Met vertrouwen op reis: 8 veiligheidsmaatregelen van Doingoood Experience 

Het is al zo lang een droom van je: een vrijwilligersreis maken naar het verre en prachtige Afrika! Je wilt je handen uit de mouwen steken bij lokale projecten, de Afrikaanse cultuur ervaren, de big 5 spotten en al het andere moois dat de Afrikaanse landen te bieden hebben bewonderen. Het enige wat jou eigenlijk nog tegenhoudt zijn jouw twijfels over de veiligheid in Afrika: je hoort en leest overal dat Afrika gevaarlijk is, de landkaarten van sommige landen op de site van de Rijksoverheid hebben nog net niet alle kleuren van de regenboog, en dan zijn er ook nog eens je familie en vrienden die jou alles behalve moed inpraten. Herkenbaar? Helemaal niet nodig! In deze blog leggen wij jou uit waarom jij met een gerust hart naar Afrika kan reizen en welke maatregelen Doingoood Experience treft om jouw veiligheid zoveel mogelijk te garanderen.

De verborgen schatten van Afrika

Iedereen van Doingoood Experience heeft ooit eens in jouw schoenen gestaan, om deze reden weten wij heel goed hoe spannend het is om voor de eerste keer zo’n verre reis naar een onbekend land te maken. Velen van ons hebben uiteindelijk ervaren dat de verhalen die je hoort en leest via de media hele grote doemscenario’s zijn die eigenlijk nauwelijks voorkomen. De media hebben er vaak een handje van om meer negatief nieuws dan positief nieuws de wereld in te brengen, en dat geldt jammer genoeg ook voor Afrika. We vinden dit natuurlijk hartstikke zonde, de lokale bevolking is namelijk naar onze mening de meest gastvrije en vriendelijke bevolking die er bestaat! Daarbij heeft Afrika ook enorm veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur, wildlife en historie.

Onze veiligheidsmaatregelen

Bij Doingoood Experience heeft jouw veiligheid onze hoogste prioriteit, om deze reden hebben wij uitsluitend landen uitgekozen waar het veilig is om onze reizen te organiseren. Hoewel wij nooit 100% veiligheid kunnen garanderen, doen wij altijd ons uiterste best om het risico te beperken door zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen te nemen.

  1. Voordat je begint aan jouw avontuur, zorgen wij ervoor dat je goed op de hoogte bent van de mogelijke veiligheidsrisico’s. Dit doen we door middel van een persoonlijk gesprek, waarin we je alle informatie geven die je nodig hebt. Tijdens deze gesprekken besteden we ook aandacht aan jouw eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot veiligheid en hoe je zelf actief kunt bijdragen aan een veilige reis. We bieden ook speciale voorbereidingscursussen aan. Hoewel deze niet verplicht zijn, raden we ze wel ten zeerste aan.

2. Wij werken in elk land met vaste vrijwilligershuizen die wij altijd zorgvuldig uitkiezen op basis van locatie en comfort. Elk vrijwilligershuis is voorzien van alle basisbehoeften zoals een toilet, douche, stromend water en elektriciteitsvoorzieningen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat in Afrika de elektriciteit wel eens kan uitvallen, dit valt helaas buiten onze controle. Een tip: zorg ervoor dat jouw powerbank te allen tijde goed opgeladen is, op deze manier kan je jouw apparatuur tijdens een stroomuitval toch opladen. 

3. In elk vrijwilligershuis zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. In Malawi hebben we vaste beveiligers die aanwezig zijn gedurende de avond en nacht. In Oeganda wordt het appartement omringd door camera’s en hoge muren met prikkeldraad en bewaakt door vaste bewaking. In Kenia bevindt het huis zich in een beveiligd gebied dat slechts via één weg bereikbaar is. Deze weg wordt altijd bewaakt. Bovendien is er bij het appartement zelf zowel overdag als ‘s nachts bewaking aanwezig.

4. Ieder land heeft een informatiemap en veiligheidsprotocol. Hier staan belangrijke nummers in die je kan bereiken in geval van nood. Daarnaast staat er ook in wat er moet gebeuren in het geval een calamiteit zich voordoet.

5. Elke vrijwilliger krijgt bij aankomst een ICE (In Case of Emergency) kaartje. De vrijwilliger dient dit kaartje te allen tijde bij zich te dragen. Op dit kaartje staan de telefoonnummers van de managers, de ziekenhuizen en de ambassade of het consulaat in het desbetreffende land.

6. Overdag kunnen alle vrijwilligers prima gebruik maken van het openbaar vervoer. De meest gangbare manier van transport in Oeganda is de ‘boda boda’, dit is een motortaxi. Hiervoor krijg jij een helm van ons in bruikleen, zet deze dus ook altijd op als je achterop de motor springt! In de andere landen wordt er meer gebruik gemaakt van busjes en tuktuks. De eerste keer gaan wij altijd met jou mee om alles uit te leggen. In de avond is het niet toegestaan om gebruik te maken van het openbaar vervoer, hiervoor hebben wij onze vaste taxichauffeurs die jou wegbrengen en ophalen (tegen een vergoeding).

7. Elk land heeft een aparte WhatsApp-groep met de managers, vrijwilligers en stagiaires die op dat moment in het land aanwezig zijn. De WhatsApp-groep is bedoeld om de managers op de hoogte te houden van jouw plannen en locatie. Overdag gaan wij er gewoon vanuit dat jij aanwezig bent op locatie van het project, dit hoef je dus niet te melden. Maar, als je bijvoorbeeld een hapje wilt gaan eten of er gebeurt onderweg iets onverwachts, dan is het de bedoeling dat je dit in de WhatsApp-groep meldt zodat wij op de hoogte zijn.

8. Het kan tijdens jouw bezoek wel eens voorkomen dat jij wordt uitgenodigd voor een bezoek aan de kerk, een dinertje, of zelfs een lokale bruiloft. De omgang met lokale mensen is hartstikke leuk en dit is ook zeker iets wat wij stimuleren. We willen alleen wel dat jij dit altijd met ons bespreekt voordat jij hier op ingaat, op deze manier kunnen wij jou hierin adviseren. 

 

Blog, Veiligheidsmaatregelen, Vrijwilligerswerk, Stage, Tussenjaar, Doingoood Experience, check
Blog, Veiligheidsmaatregelen, Vrijwilligerswerk, Stage, Tussenjaar, Doingoood Experience, check

Conclusie

Bij Doingoood Experience begrijpen we heel goed dat een reis naar Afrika een grote stap is en dat het heel normaal is om je zorgen te maken over de veiligheid. We willen je geruststellen dat jouw veiligheid onze hoogste prioriteit heeft en we zetten ons dan ook volledig in om ervoor te zorgen dat jouw reis zo soepel mogelijk verloopt. Zo kun jij optimaal genieten van de te gekke ervaringen die jij opdoet in het prachtige Afrika! 

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor! Wil jij je nog beter voorbereiden op jouw reis naar Afrika? Lees dan ook onze blog over de 5 dingen die je kunt verwachten tijdens jouw reis naar Afrika.