Projecten in Malawi

The Warm Heart of Africa

Malawi is niet het eerste land waar je aan denkt als je denkt aan Afrika. Toch heeft dit kleine landje heel veel te bieden. Op safari en eindeloos wilde dieren kijken omdat je een van de weinigen bent in het nationaal park, van het heuvelachtige landschap genieten terwijl je van de een naar de andere plaats rijdt of snorkelen en duiken in Lake Malawi. Het kan allemaal!

Zeker de laatste jaren wordt er hard gewerkt om Malawi als toeristische bestemming op de kaart te zetten en gezien de uitzonderlijke vogelpopulatie, de terugkeer van verschillende diersoorten en Lake Malawi met zijn unieke onderwaterwereld, lukt dit steeds beter.

Malawi staat bekend als een van de veiligste landen en de bevolking als een van de meest vriendelijke in Afrika. Het land bestaat uit meerdere inheemse etnische groepen. De belangrijkste officiële talen in Malawi zijn Engels en Chichewa. De hoofdstad van Malawi is Lilongwe. Wist je dat je prachtige fietstochten kan maken? De lokale bevolking gebruikt de fiets ook vaak als vervoersmiddel.

Malawi kent een (sub)tropisch klimaat. De warmste maanden zijn oktober en november. Vooral in de maanden mei, juni en juli kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen. Malawi is geen standaard reisbestemming en daardoor perfect om te gaan ontdekken.

Je helpt mee bij onze hartverwarmende projecten, in de stad of op het platteland. Allemaal gerund door lokale projectleiders met het hart op de juiste plek. Hieronder vind je alle projecten, overzichtelijk per categorie. Van welk project gaat jouw hart sneller kloppen? Natuurlijk helpen wij jou zo goed mogelijk bij het selecteren van het best passende project voor jou.

Gezondheidszorg

HBO & WO projecten, MBO projecten, Likuni Hospital, Ziekenhuis, Vrijwilligerswerk, Stage, Malawi, Doingoood Experience, check

Likuni Mission Hospital  is een relatief klein katholiek ziekenhuis net buiten Lilongwe. Het ziekenhuis wordt geleid door nonnen. Patiënten uit de wijde omtrek komen naar dit ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een goede reputatie en beschikt over ongeveer 230 bedden, verdeeld over 4 afdelingen te weten een mannen-, vrouwen- en kinderafdeling en de kraam. 

Het ziekenhuis biedt betaalbare en kwalitatieve zorg aan iedereen. De medische zorg betreft onder andere gynaecologische, orthopedische, chirurgische en kinderzorg. Het ziekenhuis heeft een eigen apotheek, laboratorium en een röntgenafdeling. Tevens beschikt dit ziekenhuis over een gespecialiseerde oorkliniek. En sinds begin 2020 is er ook een hele nieuwe oogkliniek geopend.

Het ziekenhuis is uitgegroeid tot een druk medisch centrum dat meer dan 7000 (lokale) patiënten met HIV behandeld. Het beschikt over een modern laboratorium met instrumenten voor een volledig onderzoek naar HIV en tuberculose. Tevens is er een röntgen- en een echografie-afdeling en een voedingsprogramma voor ondervoede en risicopatiënten. Het heeft ook een operatiekamer, maar geen verloskamers.

Psychische gezondheidszorg

In Malawi zijn er maar 3 faciliteiten gericht op de geestelijke gezondheidszorg. Dit project richt zich op de psychische en psychiatrische zorg in Malawi. De instelling heeft de volgende afdelingen; interne opname, verslavingsprogramma, outreach programma, gevangenisprogramma.

Het Child Health Project is onderdeel van het Mental Health Project en biedt medische zorg, revalidatie, onderwijs en ondersteunende diensten aan kinderen met verschillende speciale behoeften zoals autisme, Down syndroom, een waterhoofd of cerebrale kinderverlamming. Door het volgen van dit programma kunnen deze kinderen hun optimale niveau van functioneren bereiken en behouden. 

Special Needs

Een zeer veelzijdig project dat zich richt op de lichamelijk en geestelijk beperkte kinderen in en om Lilongwe. Dagelijks komen de kinderen uit de buurt ’s morgens met hun moeders naar de rehabilitatie en krijgen therapie. Dit betreft groepstherapie onder leiding van een therapeut. De moeders leren welke oefeningen ze met hun kind kunnen doen.

Community

YODEP is een community-based organisatie die in de gemeenschap werd opgericht door betrokken jongeren, waaronder de huidige projectleider Joy. Het doel van YODEP is het aanpakken van de verslechterde leefomstandigheden van kinderen en volwassenen met HIV/Aids en diverse lichamelijke of mentale beperkingen.

Het doel van MAWA is om het leven in de community te verbeteren. De organisatie bestaat uit een aantal actieve leden uit de community die zich vrijwillig inzetten voor de omgeving die bestaat uit zo’n twintig dorpjes. Er wordt gewerkt aan vraagstukken rondom efficiënte landbouw en er wordt ondersteuning geboden aan mensen die leven met ziekten zoals HIV/Aids. 

Adziwa is een community centrum dat ondersteuning biedt aan gezinnen die zorgen voor de kinderen binnen de eigen familiekringen. De families worden geholpen met het zelf generen van inkomsten. De kinderen die nog te jong zijn voor de lagere school worden doordeweeks de gehele dag opgevangen. Het aantal kinderen ligt tussen de 60 en 90 per dag. 

Educatie

Adziwa Primary School is een christelijke basisschool en middelbare school. Kinderen met verschillende achtergronden komen hier naartoe om les te krijgen. Ook is er ruimte voor kinderen met een beperking.

Groen & Recycle

Het Up & recycle project heeft als doel om een gemeenschap te creëren die zich inzet voor de praktische vermindering van afval, het recyclen en hergebruik van waardevolle hulpbronnen. In Malawi staat bewustzijn over recycling en het belang van verantwoord afvalbeheer nog in de kinderschoenen. 

Dieren

Dit wildlife project is een echt project voor wildlife liefhebbers. Het is een nationaal reserve dat ongeveer anderhalf uur van Lilongwe af ligt. Het park heeft een grote diversiteit aan dieren waaronder zebra’s, gnoes, diverse antilopen en apensoorten en een giraffe. Wat dit project bijzonder maakt is dat het door de grote van het park geen carnivoren heeft, waardoor het mogelijk is om de dieren te voet, met de fiets of auto te bekijken

Carnivore research en het Urban Wildlife project voeren verschillende onderzoeksprojecten uit die je de kans geven om een breed scala aan vaardigheden op te doen. Ze doen onderzoek naar alle carnivoren en hun prooien en hebben lopende projecten waaronder; een gedragsecologisch project voor gevlekte hyena’s en het onderzoeksproject voor stedelijke hyena’s.

Marketing en business

Dit project stelt vaak kwetsbare jongeren in staat om als zelfstandig ondernemer te werken door hen een beroepsopleiding te laten volgen of door samen te werken aan het vergroten van hun capaciteit(en) en vaardigheden. Door middel van trainingen in ondernemerschap ontwikkelen zij het zelfbewustzijn en de vaardigheden van deze jongeren.

Sport

Het voetbal project ondersteunt getalenteerde jongens en meisjes tussen de 9 en 18 jaar op het gebied van professionele voetbal-coaching, educatie en persoonlijke ontwikkeling. Het voetbalproject investeert in de talent- en persoonlijke ontwikkeling van deze kinderen met als doel meer te worden dan een goede voetballer of voetbalster maar een rolmodel voor anderen.