Mbo projecten

Welke project past het beste bij mij?

We weten hoe lastig het kan zijn om een keuze te moeten maken voor een goed project. Kan ik wel voldoende doen? Kan ik mijn stage opdrachten wel uitvoeren? Hoe regel ik alle voorbereidingen? Hele logische vragen, waar een heel logisch antwoord op is.

Samen met jou gaan we kijken welk project je interessant vind en past bij je opleiding. Daarna kijken we naar je stage opdrachten om te zien of het haalbaar is om deze uit te voeren bij dit project. Door onze ervaring weten we vooraf vaak al of dit mogelijk is. 

Nadat je hebt besloten dat je dit Afrika avontuur aangaat, meld je je aan voor het project via onze website en gaat jouw aanvraag, soms samen met je stageplan naar het project voor de definitieve goedkeuring. En daarna kan de voorpret beginnen. Don’t worry wij helpen je bij alle voorbereidingen zodat jij met een gerust hart op reis gaat. 

MBO projecten Kenia

HBO & WO Projecten, MBO projecten, Government Hospital, Kenia, Vrijwilligerswerk, Doingoood Experience, check

Het is een overheidsziekenhuis, wat inhoudt dat vaak mensen met zeer lage inkomens naar dit ziekenhuis komen. Het ziekenhuis heeft veel verschillende afdelingen, zoals de mannen- en de vrouwen-verpleegafdeling, een kinderafdeling, een vaccinatie-afdeling, consultkamers, een verloskundige afdeling en een operatiekamer. Daarnaast is er op het terrein een HIV-kliniek, een TBC-kliniek en een psychiatrisch ziekenhuis.

Het is een modern en goed ingericht ziekenhuis dat zeer geschikt is voor verpleegkunde stages. Men biedt een breed scala aan diensten waaronder een polikliniek, een antenetal centrum, een family planning and reproductive health unit en afdelingen diagnostiek en therapie. Ook is er een kinderafdeling, laboratorium, radiologie afdeling, en een afdeling chirurgie. 

APDK is een revalidatiecentrum voor kinderen met een lichamelijke handicap. Sommige kinderen zijn ook verstandelijk beperkt of hebben een combinatie van verschillende handicaps. Het centrum beschikt over een eigen ruimte voor fysiotherapie, ergotherapie en een gipskamer. Het project heeft tevens twee outreach programma’s waarbij een therapeut en/ of social worker op huisbezoeken gaat in de community.

Dit mobiliteitscentrum bevindt zich in een buitenwijk van de stad Mombasa en is onderdeel van een revalidatiekliniek voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.  Het mobiliteitscentrum beschikt over zeer moderne apparatuur voor het ontwikkelen van onderbeen protheses en ortheses.

Dit prachtige project helpt mensen met een verstandelijke beperking om een eigen inkomen te genereren. Een aantal van hen wonen ook in een community op het project. Er zijn speciale workshops voor het ontwerpen van sieraden, het maken van kleding, riemen en tassen en houtsnijwerk. Alle ontworpen producten worden verkocht in de souvenirwinkel op het project of er zijn orders van internationale of nationale organisaties die de hier ontwikkelde producten bestellen.

De school bevindt zich in Bombolulu, één van de buitenwijken van Mombasa. Dit is een wijk met behoorlijke maatschappelijke problematiek. Veel kinderen komen uit eenouder gezinnen en sommige kinderen komen uit extreem arme gezinnen en/of hebben te maken met een ongezonde thuissituatie. De leraren geven alleen les. Er is wel ruimte en tijd voor sport- en spelactiviteiten, creatieve educatie zoals zingen, schilderen/dans en knutselen.

Inmiddels is dit project uitgegroeid tot het grootste apenproject van Kenia. Er worden hier naast de colobus apen ook nog vier andere soorten apen opgevangen. Naast het opvangen, verzorgen en voeden van de dieren worden in en om het centrum inheemse bomen gekweekt en geplant. Dit om ervoor te zorgen dat de natuurlijke habitat van deze dieren niet verdwijnt.

MBO projecten Oeganda

Het ziekenhuis beschikt over twee opname afdelingen, een polikliniek, een verloskamer, een operatiekamer, een röntgenkamer, een vaccinatie ruimte en een laboratorium. Het ziekenhuis behandeld gratis een grote groep HIV patiënten. Het ziekenhuis beschikt niet over een intensive care of een Spoedeisende Hulp.

Buganda missie ziekenhuis richt zich op de lagere en middenklasse van Kampala en omstreken. Het ziekenhuis heeft ongeveer 275 bedden beschikbaar, verdeeld over verschillende afdelingen (mannen, vrouwen, kinderen en kraambedden). Binnen het ziekenhuis zijn de volgende afdelingen waar studenten hun stage kunnen doen; voorlichting en thuiszorg, verloskunde en gynaecologie, incl. nazorg (soort consultatie bureau), kinderafdeling, radiologie, chirurgie, laboratorium.

