Malawi: the warm heart of Africa

Malawi is niet het eerste land waar mensen naartoe gaan als ze denken aan een reis door Afrika. Toch heeft dit kleine landje ontzettend veel te bieden. Naast het feit dat het een makkelijk te bereizen land is, de bevolking ontzettend vriendelijk en gastvrij is en je ook in Malawi de Big Five kunt spotten, heeft Malawi nog meer te bieden. Ben jij benieuwd wat Malawi allemaal te bieden heeft? Lees dan deze blog!

Het eten van Nsima

Nsima is het nationale gerecht van Malawi. Het is gemaakt van maïsmeel met water. Het wordt vaak gegeten met groentes en/of vlees of vis. Het maken van nsima vergt veel spierkracht. Je start met het opwarmen van water in een grote ronde pot. Daarna voeg je steeds wat maïsmeel toe en meng je dit met een houten lepel door het water. Naarmate je meer maïsmeel toevoegt wordt de substantie steeds dikker en zwaarder om goed te mengen. Dit is echt een hele klus. Daarnaast wil je natuurlijk geen klonterige massa dus je roert ook nog op een bepaalde manier.

Als de nsima klaar is wordt het met een ronde lepel die van tevoren nat is gemaakt met water tot kleinere ronde porties verdeeld. Zorg dat je voordat je begint met eten je handen goed gewassen hebt want het is gebruikelijk om nsima met je handen te eten. Het heeft van zichzelf weinig smaak, maar in combinatie met de groentes en het vlees of vis is het een lekkere en voedzame maaltijd.

Snorkelen en duiken in Lake Malawi op zoek naar Cichliden

Lake Malawi is een van de grootste bezienswaardigheden van Malawi. Het is een langgerekt zoetwatermeer wat zich bevindt in het Oosten van Malawi. Het staat bekend om zijn grote diversiteit aan vissoorten waaronder meer dan 700 verschillende soorten cichliden. Deze cichliden hebben verschillende vormen en prachtige kleuren. En wat ze helemaal bijzonder maakt is dat ze nergens anders ter wereld voorkomen behalve in het Malawimeer. Dit maakt Lake Malawi bij uitstek een geweldige plek voor duikers en snorkelaars.

Gule Wamkulu, wat is dat?

Deze rituele dans werd vroeger uitgevoerd door een select groepje Chewa mannen in Malawi. Het was een dans ter viering van de initiatie van jonge mannen tot volwassenheid. Deze dans wordt met name uitgevoerd na de oogst van juli, maar is tegenwoordig ook te zien op bruiloften en begrafenissen. De dansers dragen kostuums en maskers gemaakt van hout en stro. Iedere danser beeld tijdens de Gule Wamkulu een ander personage uit. Als je in Malawi bent is het zeker de moeite waard om eens een traditionele Gule Wamkulu bij te wonen.

Fietsen tussen de zebra’s

Malawi heeft zich de afgelopen jaren hard ingezet voor het behoud van de natuur. Dit doen zij in samenwerking met African Parks. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de herintroductie van onder andere neushoorns, cheetah’s en wilde honden. Ondertussen is de Big Five ook weer te zien in Malawi. In 2017 hebben zij ruim 500 olifanten verplaatst van Liwonde National Park naar Nhkotakota Wildlife Reserve zodat de populatie meer verdeeld werd en er weer meer mogelijkheden tot groei kwamen voor deze fantastische dieren. Maar wat helemaal leuk is, is dat er een park is in Malawi, Kuti Wildlife Reserve, waar je kunt wandelen en fietsen tussen de wilde dieren. Hier leven natuurlijk geen leeuwen en andere carnivoren, maar wel zebra’s, gnoe’s, bavianen en diverse antilopensoorten. Door het fietsen ben je in staat om deze prachtige dieren van dichtbij te bewonderen en zie je de Afrikaanse natuur eens op een andere manier.

Hiken, zwemmen, klimmen, fietsen, rijden of relaxen, het kan allemaal in Malawi

Of je nou heel sportief bent of een heerlijke zon, zee, strandvakantie wilt, het is allemaal mogelijk in Malawi. Het schitterende regenwoud van Nchtisi Forest is uitermate geschikt voor prachtige wandelingen. Mount Mulanje, Nhkoma Mountain of het Zomba plateau zijn zowel voor beginners als ervaren hikers een aanrader. Lekker met een cocktail relaxen of met je duikbril ronddobberen in Lake Malawi. Bewapend met verrekijker en fototoestel op zoek naar de Big Five in Liwonde National Park of Majete National Park. Malawi is prima geschikt voor mensen die zelf willen reizen en rijden, maar je kunt je ook helemaal in de watten laten leggen en volledig georganiseerd op reis gaan.

Kortom, wie had gedacht dat dit kleine Afrikaanse landje zoveel te bieden zou hebben? Wij niet, maar kom het met eigen ogen maar eens bekijken! Klik op deze link om meer te weten te komen over Malawi.

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!