De laatste jaren ligt vrijwilligerswerk in het buitenland onder een vergrootglas. Dat weeshuistoerisme niet meer kan, daar is iedereen het wel over eens, maar wat kan dan wel? Waar kun je als vrijwilliger wel naartoe? Hoe weet je of een vrijwilligersproject betrouwbaar is? En goed is voor de lokale bevolking? En hoe weet je zeker dat de tijd en energie die je geeft aan een project echt goed besteed is? Lees verder in deze blog hoe wij als Doingoood Experience helpen om een fantastische en verantwoorde vrijwilligerservaring te hebben.
Dat vrijwilligerswerk een geweldige ervaring is beleven wij elke keer wanneer iemand vrijwilligerswerk komt doen in één van onze bestemmingslanden. Bij deze bijzondere ervaring komt echter meer kijken dan het traditionele handen-uit-de-mouwen-steken. Je leert namelijk ook een andere cultuur kennen, met een werkwijze die anders is dan je in Nederland gewend bent. Hierdoor leer je vooroordelen los te laten, op je eigen handelen te reflecteren en je zelfkennis te vergroten. Een andere werk- en zienswijze, een andere cultuur, eetgewoontes en natuurlijk kun je ook veel over het land zelf leren. Veel voordelen he? Toch krijgt vrijwilligerswerk in het buitenland de afgelopen jaren veel kritiek zoals de steeds wisselende groep vrijwilligers of dat de impact niet is gericht op de lokale projecten. In dit blog beschrijven wij daarom de eigenschappen van goed vrijwilligerswerk en hoe wij dit als Doingoood Experience naleven in onze eigen projecten.
Wij werken nauw samen met kleinschalige projecten. De relatie tussen de projectleiders en ons, de country managers van Doingoood Experience, is intensief. Zo komen we regelmatig op de projecten om te overleggen en is er vaak telefonisch contact. Hierdoor kennen we het reilen en zeilen van de projecten, het personeel en de leiding persoonlijk en weten we goed waar behoefte aan is. Dit zorgt ervoor dat de match tussen vrijwilliger en project zo goed mogelijk is. Elk project heeft een maximum aantal stage- en/of vrijwilligersplekken. Dit is gerelateerd aan de werkzaamheden en de begeleiding. We plannen de inzet van onze vrijwilligers dan ook zorgvuldig. Hierdoor kan het project je goed begeleiden en is er voldoende tijd en ruimte voor de uitwisseling van kennis en kunde van beide kanten.
Er is in Malawi, Oeganda en Kenia een gebrek aan mensen met vakkennis, daarom streven wij naar een uitwisseling tussen deze landen en vakmensen. Maar wat als je geen MBO, HBO of WO diploma hebt? Of nog maar weinig praktijkervaring hebt binnen je vak? Geen nood! Ook dan is vrijwilligerswerk zeker mogelijk. Je hebt vast voldoende kwaliteiten die ze op het project kunnen gebruiken. Iets wat je heel leuk vindt of waar je erg goed in bent. We gaan dan ook samen op zoek naar een project waar je met deze vaardigheden meer dan welkom bent. Naast de uitwisseling van kennis is het ook belangrijk dat de samenwerking in het algemeen prettig verloopt. We zorgen dat je alleen ondersteunend werkt op een project. Je neemt dus nooit taken over van (betaalde) krachten.
Ook werken we alleen met duurzame projecten. Dit zijn projecten die ook zonder vrijwilligers bestaansrecht hebben. Ons streven is dat als jij straks na een mooie tijd op het vliegtuig stapt en dat alle input die je aan het project hebt gegeven wordt voortgezet.
Om dit project duurzaam te maken is het belangrijk dat de projectwerkers ook na jouw vertrek verder kunnen met de door jouw ingebrachte kennis. Neem daarom voor je vertrekt ook de tijd om een goede overdracht te doen. Laat materiaal en gerichte instructies achter. Of beter nog, geef een snelcursus aan het personeel tijdens jouw verblijf of doe al je activiteiten samen.
Gezien onze ervaring als oud-vrijwilligers weten we hoe belangrijk het is om goed voorbereid aan je Afrika reis te beginnen. Hierdoor word je impact groter en je ervaring mooier. Wat kan je het beste doen voordat je vrijwilligerswerk gaat doen?
Wij hebben een online voorbereidingstraining ontwikkeld. In deze training gaan we het hebben over bewustwording van verwachtingen, (mogelijke) vooroordelen en de Hollandse bril. Daarnaast geven we je veel tips en advies over culturele verschillen en gebruiken en gewoontes. Klik voor meer informatie hier.
Ken je Vereniging Volunteer Correct? Dit is een vereniging die zich inzet voor het verbeteren van internationaal vrijwilligerswerk. De aangesloten organisaties bij Volunteer Correct streven middels opgestelde richtlijnen naar een platform voor het eerlijker, transparanter, duurzamer en meer verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Kijk op de website van Volunteer Correct om hier meer over te lezen. Wij, Doingoood Experience, staan volledig achter deze richtlijnen en zijn dan ook lid van de vereniging. Wat jij daaraan hebt? Gegarandeerd verantwoord vrijwilligerswerk!
Hoe we dat in de praktijk doen? In de landen tekenen we met onze partner-projecten die met kwetsbare kinderen en jongeren werken een Child Protection Policy. Dit is een document met daarin de rechten van het kind en het protocol van het project als deze rechten overschreden worden. Zo draag jij bij en weet je zeker dat het project betrouwbaar is. Een fijn gevoel.
Interesse om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Bekijk ons aanbod aan projecten. Voel je daarnaast altijd vrij om een persoonlijke intake gesprek met ons aan te vragen om te kijken welk project het beste bij jou past en andersom. We kijken uit naar je komst!
Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!