grootste prioriteit is veiligheid en welzijn van onze vrijwilligers, stagiaires en reizigers. Daarom besteden we hier ook veel tijd en aandacht aan.

Wat zijn de kosten?

Je betaalt aan ons vooraf verblijfs- en begeleidingskosten. De exacte prijs kun je per project terugvinden. Deze kosten dekken alle kosten rondom de organisatie van je vrijwilligerswerk of stage zoals transfers, begeleiding, accommodatie en organisatie. De kosten voor de vliegreis, verzekeringen, visa en persoonlijke uitgaven zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Reis ik alleen of met een groep?

Iedereen meldt zich individueel aan. Sommige mensen melden zich samen met een klasgenoot (stage) of vriend/ familie aan (vrijwilligerswerk of reis). Wij stellen zelf geen groepen samen die gezamenlijk reizen. Wel werken we met vaste aankomstdagen, waardoor de kans groot is dat je altijd met een nieuw groepje tegelijk aankomt en aan je avontuur begint. En ook in de accommodatie komt het bijna nooit voor dat je helemaal alleen zit. Tijdens je verblijf in Afrika zul je vaak met meerdere vrijwilligers of stagiaires op je project zijn of in je accommodatie verblijven. Er is daarom genoeg gelegenheid om met anderen op te trekken, ook in je vrije tijd. Tijdens de voorbereidingstraining voor vrijwilligerswerk ontmoet je wellicht alvast mede reizigers.

In onze online community kan je alvast reisgenoten opzoeken en contact met hen leggen.

Wil je toch liever Afrika ontdekken in een groep en onder begeleiding van Nederlands sprekende reisleiding? Kijk dan eens naar de Social Safari Experience. Dit is een inspirerende combinatie van reizen en vrijwilligerswerk.

Hoe moet ik mij voorbereiden?

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk. Voor jezelf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor je project, zodat zij maximaal kunnen profiteren van jouw inzet. Wij geven ontzettend veel inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen die te maken hebben met je verblijf en activiteiten in Afrika. Na je aanmelding krijg je telkens mails met aktiepunten en voorbereidende informatie van ons. Het einge wat jij hoeft te doen, is onze mails lezen en de akties opvolgen. Doe hier je voordeel mee en bereid je goed voor!

Wat is het Doingoood huis?

In Kampala (Oeganda), Lilongwe (Malawi) en Mombasa (Kenia) hebben wij een eigen Doingoood huis. Dit is een accommodatie waar onze vrijwilligers zelfstandig verblijven. Je deelt een slaapkamer (stapelbedden) met anderen. Je verblijft hier alleen met vrijwilligers/ stagiaires onder elkaar. Wij zorgen voor beddengoed, muskieten netten en de schoonmaak. Je zorgt zelf voor de maaltijden. Veel mensen maken een gezamenlijke portemonnee om boodschappen van te doen en koken dan samen de maaltijden. Dat scheelt geld en is wel zo gezellig!

Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden?

Op de pagina van het project dat je gekozen hebt, vind je informatie over de deelnamekosten die je aan Doingoood betaalt.

Bij de prijs zit niet inbegrepen:

- Vliegticket, vaccinaties (ga na of je verzekering dit vergoedt, visa, reisverzekering)
- Maaltijden
- Kosten voor lokaal OV
- Zakgeld

De meeste mensen komen een heel eind met 35-50 euro per week aan zakgeld. Dit wordt gebruikt voor kosten van het OV, boodschappen en een keer uit eten gaan. Let op: dit is slechts een indicatie en je kan hier geen rechten aan ontlenen. Onze ervaring is dat iedereen een verschillende levensstandaard heeft. Als je graag veel uit eten gaat, elke avond een stuk vlees op je bord wilt hebben en elk weekend helemaal los gaat met extra trips dan geef je wel meer uit dan hier genoemd. Wil je weten met welke kosten je rekening moet houden voor excursies en safari? Kijk dan op de pagina 'safari' voor een overzicht van alle trips en wat dat kost.

