Vrijwilligerswerk met dieren 

Hoe vaak zie je niet op social media iemand met een aapje in zijn armen of knuffelend met een welpje? Hoe gaaf is dat! Wie wil dat nou niet? Zoek jij een wildlife project waar je stage kan lopen of vrijwilligerswerk wilt gaan doen? Wanneer weet je of je de juiste keuze maakt en een goed project kiest? Lees het in deze blog.

Vijf tips bij het kiezen van een goed project met wilde dieren

TIP 1: Controleer of de organisatie bewezen goed werk verricht

Deze organisaties bieden bijvoorbeeld nooit close contact met wilde dieren aan. Er zijn organisaties die dieren fokken speciaal voor de jacht. Dit heet canned hunting. Welpjes worden bewust bij hun moeder weggehaald om als knuffelwelp te worden ingezet. Toeristen en vrijwilligers knuffelen wat af, gaan met ze wandelen en geven de kleintjes de fles. Zodra de tamme leeuwen groot zijn, worden ze verkocht aan jagers die ze dan vervolgens doden. Belangrijk is dus om geen plekken te bezoeken waar je met wilde dieren kan knuffelen of wandelen. Het zijn vaak mooie verhalen, maar het close contact met deze dieren draagt NOOIT bij aan de bescherming van dieren in het wild of in gevangenschap.

TIP 2: Vraag na wat het doel is van de organisatie met de dieren

Het kan best zijn dat wilde dieren worden opgevangen in een opvangcentrum, omdat ze medische zorg nodig hebben of omdat ze gered zijn uit de handen van stropers. Echter is het goed je te realiseren of deze dieren nog uitgezet gaan worden en de focus dus op rehabilitatie ligt of dat deze dieren voor de rest van hun leven in gevangenschap blijven. Sommige wilde dieren hebben teveel verwondingen en kunnen niet meer overleven in het wild, maar het voornaamste doel van de organisatie moet wel de uitzetting van de dieren in het wild zijn.

TIP 3: Het aanraken en knuffelen met wilde dieren is niet mogelijk

Geen enkel wild dier wordt er beter van als het aangeraakt of geknuffeld wordt door mensen, anders zou het wel in zijn natuurlijke systeem zitten. Besef je dat veel wilde dieren juist ook ziek worden van onze aanraking omdat wij andere bacteriën bij ons dragen. Mocht het voorkomen dat wilde dieren zoals bijvoorbeeld jonge aapjes, nog 24-uurszorg nodig hebben omdat ze anders niet overleven, dan wordt dit altijd gedaan door vaste verzorgers van het centrum of de organisatie. Ook zie je dat zij altijd beschermende kleding, mondmasker en handschoenen dragen om de dieren niet ziek te maken. Hoe geweldig het ook is om een aapje of welpje vast te houden, doe het niet in het belang van het dier.

TIP 4: Kom in contact met andere vrijwilligers en stagiaires

Je kunt vast wel nagaan bij de organisatie waar je boekt of er al eerder vrijwilligers of stagiaires naar dit project zijn geweest. Vraag of je contact op kunt nemen en stel kritische vragen. Zoek ook informatie op internet over het desbetreffende project. Er bestaan lijsten van plaatsen die goede en minder goede bedoelingen hebben.

TIP 5: Check of het project internationaal erkend is

Door voorzichtig te zijn met boeken kan je dierenleed voorkomen. Kijk ook eens op de site van Stichting SPOTS en/of bekijk de ANVR richtlijnen wanneer je een reis of excursie wilt boeken waar dieren bij betrokken zijn.

Een ritje op de olifant

Dierenleed komt natuurlijk niet alleen voor bij leeuwen. Wist je dat bij een olifant zijn wilskracht al op jonge leeftijd op een traumatische manier gebroken wordt voordat dit dier een mens op zijn rug accepteert? De olifanten worden vastgebonden, geslagen, uitgehongerd en uit hun slaap gehouden. Allemaal om de olifant als toeristisch vermaak te kunnen inzetten. De World Animal protection heeft de 10 wreedste toeristische attracties met dieren voor je op een rij gezet. Werk niet mee aan dierenleed en rijd dus NOOIT (meer) op een olifant! Om een beeld te krijgen van de invloed van knuffelen met dieren bekijk dit filmpje.

Interesse in vrijwilligerswerk?

Interesse om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Bekijk ons aanbod aan projecten. Voel je daarnaast altijd vrij om een persoonlijke intake gesprek met ons aan te vragen om te kijken welk project het beste bij jou past en andersom.  We kijken uit naar je komst!

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!