arrow_drop_up arrow_drop_down

Verpleegkunde stage in Afrika

Zoveel méér dan alleen ervaring opdoen in je vakgebied

Doe jij een verpleegkunde MBO of HBO opleiding en wil je je horizon verbreden? Doe dan je verpleegkunde stage in Afrika!

Een ziekenhuisstage in het buitenland geeft je de mogelijkheid om samen te werken met vakgenoten uit een andere cultuur. Je leert te werken met beperktere middelen onder ontoereikender omstandigheden dan je in Nederland of België gewend bent.


De gezondheidszorg in Afrika kent enkele grote verschillen met die in Nederland. Ter eerste zijn de meeste mensen niet verzekerd en dat betekent dat medische kosten direct contant betaald moeten worden. De mensen die dit zich niet kunnen veroorloven gaan daarom soms eerst naar een lokale 'witch doctor', een soort medicijnman. Wanneer er dan geen verbetering optreedt gaat men pas naar het ziekenhuis en vaak is de klacht dan al verergerd. In sommige gevallen zoveel verergerd dat er veel meer behandeling nodig is of zelfs dat de patiënt te laat is om nog succesvol behandeld te kunnen worden.


Een ander groot verschil met de werkzaamheden van een verpleegkundige in Afrika en die bij ons in Nederland en België, zijn de zorgtaken. In Europa verzorgt en wast de verpleegkundige de patiënt en voorziet het bed van schone lakens. In Afrika is de familie verantwoordelijk voor het meenemen en verschonen van beddengoed, het verzorgen van eten, het wassen van de patiënt. De verpleegkundige voert de medische handelingen uit zoals het opnemen van de temperatuur, het geven van medicatie en het afnemen van bloed.

De verpleegkunde stage van Louanna en Bess in Malawi

Louanna en Bess zijn inmiddels geslaagd voor de MBO-verpleegkunde opleiding. Tijdens hun verpleegkunde opleiding liepen zij stage bij Likuni Mission hospital in Malawi. In deze video vertellen zij over hun ervaringen met hun ziekenhuisstage in Afrika. 

Goed om te weten over een verpleegkunde stage

  • Het werktempo ligt in Afrika lager dan in een gemiddeld ziekenhuis in Europa. Dit is een van de dingen die men vaak het moeilijkste vindt om aan te wennen.
  • Er wordt zelfstandigheid van je verwacht. Natuurlijk word je ingewerkt en krijg je begeleiding, maar het succes van je stage en het uitvoeren van opdrachten is in grote mate afhankelijk van de initiatieven die je daarin zelf neemt. Wanneer je een afwachtend type bent kun je beter niet voor een buitenland stage in een ziekenhuis kiezen.
  • Het duurt even voordat je goed gewend bent. De lokale verpleegkundigen moeten jou leren kennen en aan het werk zien voordat zij jou betrekken bij het werk. Hoe meer je open staat voor de samenwerking en hoe meer je laat zien dat je wilt helpen en wilt leren, hoe meer handelingen je zult kunnen verrichten.
  • In Afrika zijn de ziekenhuizen vaak kleiner dan in Europa. Dat betekent dat verpleegkundigen all-round zijn en niet op 1 specifieke afdeling werken. Vaak zijn de afdelingen klein of op sommige dagen zelfs niet in bedrijf, wanneer er geen patiënten zijn.
  • Ziekenhuizen in Afrika werken vaak vraaggestuurd; het werk hangt af van de patiënten die zich melden en het type klachten dat zij hebben. Er wordt niet gewerkt met lange planningen en wachtlijsten voor afspraken. 
  • Je zult in elk geval regelmatig te maken hebben met het helpen begeleiden van bevallingen, het uitvoeren of assisteren bij besnijdenissen, moeder en kindzorg (consultatie bureau), vaccineren, bloed afnemen en assisteren of meekijken bij operaties.

Laat ons je helpen om je verpleegkunde stage met school te regelen

Heeft jouw school nog niet eerder met ons samengewerkt voor het organiseren en begeleiden van verpleegkunde buitenlandstages? Of weet je dat niet zeker? Neem dan even contact met ons op. Wij begeleiden jaarlijks vele verpleegkunde studenten van verschillende scholen. We gaan graag bij jouw stagebegeleider op bezoek om uit te leggen hoe het allemaal geregeld is. En we kunnen ook referenties geven zodat jouw school kan bellen met andere scholen waarmee we veel werken, om te horen hoe de samenwerking bevalt. 

Info avond

Enthousiast geworden over een buitenlandstage verpleegkunde? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvende info avond! Hier kom je alles te weten over jouw mogelijkheden voor een ziekenhuisstage in Afrika. Neem gerust iemand mee naar de info avond!

Ja, ik wil op verpleegkunde stage naar Afrika!

Waar kan je jouw verpleegkunde stage doen?

stage verpleegkunde afrika

Port Reitz hospital

Mombasa - Kenia

4 stageplaatsen

afrika verpleegkunde stage

Likuni Mission hospital

Lilongwe- Malawi

2 stageplaatsen

buitenlandstage verpleegkunde Afrika

Buganda Mission hospital

Kampala - Oeganda

4-5 stageplaatsen

verpleegkunde stage Oeganda

Holy Cross Mission hospital

Kampala - Oeganda

2 stageplaatsen

Verpleegkunde stage Kenia

Msambweni hospital

Msambweni- Kenia

3 stageplaatsen

verpleegkunde stage Afrika

The Surgery

Kampala - Oeganda

2 stageplaatsen

Ja, ik wil op verpleegkunde stage naar Afrika!

Wij maken gebruik van cookies