Heb ik wifi in Afrika?

Bij aankomst helpen wij jou met het regelen van een lokale simkaart. Hier zet je een internet bundel van 4G op. Je kan daarmee appen, je social media bijhouden en je mail lezen. Of gebruik het als hotspot voor je laptop. In aardig wat restaurants is gratis wifi waarvan je gebruik kan maken. In alle accommodaties van Doingoood is geen wifi.

Hoe reis ik van mijn accommodatie naar mijn project?

Per openbaar vervoer.

In Oeganda wordt de boda boda (brommer taxi) veel gebruikt omdat dit het snelste is vanwege de grote verkeersopstoppingen in de stad. Doingoood geeft valhelmen in bruikleen aan vrijwilligers.

In Malawi reis je per minibus of per tuktuk (overdekte brommer taxi voor maximaal 3 passagiers tegelijk).

In Kenia reis je met de minibus of tuktuk.

In Oeganda en Kenia wordt ook de Uber veel gebruikt door onze deelnemers.

De reisafstand varieert in alle gevallen tussen 15 en 60 minuten, afhankelijk van het project dat je gekozen hebt. Je vindt deze info bij je project.

Hoe goed moet mijn Engels zijn?

Op alle bestemmingen waar Doingoood samenwerkt met projecten is de voertaal Engels. Daarnaast wordt de originele taal van het land zelf gesproken. Je Engels hoeft niet foutloos of vloeiend te zijn, maar je moet wel zelfstandig eenvoudige gesprekjes kunnen voeren en jezelf te kunnen redden in de meeste situaties op je project en buiten de deur (werkzaamheden afstemmen met collega’s, de weg vragen, in een restaurant, met afdingen, in het openbaar vervoer etc.). Je zal merken dat je Engels ook snel verbetert zodra je in Afrika bent. Gewoon niet bang zijn om fouten te maken!

Wat is een VOG? En Waarom moet ik een VOG overhandigen?

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) geeft aan dat je gedrag geen belemmering vormt voor de uitoefening van een bepaalde functie. Onze deelnemers komen in aanraking met kwetsbare doelgroepen. Wij ervaren het als onze verantwoordelijkheid om te doen wat binnen ons vermogen ligt om deze doelgroepen te beschermen. Het aanvragen van de verklaring gaat digitaal. Wij zetten je aanvraag klaar en jij kunt hem zelf verder afhandelen. Hiervoor heb je een DigID nodig. Je ontvangt dan binnen enkele dagen de verklaring, die je inscant en mailt naar Doingoood. De kosten die de overheid voor de uitgifte van een VOG berekent bedragen ongeveer € 25,00.

Belgen vragen bij de eigen gemeente een Attest van Goed gedrag en Zeden aan (specifiek voor het werken met kinderen!).

Heb ik een visum nodig?

Ja. Voor al onze bestemmingen in Afrika heb je een visum nodig. Na je aanmelding krijg je toegang tot onze portal met voorbereidingsinformatie. Hier staat per land precies wat je moet doen om je visum aan te vragen.

Wat kost een visum?

Dat verschilt per land en kan ook zonder aankondiging veranderen. Op internet kan je op de websites van de ambassades meer informatie vinden.
Let op: afhankelijk van hoe lang je blijft en wat je precies gaat doen kunnen hier nog kosten bijkomen.

Is het veilig om naar Afrika te gaan?

Ja. Allereerst: Afrika is geen land, maar een continent met 54 landen. Wij werken alleen in landen waar je veilig naartoe kan gaan en kan verblijven. Onze eigen coördinatoren wonen en werken er ook en natuurlijk nemen we met hen ook geen enkel veiligheidsrisico.

Per bestemming krijg je van ons uitgebreide informatie over veiligheid en de maatregelen die je zelf kan nemen om je veiligheid en gezondheid te waarborgen. Mocht er aanleiding toe zijn om een bestemming tijdelijk on hold te zetten vanwege de veiligheid dan hoor je dat van ons.

