Vrijwilligerswerk met dieren: knuffel een leeuw! Of toch niet?

 

Vrijwilligerswerk met dieren

Afgelopen zomer was de beroemdste leeuw Cecil uit Zimbabwe wereldnieuws nadat hij was doodgeschoten door een toerist. Helaas gebeurt hetzelfde op veel meer plekken, alleen weten we vaak niet welke organisaties hieraan meewerken. Zoek jij een wildlife project waar je stage kan lopen of vrijwilligerswerk wilt gaan doen? Er zijn duizenden plekken waar je, tegen betaling, als stagiair of vrijwilliger aan de slag kunt gaan. Maar wanneer weet je of je de juiste keuze maakt en een goed project kiest?

 

Wat je moet weten over wildlife vrijwilligersprojecten

Neem de tijd om alles goed te onderzoeken: welke plek en organisatie past bij jou en kom erachter dat de desbetreffende organisatie ook goede intenties heeft en niet alleen maar dollartekens ziet.

 

5 tips om aan te denken bij het kiezen van jouw vrijwilligerswerk met dieren

  1. Check of de organisatie die je bezoekt of waar je gaat werken bewezen goed werk verricht. Deze organisaties bieden bijvoorbeeld nooit close contact met leeuwen of tijgers aan. Er zijn organisaties die dieren fokken speciaal voor de jacht: Canned Hunting. Welpjes worden bewust bij hun moeder weggehaald om als knuffelwelp te worden ingezet. Toeristen en vrijwilligers knuffelen wat af op de veel te kleine ‘knuffelfarms’ (uiteraard tegen betaling), gaan met ze wandelen, geven de kleintjes de fles… Totdat de tamme leeuwen groot zijn, ondertussen gewend geraakt aan mensen en dus gemakkelijk dood te schieten door jagers. Ja, er zijn wel degelijk parken die zich bezighouden met dit soort wanpraktijken. Dieren die regelmatig met mensen in contact zijn geweest, kunnen nooit terugkeren naar het wild. Uiteindelijk zullen deze gefokte leeuwen eindigen in de Canned Hunting industrie. Belangrijk is dus om geen plekken te bezoeken waar je met leeuwen kan knuffelen of wandelen. Het zijn vaak mooie verhalen maar het close contact met deze dieren draagt nooit bij aan de bescherming van de leeuw in het wild.
  2. Goede projecten herken je ook door voldoende ruimte (een wild park) voor de dieren en let er dus op dat het geen reservaat is of een situatie waarin dieren in gevangenschap leven. Hierdoor is ‘close contact’ met wilde dieren onmogelijk en betekent dat er respect is voor dier en natuur. Vrijwilligers of stagiaires richten zich op het onderwijzen van de lokale bevolking over natuurbeheer en de flora en fauna in hun leefomgeving. Het doel is om de bevolking te leren hoe zij hun leefgebied in kaart kunnen brengen, kunnen beschermen en inkomen kunnen genereren door middel van het aanbieden van activiteiten voor toeristen, zoals kookworkshops, manden vlechten of traditioneel bananenbier brouwen. Geen geknuffel met leeuwen, een ritje op een struisvogel of rijden op een olifant… maar een steentje bijdragen aan de prachtige natuur en een goed leven voor dier en mens. Een voorbeeld van een verantwoord wildlife project is deze in Namibië.
  3. Zodra je op de website van een project veel foto’s ziet waarop mensen knuffelen met (jonge) dieren, wees alert! Dit kan een kenmerk zijn van een ‘knuffelfarm’. Voor dieren is het vaak erg stressvol en onnatuurlijk om steeds op de foto te moeten. Dit soort projecten zorgt er ook altijd voor dat er weer nieuwe (jonge) dieren aanwezig zijn om mee te knuffelen.
  4. Kom in contact met anderen die al vrijwilligerswerk hebben gedaan op het project en zoek informatie op internet. Er bestaan lijsten van plaatsen die goede en minder goede bedoelingen hebben.
  5. Check of het project internationaal erkend is. Door voorzichtig te zijn met boeken, kan je dierenleed voorkomen. Kijk ook eens op de site van Stichting SPOTS en/of bekijk de ANVR richtlijnen wanneer je reis of excursie wilt boeken waar dieren bij betrokken zijn.

Belangrijk is dat iedereen bewust is van Canned Hunting, ‘knuffelfarms’ en ander dierenleed. Deel je daarom dit bericht op social media zodat het (nog meer) onder de aandacht komt? Meer weten over canned hunting? Kijk dan de video hieronder.

Olifant rijden

Dierenleed komt natuurlijk niet alleen voor bij leeuwen. Wist je dat een olifant zijn wilskracht al op jonge leeftijd op een traumatische manier gebroken wordt voordat dit dier een mens op zijn rug accepteert? De olifanten worden vastgebonden, geslagen, uitgehongerd en uit hun slaap gehouden. Allemaal om de olifant als toeristisch vermaak te kunnen inzetten. De World Animal protection heeft de 5 wreedste toeristische attracties met dieren voor je op een rij gezet. Werk niet mee aan dieren leed en rijd dus NOOIT (meer) op een olifant!

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!