Community project

 

Dit project is in 2008 opgericht door een Engelsman, die zag dat veel kinderen in Oeganda in extreme armoede leefden en te vondeling werden gelegd. Hij realiseerde zich dat er meer gedaan moest worden om te voorkomen dat kinderen achtergelaten worden. Dit project is opgericht met als doel het ondersteunen van families in de community. Men richt zich daarbij op één specifieke sloppenwijk in Kampala.

Op dit moment ondersteunt het project ongeveer 350 kinderen binnen hun eigen gezinnen. Dit doen ze door middel van educatie en het betalen van schoolgeld voor de oudere kinderen. Ouders worden ondersteund met opvoeding en indien noodzakelijk met medische kosten. Dit vergroot de kans dat kinderen thuis kunnen blijven wonen. Soms helpt het project ook alleenstaande moeders met het opzetten van een eigen business met zowel financiën als met kennis.

Bij dit project ga je tijdens je eerste dagen op het project mee naar de sloppenwijk. De projectleiding vindt dit nodig om je een goed begrip van de problematiek en de doelgroep te geven. Dat betekent: camera’s thuis (je gaat niet op museumbezoek ten slotte), goede schoenen aan, luisteren, observeren en vragen stellen. Je krijgt de kans om alle aspecten van het project te leren kennen en na een paar dagen ga je met de projectleiding bespreken waar je interesses liggen en welke taken je op het project graag zou willen doen.

Het project heeft een eigen terrein. Dit dient als veilige basis waar kinderen altijd naartoe kunnen. Er is een schooltje met op dit moment 6 klassen: babyclass, middle class, topclass (dit is kleuteronderwijs) en dan basisschool groep 1 t/m 6. De kinderen variëren in leeftijd tussen 3 en 12 jaar. Jaarlijks wordt er een klas aan toegevoegd, zodat de school meegroeit met het niveau van de kinderen. De school telt op dit moment ongeveer 220 kinderen.

Alle kinderen die op dit project komen worden persoonlijk geselecteerd door de social worker van het project. De social worker werkt in de sloppenwijk en identificeert daar de gezinnen die ondersteuning het hardste nodig hebben. Na identificatie volgt een grondig onderzoek om te bepalen of dit gezin écht geen andere opties heeft. Op die manier waarborgt het project dat ze echt de kinderen ondersteunen die geen andere kansen krijgen. Er is een wachtlijst van kinderen die kunnen deelnemen aan het project. Zodra er een sponsor beschikbaar is voor het kind, kan het kind beginnen op de school.

Er is een bibliotheek waar de gehele community gebruik van mag maken. Het project heeft tevens een programma voor special needs kinderen. Er zijn 12 kinderen die in 2 groepen van 6 les krijgen van een special needs teacher. Daarnaast komt er twee keer per maand een fysiotherapeut. Eigenlijk is dit niet voldoende, maar vanwege financiële beperkingen is er geen mogelijkheid tot uitbreiding.

Er is ook een naschools programma voor kinderen die extra aandacht nodig hebben of niet naar huis gaan, omdat de ouders dan nog aan het werk zijn. Op 4 middagen in de week is er een informeel jeugd programma voor kwetsbare jongeren. Hierbij kunnen ze ook nuttige vaardigheden leren en met elkaar sporten.

Activiteiten bij dit project

 • Leerkrachten ondersteunen met lesgeven, zowel in het regulier onderwijs als in de special needs class
 • Ondersteunen van social workers tijdens outreaches
 • Sport, spel, muziek, dans en creatieve activiteiten organiseren en begeleiden
 • Meehelpen met klussen en opknapwerk
 • Helpen met life skills aanleren
 • Helpen met opvoed advies geven (mist je hiervoor geschoold bent) en ondersteuning bieden aan moeders
 • Helpen met fondsenwerving en promotie voor het project

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Opgeleid of werkervaring als leerkracht, fysio/ ergotherapeut, sociaal werker, klusjesman/ vrouw, media/ marketing, special needs/ gehandicapten begeleiding
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Van jou wordt een eigen bijdrage van ongeveer € 5,- per week gevraagd voor o.a. lunchkosten op het project. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de deelnamekosten en dienen ter plekke door jou zelf aan het project voldaan te worden.
 • Dit project is tevens S-BB erkend voor MBO stages maatschappelijke zorg, sport en onderwijs

waar verblijf je?

Lees meer over waar jij verblijft tijdens jouw experience in Oeganda.

Andere Projecten

Lees meer over onze unieke lokale projecten in Oeganda.

Wie begeleid je?

Maak kennis met jouw begeleiding in Oeganda tijdens jouw verblijf.

Wat kost jouw verblijf?

Lees meer over de kosten om deze experience mogelijk te maken.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Vul je gegevens in en download het inspiratie magazine voor nóg meer inspiratie!

 • Hidden

Bekijk hier een video om een nog betere impressie te krijgen van dit project

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!