Realiseer je wel dat je naar een land toe gaat, waar de omstandigheden anders zijn dan in Europa. Bereid je voor op het land waar je naartoe gaat en lees alle voorbereidingsinformatie die wij je geven. Bedenk: onze veiligheidsrichtlijnen zijn er niet om jou te plagen, maar omdat ervaring ons heeft geleerd dat dit verstandige maatregelen zijn.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Doingoood werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Je kunt hier makkelijk online een afspraak inplannen. Je wordt dan bij je thuis gevaccineerd!

Op basis van de bestemming waar je naartoe gaat, adviseert Thuisvaccinatie.nl welke vaccinaties noodzakelijk zijn. In elk geval wordt aangeraden om je tegen DTP, gele koorts, hepatitis B en buiktyfus te laten vaccineren. Bij een verblijf van langer dan 3 maanden wordt ook vaak hepatitis A gegeven.

Ook stellen wij verplicht dat je malaria preventie moeten nemen. Op advies van onze tropenarts raden wij Doxicicline 100 mg aan. Een duurder alternatief is Malarone. Wij raden het gebruik van Lariam sterk af vanwege de ernstige bijwerken (zoals depressie en psychose). Verschillende deelnemers van ons hebben (voor vertrek) enorm heftige bijwerkingen van Lariam gehad, waardoor hun reis geannuleerd moest worden. Zie hieronder ook het aparte kopje over malaria.
In Tanzania, Oeganda en Malawi dien je je vaccinatie boekje bij binnenkomst te kunnen tonen, waarbij gelet wordt op de gele koorts vaccinatie. Zonder vertoon van je vaccinatie boekje kom je de landen niet binnen. Zorg er ook voor dat je gele koorts certificaat (meestal een stempel in je vaccinatieboekje) volledig is ingevuld met al je persoonlijke gegevens. Indien je over land wilt reizen tussen landen onderling dan dien je tevens te beschikken over een 'cholera not indicated' stempel.

Moet ik malariapillen nemen?

Ja. Voor degenen die met ons naar Afrika gaan, geldt dat zij malaria preventie moeten nemen. Doingoood werkt samen met Thuisvaccinatie.nl en zij kunnen ook (recepten voor) malaria preventie verstrekken. Onze ervaring is dat Doxicicline 100 mg het best betaalbare en een veilig middel is. Daarnaast kun je kiezen uit Malarone of Lariam. Malarone geeft over het algemeen minder bijwerkingen heeft dan Lariam. Doingoood raadt, op advies van 'onze' tropenarts in Malawi, het gebruik van Lariam sterk af! Dit middel wordt door de GGD wel vaak voorgeschreven maar wij hebben hier enorm slechte ervaringen mee.

Lariam wordt, vooral door de GGD nog veel voorgeschreven, echter onze tropenarts met 30 jaar werkervaring in Afrika raadt dit middel zeer sterk af. Lariam kan depressie en psychose als bijwerking geven en zeker in Afrika is dit een risico. Eén van onze vrijwilligers heeft zelfs haar reis moeten annuleren en een half jaar studie vertraging opgelopen na gebruik van slechts 1 Lariam tablet. De prijs van het middel zou (vinden wij) geen argument moeten zijn voor het gebruik ervan, gezien de mogelijke invloed op je lichaam.

Een goed en betaalbaar alternatief is Doxicicline 100 mg. Let op: deze vermindert de werking van de anticonceptiepil.

Malarone is een duurder middel. Check daarom bij je verzekering met welke leverancier voor vaccinaties zij werken. Soms is het zo dat de malaria preventie bij die specifieke leverancier dan geheel of deels vergoed wordt.

Wat moet ik verzekeren?

