Vijf dingen die jij kan verwachten tijdens jouw vrijwilligersreis naar Afrika 

Eindelijk is het zover; je hebt besloten om vrijwilligerswerk in Afrika te gaan doen! De uitgestrekte savannes, rituele dansen, en overheerlijke keuken staan al op je te wachten. Maar, het is natuurlijk ook best spannend om zo’n verre reis te maken, zeker als het je eerste keer is. Je zult nieuwe mensen ontmoeten, een nieuwe cultuur leren kennen en een geheel andere mindset ervaren dan de jouwe. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze ‘once in a lifetime experience’, hebben wij voor jou 5 dingen opgesomd die je kunt verwachten tijdens je reis naar Afrika! 

Er is geen draaiboek

Je hebt een project gekozen dat helemaal bij je past en waar je helemaal warm voor loopt. Eenmaal op het project aangekomen kan het zijn dat er in eerste instantie helemaal niet zoveel te doen valt… Hoe kan dat nou? Je komt hier toch om je beste beentje voor te zetten en te helpen waar je kan?

Als Europeanen zijn wij gewend dat er vaak een heel draaiboek klaarligt: je weet precies wat en wanneer er iets gaat gebeuren. In Afrika is dit net even iets anders. Hier zijn dingen namelijk niet voorgekauwd en wordt er vaak op het moment zelf gekeken wat er te doen valt. De eerste week van het project kan het dus zijn dat je nog niet zoveel kunt doen. Dat kan natuurlijk wat vervelend zijn, maar het is volkomen normaal. Geef jezelf de tijd om het project en de mensen die er werken te leren kennen. Het gaat er namelijk om dat jij uiteindelijk uit eigen initiatief iets bij kan dragen. Iets waarvan jij denkt: dit past goed bij me en hiermee kan ik een fijne bijdrage leveren.

Tijd en efficiëntie

Zoals een wijze Oegandees ons ooit vertelde: “Als we 9 uur vandaag niet redden, is er morgen ook altijd wel weer een 9 uur”. In Afrika is alles ‘pole pole’! Dit betekent ‘langzaam’ in het Swahili. In West-Europa zijn we gewend dat alles snel en efficiënt gaat, tot op de minuut precies. Hier kan het gerust wel eens zijn dat jouw afspraak pas 2 uur later op komt dagen, of zelfs gewoon helemaal niet! Dat is gek om je misschien voor te stellen, maar dat is een hele normale gang van zaken in Afrika. Verwacht dus dat het tijdens de projecten ook wel eens anders kan lopen dan je in gedachten had. Je hoeft niet alles in één dag te proppen. Want inderdaad: wat vandaag niet lukt, lukt morgen wel!

Kleding

In West-Europa is het over het algemeen geaccepteerd om in een croptop en hot pants rond te lopen, maar in Afrika gelden andere normen en waarden wat betreft kleding. Uit respect voor de cultuur en de mensen die hier wonen is het daarom belangrijk om je aan te passen aan de kledingvoorschriften die hier gelden. Dit betekent: draag een rok/broek die tot over de knieën valt en draag een top waarbij de schouders zo veel mogelijk bedekt zijn en de buik niet zichtbaar is.

De projecten

Doingoood Experience werkt samen met een aantal op zichzelf staande projecten.  We zijn dus niet de organisatie die deze projecten runt, we zijn slechts een projectpartner. Elk project geeft aan welke specifieke skills of specialiteiten een vrijwilliger nodig heeft om aan hun project mee te kunnen doen. Onze taak is om jou zo goed mogelijk te matchen met deze projecten. Dit betekent dat we iemand zonder de juiste kennis of ervaring niet kunnen plaatsen bij een project dat bijvoorbeeld een medische achtergrond vereist. Gelukkig zijn er genoeg projecten waarbij er geen specifieke kennis noodzakelijk is, iedereen is dus welkom!

Blog, Verwachtingen, Vrijwilligerswerk, Stage, Tussenjaar, Doingoood Experience, check
Blog, Verwachtingen, Vrijwilligerswerk, Stage, Tussenjaar, Doingoood Experience, check

Kosten

Ik ga toch naar Afrika? Hoe kan alles dan zo duur zijn?’ Een algemene misvatting die we vaak horen is dat Afrika goedkoop is. Je moet er rekening mee houden dat Afrika helemaal niet zo onderontwikkeld is als veel mensen denken. Wist je dat je in Nairobi bijvoorbeeld ook gewoon de Zara en de Mango hebt? En dat je in Kampala ook gewoon naar de film kan of zelfs kan gaan paintballen? Om maar niet te spreken over de talloze internationale restaurants die in beide steden te vinden zijn, zoals de Indiër, de Griek, de Italiaan… Je mag er dus best rekening mee houden dat sommige dingen in Afrika net zo duur zijn als in Nederland, of soms wel eens duurder! Bij Doingoood Experience betaal je niet voor het doen van vrijwilligerswerk of stage, maar voor je verblijf en begeleiding. Wij bieden goede accommodaties aan in een veilige wijk en hebben als enige vrijwilligersorganisatie in Afrika Nederlandstalige begeleiding ter plaatse. Voor meer informatie over de kosten, klik hier.  

Conclusie

Een reis naar Afrika is een onvergetelijke ervaring, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je gaat naar een land met een compleet andere cultuur en waar andere normen en waarden heersen. Het is om deze reden normaal dat sommige dingen in het begin even wennen zijn. Ons advies? Ga er gewoon lekker in op en wees zo flexibel mogelijk. Het is juist dat wat botst dat de reis zo interessant maakt. Op deze manier zul je merken dat je reis alleen maar beter wordt en dat jij met heel veel te gekke ervaringen rijker weer naar huis gaat!

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!