Kenia: the safari heart of Africa

Dit land in Oost-Afrika heeft echt alles. Van uitgestrekte savannes met wilde dieren tot parelwitte tropische stranden aan de Indische Oceaan. Kleurrijke koralen, tropische vissen en dolfijnen. Je kunt hier snorkelen, zwemmen, duiken, varen, kitesurfen, etc. Daarnaast staat Kenia bekend als het safari hart van Afrika vanwege de ongeveer 56 safariparken in het land. Dus als je de Big Five wil spotten is dit het land voor jou! Benieuwd wat Kenia nog meer te bieden heeft? Lees het in deze blog.

Culturele meltingpot

De Keniaanse bevolking is heel vriendelijk en altijd in voor een praatje. Als bezoeker zul je vaak de woorden Jambo (hallo) of Hakuna matata (geen problemen) horen.

Dit land heeft een rijke diversiteit aan culturen, lokale tradities en een gevarieerde keuken. Vooral aan de kust waar de Swahili bevolking woont. De Swahili keuken is beroemd in heel Kenia vanwege de verse vis, rijstgerechten, fruit en diverse andere specialiteiten. Een bezoek aan de havenstad Mombasa is daarom ook een must. Dit is de oudste stad van Kenia, gebouwd rond 900 na Christus. Hier zijn de Afrikaanse, Aziatische, Arabische en Portugese/Engelse invloeden nog heel duidelijk aanwezig. Vooral het oude Arabische deel met de haven en vis-, specerijen-, groente- en fruitmarkten zijn een bezoek waard. Fort Jesus is in Mombasa de hoofdattractie.

Parelwitte stranden

De meest idyllische stranden zowel ten noorden als ten zuiden van Mombasa zijn een oase om te verblijven. Ten zuiden van Mombasa ligt Diani beach. Vanaf hier een excursie boeken naar Wasini Island is een aanrader! Met een traditionele dhow (Arabisch zeilschip) vaar je naar de spectaculaire koraalriffen van Kisite Marinepark. Onderweg tuimelen de dolfijnen om het schip. De dag wordt afgesloten met een seafood lunch op Wasini Island. Verse vis zo uit de Indische Oceaan.

Ten noorden van Mombasa zijn er ook vele tropische stranden. De badplaatsen Kilifi met Bofa Bofa beach, Watamu, Malindi en de Lamu eilandengroep zijn paradijselijke oorden.

Wildparken en safaris

Een reis door Kenia is niet compleet zonder een safari. Een van de grootste en oudste safariparken van Kenia is Tsavo East. Bekend om de rode olifanten (dit vanwege de rode aarde van Tsavo East), en berucht om de legendarische leeuwen. Deze zogenaamde man-eaters waren meer dan honderd jaar geleden de schrik van de arbeiders die de spoorweg moesten aanleggen. Wie weet ga je ze ontmoeten!

Overnachten in safarilodges en/of tenten en dan is niets zo mooi als wakker worden in de Afrikaanse savanne en de geuren van de Afrikaanse ochtend op te snuiven. Onvergetelijk.

Maasai warriors en Maasai-mara

In het zuiden van Kenia leven de Maasai krijgers in hutten van klei en gedroogde mest. Ze leren je zelf vuur te maken en vertellen over hun eeuwenoude tradities. Ook nodigen zij je vast uit om met hen hoge sprongen te maken.

Hier is ook het Amboseli wildpark vanwaar je de hoogste berg van Afrika kan spotten: de Kilimanjaro in Tanzania. Wist je dat je vanuit Kenia deze “witte berg” het best kan zien?

Ook het Maasai-Mara safaripark ligt aan de grens van Tanzania, waar elk jaar van eind juli tot eind september de grote trek plaatsvindt. Grote kuddes gnoes snellen over de eindeloze savanne van het Nationaal Park Maasai-Mara waarbij ze oranje stofwolken doen opwaaien. Zij storten zich vanaf de steile wanden in de Mara rivier waar krokodillen en gieren op de loer liggen. Het is een indrukwekkend schouwspel hoe zij ieder jaar de oversteek wagen met gevaar voor eigen leven.

Hoofdstad van Kenia

Nairobi is de hoofdstad, nergens in Kenia is het contrast tussen arm en rijk zo groot als in deze metropool. Bezienswaardigheden zijn het Nairobi National Park, Karen Blixen huis (van de film “Out of Africa”), en een aantal grote winkelcentra. Het klimaat is hier aanzienlijk koeler dan aan de kust.

Wist je dat?

  • De beste reistijd voor Kenia van juni tot en met half april is. Vanaf half april tot en met mei regent het vaak en lang. Vanaf september tot half december vallen er regelmatig korte buien. In januari, februari en maart is het erg warm.
  • Plastic tassen verboden zijn in Kenia.
  • Er 42 verschillende stammen in Kenia zijn, met elk hun eigen tradities.
  • Mombasa de grootste havenstad is van Oost-Afrika.
  • Er in Kenia links wordt gereden.
  • De Swahili bevolking met hun handen eet (geen bestek).
  • Tusker bier het lokaal gebrouwen bier is.
  • Het heel gewoon is om in een lokaal Afrikaans restaurant iets te gebruiken maar ook voedsel of drankjes bij de buren te kopen en in hetzelfde restaurant te nuttigen!

Karibu Kenya, Welkom in Kenia! Nieuwsgierig geworden? Klik op deze link om meer te weten te komen over Kenia.

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!