Je dient je minimaal te verzekeren voor ziektekosten, repatriëring, annulering, ongevallen, aansprakelijkheid, eventueel Flying Doctors services en diefstal.

Wat als ik ziek word?

Doingoood heeft op alle bestemmingen goede contacten met betrouwbare klinieken. In geval van ziekte zal onze Nederlandse coördinator je begeleiden naar een kliniek waar je behandeld kunt worden. Meestal gaat het om relatief eenvoudige ongemakken zoals diarree, braken, misselijkheid of een infectie. Dit kan goed behandeld worden met lokale medicatie.

Kan ik mijn smartphone meenemen?

Ja. Internet en bellen met je mobiel is in Afrika net zo makkelijk als thuis.Tijdens je eerste dag ga je met onze coördinator op city tour en regel je een lokale simkaart en beltegoed. Je kunt ook internet tegoed op je simkaart zetten. Het gebruik van een lokaal nummer is handig voor de communicatie met je coördinator, je mede-vrijwilligers, collega's van je project of (brommer) taxi chauffeurs. Ook is het goedkoper bellen naar het thuisfront met een lokaal nummer. Met internet op je mobiel kun je makkelijk gebruik maken van Facebook, Twitter, Whatsapp of bijvoorbeeld Facetime of Skype.

Welke kleding moet ik meenemen?

In Afrika kleedt men zich behoudender dan in Europa. Dat wil zeggen: men houdt ervan om er netjes uit te zien, zeker op het werk. Korte, strakke en te blote kleding wordt niet gewaardeerd en als je dat draagt zul je weinig respect ontvangen. Bedenkt dat in Afrika een 'mannen cultuur' heerst en dat vrouwen die bloot of uitdagend gekleed gaan, gezien worden als vrouwen die een directe uitnodiging om sex afgeven.
Je hoeft echt niet bedekt gekleed te gaan maar zorg ervoor dat je ook niet te sexy gekleed gaat. Van Doingoood deelnemers verwachten wij dat zij op hun project gepast gekleed gaan.
Wat is gepast gekleed:
- Broek of rok tot op of liever over de knie. Rok eventueel met legging eronder.
- Shirt met normale halslijn. Denk eraan dat je tijdens het werken met kinderen veel voorover bukt en dan geen inkijk hebt. Blote schouders is geen probleem (vergeet je zonnebrand niet!)

Wat is niet gepast:

- Hotpants
- Mini rok
- Shirts met lage halslijn
- Shirts die een stukje blote buik of rug laten zien

In je vrije tijd kun je eventueel afwijken van bovenstaande richtlijnen. Maar ook dan geldt: als je te bloot of uitdagend gekleed gaat neem je een risico op ongewenst gedrag van anderen. Kleed je dus liever altijd gepast.

In Oeganda is onlangs een 'anti pornografie wet' aangenomen die voorschrijft dat vrouwen niet in minirok of legging (wel met knielange rok erover) over straat mogen.

Een bikini is prima als je aan het zwembad of het strand ligt. Een paar sportschoenen komt zeker van pas. Een vestje en sokken voor frisse avonden is aan te raden.

In Malawi kan het in de maanden mei t/m september erg fris zijn in de ochtend en avond. Dan zal je een dikkere trui of zelfs een pyama fijn vinden.

Kan ik mijn bankpas gebruiken in Afrika?

Ja. Met een bankpas met het Maestro-Cirrus logo kun je pinnen bij diverse banken. Houd wel rekening met transactiekosten per geldopname. Bij alle banken in Nederland en België is het nodig dat je (ruim) vooraf aangeeft dat je naar Afrika gaat en daar gebruik wilt maken van je bankpas. Afhankelijk van je bestemming geldt een maximaal bedrag per dag dat je kunt opnemen met je bankpas. Vaak kun je ook 2 of 3 keer achter elkaar geld uit de automaat halen, zodat je toch wat grotere bedragen in één keer kunt opnemen.Wil je er zeker van zijn dat je niet in geldnood komt dan raden wij aan om een bedrag in euro's (bijvoorbeeld 100 euro) mee te nemen die je ter plaatse kunt wisselen. Wanneer de geldautomaat dan om wat voor reden dan ook niet werkt dan heb je altijd iets achter de hand.

