Wakisa ministries

 

Wakisa Ministries is een crisisopvang centrum voor tienermeisjes met een ongeplande zwangerschap. De meisjes blijven hier gedurende hun zwangerschap en na de bevalling verlaten zij het project weer.

In veel gevallen hebben zij niet vrijwillig seksueel contact gehad waardoor zij zwanger zijn geraakt. Bij Wakisa Ministries verblijven maximaal 50 meisjes tussen de 12 en 19 jaar oud. Schaamte en schande zorgen ervoor dat zij niet geaccepteerd worden door de familie, vooral tijdens hun zwangerschap. Sommige meisjes kunnen na hun bevalling wel weer terug naar huis, naar hun ouders. Sommige meisjes willen niet terug, omdat de vader van het kind nog in de buurt is. Sommige meisjes staan hun baby af ter adoptie.

De meisjes bij Wakisa Ministries zijn getraumatiseerd door wat hen is overkomen en zijn vaak erg onzeker over hun toekomst. Bij het project krijgen ze de kans om hun verhaal te doen en worden zij voorbereid op hun aankomende moederschap. Bij het project leren ze diverse vaardigheden waarmee ze later ook inkomen kunnen genereren zoals koken, kleermaken, kaarsen maken, sieraden maken en tuinieren. Sommige meisjes hebben heel weinig onderwijs gehad en zij leren ook verder lezen, schrijven en rekenen.

Ook gaan medewerkers van het project regelmatig langs op scholen om aan meisjes voorlichting te geven over (het voorkomen) van tienerzwangerschappen en het verkopen van boekjes met informatie hierover. Vrijwilligers zijn van harte welkom om hierbij te helpen.

Wakisa Ministries leert de meisjes christelijke principes als onderdeel van hun rehabilitatie. Het betreft een pittige doelgroep die goede rolmodellen nodig heeft voor hun eigen ontwikkeling. Daarom is dit project specifiek op zoek naar vrouwelijke vrijwilligers vanaf 25 jaar die zich kunnen identificeren met christelijke normen en waarden en deze ook kunnen uitdragen tijdens het vrijwilligerswerk.

Het project kent een duidelijke structuur en wordt met discipline begeleid. Vrijwilligers worden zeer gewaardeerd en van hen wordt verwacht dat zij zelfstandig kunnen werken, initiatief tonen en mee kunnen helpen met het bestaande programma. Specifieke eigen inbreng of kennisoverdracht door vrijwilligers wordt zeker op prijs gesteld en wordt in overleg in het programma ingepast. Niet alle meisjes spreken Engels. De herkomst van de meisjes is ook regelmatig uit verschillende landen, waardoor er ook meerdere Afrikaanse talen gesproken worden.

Activiteiten bij dit project

 • Helpen begeleiden van de praktische vaardigheden die worden getraind
 • Lezen heeft een belangrijke educatieve waarde waarvan men graag wil dat vrijwilligers er aandacht aan besteden.
 • Verbeteren van hun taalvaardigheid. Sommige meisjes zijn erg onzeker om Engels te spreken en hebben wat extra aandacht nodig.
 • Begeleiding van de zwangere meisjes op medisch gebied; vrijwilligers met ervaring als verloskundige/ kraamverzorgster zijn zeer welkom.
 • Mee gaan naar checks in het ziekenhuis, helpen bij het verzorgen van moeder en kind na de bevalling
 • De meisjes helpen met hoe ze de baby moeten aanleggen voor borstvoeding en hoe ze de baby moeten verzorgen.
 • Meegaan naar scholen voor het geven van voorlichting over het voorkomen van (tiener)zwangerschappen en het verkopen van voorlichtingsmateriaal.
 • Helpen met geven van workshops om hun zelfvertrouwen te vergroten. Mensen met ervaring met creatieve therapie kunnen een waardevolle bijdrage leveren.

Dit ben jij

 • Minimaal 25 jaar (ook ervaren moeders zijn zeer welkom op dit project!)
 • Christelijke achtergrond en visie
 • Werkervaring als sociaal/ maatschappelijk werker of vergelijkbaar is een pré (geen must)
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • De meisjes bevallen in het ziekenhuis en vrijwilligers of stagiaires helpen niet (inhoudelijk) met bevallingen begeleiden
 • Er worden niet dagelijks baby’s geboren. De ervaring als verloskundige/kraamverzorgster is alleen handig voor de voorbereiding en begeleiding van de meisjes.
 • Aanvullende (creatieve of praktische) vaardigheden die de meisjes verder kunnen helpen zijn welkom. Denk bijvoorbeeld aan kookles, zwangerschapsgym, zang of naailes
 • Heb respect voor de lokale cultuur en gebruiken. De meisjes moeten terug in de Oegandese maatschappij en de vaardigheden en lessen die zij leren dienen toepasbaar te zijn binnen de lokale cultuur en normen
 • Het is mogelijk (maar niet verplicht!) dat je de meisjes mee op een dagje uit wilt nemen. Hiervoor is het gewenst dat je zelf fondsen werft. Het project heeft hier onvoldoende middelen voor
 • Je bent je er ook om naar de meisjes te luisteren zodat ze hun verhaal kunnen doen. Soms is het makkelijker voor hen om hun verhaal aan een ‘vreemde’ te vertellen

waar verblijf je?

Lees meer over waar jij verblijft tijdens jouw experience in Oeganda.

Andere Projecten

Lees meer over onze unieke lokale projecten in Oeganda.

Wie begeleid je?

Maak kennis met jouw begeleiding in Oeganda tijdens jouw verblijf.

Wat kost jouw verblijf?

Lees meer over de kosten om deze experience mogelijk te maken.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Vul je gegevens in en download het inspiratie magazine voor nóg meer inspiratie!

 • Hidden

Bekijk hier een video om een nog betere impressie te krijgen van het project

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!