The Surgery is een internationaal medisch ziekenhuis gelegen in het centrum van Kampala en biedt haar patiënten betaalbare en op wetenschap gebaseerde zorg. De artsen verbonden aan The Surgery zijn algemeen opgeleid en gespecialiseerd in onder andere reis- en tropische ziekten. Het ziekenhuis biedt met name poliklinische zorg. Het heeft maar 5 opname bedden.

Katalemwa is een revalidatiecentrum waar kinderen kunnen herstellen na hun operatie. Kinderen blijven, meestal met hun moeder gemiddeld 4 tot 6 maanden op het project. Tijdens de revalidatie leert moeder meer over de beperking, de verzorging en behandeling van haar kind. Ook krijgen de moeders voorlichting over het ontstaan van de beperking en welke mogelijkheden er voor hun kinderen zijn. 

Een kleinschalig huiselijk project in Kampala waar voldoende aandacht is voor de fysieke en mentale ontwikkeling van van een klein groepje kinderen met een beperking. Het project werkt vooral aan verbetering van praktische alledaagse dingen zoals zitten, kruipen en staan. De kinderen profiteren van de aanwezigheid van meerdere fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Naast de therapie sessies krijgen de aanwezige kinderen in kleine groepen les.

Lwengo is een project dat zich met volle overgave inzet voor het verbeteren van leefomstandigheden van bijvoorbeeld oudere mensen, kinderen met een beperking en mensen die in extreme armoede leven. Het project bevindt zich midden in een dorpje op het platteland. De omgeving is adembenemend, de sfeer is uitermate relaxed en de mensen zijn heel erg vriendelijk en gastvrij.

Het community project heeft als doel om vrouwen zelfstandig en onafhankelijk te laten zijn. Er zijn verschillende inkomsten genererende activiteiten ontwikkeld zoals een champignonkwekerij en een naaiklas waar vrouwen naailessen volgen. Het project maakt dan ook prachtige producten voor de verkoop! Ook is er een kleuterschool waar de kinderen van de vrouwen. 

Makerere school is een ontzettend leuke, enigszins primitieve basisschool in Kampala. De school ligt tegen een arme wijk aan en veel kinderen op de school komen uit deze wijk. De school heeft 3 kleuterschool klassen en 7 basisschool klassen.

Het project richt zich op kinderen die op straat leven, weeskinderen, kinderen besmet met HIV/Aids en kinderen met een handicap. Door deze kinderen scholing te bieden, psychische ondersteuning, hen te rehabiliteren en met hen te spelen, draagt het project bij aan het welzijn van de kinderen en hun sociaal economische status. 

Dit project is opgericht met als doel het ondersteunen van families in de community. Men richt zich daarbij op één specifieke sloppenwijk in Kampala. Dit doen ze door middel van educatie en het betalen van schoolgeld voor de oudere kinderen. Ouders worden ondersteund met opvoeding en indien noodzakelijk met medische kosten. Soms helpt het project ook alleenstaande moeders met het opzetten van een eigen business met zowel financiën als met kennis.

Het HIV project Oeganda is opgericht om jonge mensen besmet met HIV of Aids te ondersteunen om een positief leven te leiden. Daarvoor biedt het project diverse programma’s aan in het hele land om deze groep jonge mensen te bereiken en te informeren over preventie voor het verspreiden van het virus.

Het voetbalproject begeleidt jongens en meisjes vanaf 5 t/m 18 jaar. Het doel is  om lokaal voetbal, vanaf de basis, op een professionele manier te ontwikkelen. Daarnaast gelooft het project erin dat sport helpt om gezonder te leven, minder blessures te krijgen en dat het helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

MBO projecten Malawi

Likuni Mission Hospital  is een relatief klein katholiek ziekenhuis net buiten Lilongwe. Het ziekenhuis wordt geleid door nonnen. Patiënten uit de wijde omtrek komen naar dit ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een goede reputatie en beschikt over ongeveer 230 bedden, verdeeld over 4 afdelingen te weten een mannen-, vrouwen- en kinderafdeling en de kraam. 

Een zeer veelzijdig project dat zich richt op de lichamelijk en geestelijk beperkte kinderen in en om Lilongwe. Dagelijks komen de kinderen uit de buurt ’s morgens met hun moeders naar de rehabilitatie en krijgen therapie. Dit betreft groepstherapie onder leiding van een therapeut. De moeders leren welke oefeningen ze met hun kind kunnen doen.

Adziwa Primary School is een christelijke basisschool en middelbare school. Kinderen met verschillende achtergronden komen hier naartoe om les te krijgen. Ook is er ruimte voor kinderen met een beperking.