Heb ik een creditcard nodig?

Je visum vraag je online aan met een creditcard, maar dat mag ook de kaart van iemand anders zijn. Neem in dat geval wel een kopie van die kaart mee op reis.

Afhankelijk van je verdere plannen kan je een creditcard meenemen. Onze ervaring is dat je deze niet zal gebruiken, alleen als je van plan bent om in dure hotels of restaurants geld uit te gaan geven. In het dagelijks leven gebruik je een creditcard nauwelijks.

Hoeveel cash moet ik meenemen?

Je kan geld afhalen bij de geldautomaat na je aankomst. Als je het makkelijk vindt om wat cash mee te nemen om te wisselen (voor het geval de automaat niet werkt) dan kan dat. Zorg dat je in dat geval US Dollars meeneemt die uitgegeven zijn NA 2009, anders kan je ze niet wisselen.

In Malawi betaal je je visum cash bij binnenkomst. Dat is $75. Ga je ook op safari, dan betaal je $50 voor het binnengaan van Zambia en weer $75 voor het terugkomen naar Malawi.

Is er water en elektriciteit?

Ja. De stekkers van apparaten in Nederland en België passen niet in de stopcontacten in Afrika. Neem daarom een adapter mee, met een 3-punts (Britse stijl) stekker. Houd er rekening mee dat de elektra regelmatig uitvalt en daardoor soms enkele uren niet beschikbaar is. Water komt veelal niet uit de waterleiding maar uit een watertank die door een vrachtwagen gevuld wordt. Water is schaars in Afrika en het kan daarom voorkomen dat er een paar dagen geen of weinig water beschikbaar is.

Bij de projecten op het platteland douche je onder een emmer met water dat je hebt getapt bij de pomp.

Kan ik fondsenwerven voor het betalen van mijn deelnamekosten?

Of je nou vrijwilligerswerk gaat doen of stage gaat lopen: jouw komst heeft voordeel voor de projecten in Afrika waar je aan de slag gaat. Men profiteert immers van jouw inzet, kennis, vaardigheden en hulp. Ook als je stage loopt en daarbij begeleid wordt.

In praktijk blijkt dat veel mensen uit je omgeving graag iets willen bijdragen aan jouw initiatief in de vorm van een donatie. Je kunt twee dingen doen:

1. Je werft fondsen voor je project en betaalt je deelnamekosten zelf. In dat geval ontvangt je project al het geld dat je inzamelt.
2. Je werft fondsen om in eerste instantie je deelnamekosten mee te dekken. Jouw inzet helpt immers het project ook en donaties maken het voor jou mogelijk om dit te doen.

Let op: Er is een verschil in ‘werkwijze’ tussen optie 1 (fondsenwerving voor je project) en 2 (fondsenwerving voor jezelf).

Kies je voor optie 1 dan kun je gebruik maken van onze community op Pifworld (zie onze community waartoe je toegang krijgt na aanmelding)

Je kunt het project van je keuze selecteren en een eigen fondsenwervingspagina aanmaken. Dan kun je direct van start en komen alle donaties direct binnen bij onze stichting. Deze donaties komen wel in aanmerking voor belastingvoordeel.

Kies je voor optie 2 dan maken mensen hun donatie aan jou persoonlijk over en niet aan de stichting. Jij gebruikt dit geld om de faktuur te betalen die je van ons ontvangt voor je deelnamekosten. Deze donaties komen niet in aanmerking voor belastingvoordeel.

Zijn mijn verblijfs-en begeleidingskosten aftrekbaar als gift?

Helaas niet. Doingoood wil zo transparant en zuiver mogelijk werken. Daarom maken wij een duidelijk onderscheid tussen dienstverlening en liefdadigheid. Dit zorgt soms voor verwarring. We leggen het hieronder zo goed mogelijk uit.

Alle dienstverlening rondom de begeleiding en organisatie van reizen, stage en vrijwilligerswerk wordt uitgevoerd door de onderneming. Doingoood volunteer work is een sociale onderneming. De kosten voor verblijf en begeleiding worden betaald aan de onderneming en niet aan de stichting. Deze kosten zijn bedoeld om kosten mee te dekken en niet om het project mee te steunen.

Alles wat te maken heeft met liefdadigheid, zoals sponsoring en donaties aan onze partnerprojecten in Afrika, valt onder de stichting. Dit is geld dat direct naar de projecten gaat en niets te maken heeft met het verblijf en de begeleiding van vrijwilligers. Doordat alle kosten al gedekt worden door de onderneming zijn wij in staat het werk voor de stichting op 100% vrijwillige basis te doen en de stichting daardoor nagenoeg kostenvrij te houden.

Onze stichting is een ANBI erkende stichting waardoor giften aan de stichting wel in aanmerking komen voor belastingaftrek.

Ik wil fondsenwerven voor mijn project, hoe werkt dat?

Ontzettend leuk dat je wilt fondsenwerven voor je project! Op die manier kan je project niet alleen profiteren van jouw inzet, maar ook van extra financiële of materiële ondersteuning.

Dit zijn de stappen:
1. Stuur een mail naar anneke@dgfoundation om je plannen kenbaar te maken. Zij weet alles over wensen van, en donaties aan projecten.
2. Bekijk het project waarvoor jij fondsen wilt werven op onze PIFworld community. Bepaal het doel en het bedrag waarvoor jij je wilt inzetten.
3. Maak een account aan op onze PIFworld community.
4. Start je fondsenwervings aktie.

Heb je nog vragen of loop je ergens tegenaan? Neem contact op met Anneke Vermeulen via anneke@dgfoundation.nl of via telefoon +31 (0)6 4431 8677.

Op onze community op PIFworld zie je wat jouw project graag wil realiseren. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je hieraan wilt bijdragen. Je kunt heel gemakkelijk een eigen fondsenwerving pagina openen waarmee je je familie, vrienden en social netwerk kunt vragen om een donatie. Het is meteen heel inzichtelijk hoeveel je al bij elkaar hebt en wie welk bedrag heeft gedoneerd.

Uiteraard zullen wij zoveel mogelijk ons best doen om de donatie te realiseren op het moment dat jij bij het project verblijft. Dit is in vele gevallen mogelijk, helaas niet altijd. Natuurlijk brengen we wel altijd verslag uit van de uitgekeerde donaties.

Kunnen sponsors ook geld aan mij overmaken?

Natuurlijk kan een sponsor geld op jouw eigen bankrekening storten. Dit kun je gebruiken voor je eigen verblijfs- en begeleidingskosten of voor je project.

Indien het geld, dat via jouw eigen bankrekening is binnengekomen, gebruikt wordt voor je project is dit niet aftrekbaar van de belasting. Dat kan namelijk alleen als je een stichting bent met een ANBI status. Wij adviseren daarom om giften voor de projecten altijd via onze stichting te laten verlopen.

Ook is het niet de bedoeling dat vrijwilligers op eigen initiatief geld gaan inzamelen en direct gaan uitgeven op het project. Tot een bedrag van 150 euro kun je dit wel doen, maar grotere bedragen dienen altijd via onze stichting te verlopen. Alleen op die manier kunnen wij een duurzame en zinvolle besteding garanderen.

Hebben jullie promotiemateriaal?

Jazeker! Je kunt gebruik maken van onze algemene brochures van de stichting. Uiteraard kun je ons ook vragen om foto's van je project. Mocht je zelf een bepaald idee hebben, neem gerust contact op. We denken graag met je mee.

Je contactpersoon is Anneke Vermeulen, anneke@dgfoundation.nl of +(0) 6 4431 8677.

Zijn jullie een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)?

Stichting Doingoood foundation (liefdadigheid) is een ANBI en heeft daarmee de erkenning van de belastingdienst voor een Algemeen Nut Beogende Instelling.

Doingoood (dienstverlening voor organisatie van vrijwilligerswerk, stages en reizen) is een besloten vennootschap en daarmee geen ANBI.

Is Doingoood een christelijke organisatie?

Doingoood werkt in Kenia, Oeganda en Malawi samen met christelijke projecten. Bij het ene project komt de christelijke identiteit duidelijker tot uitdrukking dan bij het andere project. Wij adviseren je daar graag over.

Sommige projecten vragen specifiek om christelijke vrijwilligers, echter bij de meeste projecten is iedereen welkom.

Bij Doingoood is iedereen welkom die oprecht iets voor zijn medemens wil betekenen, ongeacht of men dit doet vanuit een christelijke overtuiging of niet.
Vanuit Doingoood zelf worden geen activiteiten zoals evangelisatie, bijbelstudie of kerkbezoek georganiseerd. Stagiaires en vrijwilligers zijn altijd vrij op zondag en kunnen zelf bepalen of zij naar de kerk willen gaan. De coördinator kan hierin ook suggesties doen, welke kerk te bezoeken. Vanuit het project wordt het zeker gewaardeerd als je mee gaat naar de kerk waar het project zelf ook heen gaat, zeker als men met de kinderen van het project naar de kerk gaat. Dit is echter geen verplichting.

Bij Doingoood is een deel van de medewerkers praktiserend christen en een deel niet. Het belangrijkste voor ons is dat iedereen zijn medemens wil dienen, al dan niet vanuit een christelijke overtuiging.

Is Doingoood een onderneming of een stichting?

Doingoood is een sociale onderneming. De rechtsvorm is een BV. Sociaal ondernemers ondernemen om de wereld te verbeteren. Sociale ondernemingen stellen de maatschappelijke missie van hun bedrijf voorop. Het zijn organisaties die dezelfde doelstellingen kennen als goede doelen en hanteren tegelijkertijd de managementprincipes van de private sector, inclusief de behoefte om te groeien en financieel gezond te zijn.

We hebben wel een stichting. Dit is een aparte ‘zuster organisatie’. Doingoood foundation is de stichting die wij apart hebben opgericht om de projecten extra financiële en materiële sponsoring te geven. Alle betrokkenen bij de stichting doen hun werk 100% vrijwillig. De donaties die de stichting ontvangt komen 100% te goede aan de projecten.

Hierdoor profiteren de projecten behalve van de inzet van vrijwilligers ter plaatse, ook van extra donaties. Deze donaties kunnen voorzien in relatief eenvoudige behoeften zoals schoolmaterialen of lunch kosten. Daarnaast dragen grotere donaties ook bij aan de realisatie van kostbaardere doelstellingen zoals de start van inkomen genererende projecten.

Kan ik ook werken of stage lopen bij Doingoood?

Doingoood werkt met eigen, (betaalde) coördinatoren op de bestemmingen in Afrika. Daarnaast hebben we elk jaar plek voor één of 2 stagiaires voor minimaal 4 maanden. Soms hebben we vacatures, maar ook als we niets hebben openstaan ontvangen wij graag jouw open sollicitatie voor eventuele toekomstige vacatures. Kijk op de pagina 'over ons' voor meer informatie.

Hebben jullie ook een informatie video?

Jazeker! Meld je via via deze link aan voor het 'on demand' webinar om alles te weten te komen over jouw mogelijkheden voor een buitenland ervaring in Afrika.

Toch nog een vraag onbeantwoord gebleven?

Ik ben enthousiast en wil meer weten

Laat ons je helpen om zorgeloos naar Afrika te gaan

Wij maken gebruik van cookies