Christelijk vrijwilligerswerk ook voor jou

Ben jij christen en vind je het waardevol om een bijdrage te leveren aan een christelijk project in Afrika? Ben je benieuwd hoe andere christenen invulling geven? In deze blog vertellen christelijke vrijwilligers over hun ervaringen met christelijk vrijwilligerswerk.

Nergens in geloven

‘Nergens in geloven’ zijn wij op het Afrikaanse continent nog niet tegengekomen. Is het niet een bepaalde religie, dan is het wel voodoo, witchcraft of geesten. Er zijn dan ook veel christelijke projecten in Afrika waar het christelijke geloof duidelijk wordt uitgedragen in de visie en uitvoering van het werk. Al vele vrijwilligers kozen voor een christelijk project, volgden hun hart en maakten hun dromen waar.

Lianne Dieters had haar hele leven al de droom om andere mensen te helpen. “Ik weet nog goed dat ik vroeger heel verdrietig kon worden van het liedje ‘Wie wil er ruilen met Miguel?’ wat gaat over een jongetje die in grote armoede leeft. Ik kon me niet voorstellen dat er mensen zijn die in een doos moeten slapen, dat raakte me toen al.”

Crisisopvang voor zwangere tieners

Nadat Lianne was afgestudeerd als verpleegkundige vertrok ze naar Oeganda. “Mijn geloof in God heeft zeker bijgedragen aan de keuze om christelijk vrijwilligerswerk te gaan doen”, vertelt Lianne. Ze ging aan de slag bij Wakisa Ministries, een crisisopvang voor zwangere tienermeiden. “Het leek me als verpleegkundige heel bijzonder om deze toekomstige tienermoeders die door familie, vrienden en de maatschappij verstoten worden, een warm hart toe te dragen. Ik heb de meiden voor zover ik dat kon lichamelijk en psychisch ondersteund waar nodig. Ik hielp ook mee met het geven van Bijbelstudie en muzieklessen.”

Sterker in het geloof

Op de vraag hoe Lianne haar Afrika reis heeft ervaren zegt ze: “Als ik terug kijk, kan ik écht zeggen dat ik in Oeganda ontzettend heb genoten, gelachen en geleefd! Maar ik heb ook het leed gezien en dat raakt je hoe dan ook. De mensen in Oeganda hebben mij laten inzien dat je moet genieten van de kleine dingen in het leven.

“Ik heb nog nooit zoveel lachende kindjes bij elkaar gezien die spelen met een autoband of een zelfgemaakte stuiterbal. Nog nooit heb ik zo sterk gevoeld dat ik het niet alleen hoefde te doen. De aanwezigheid van God heb ik zo gevoeld! Waar ik normaal heel onzeker kan zijn, heb ik dit in Oeganda helemaal niet ervaren. Toen ik daar was voelde ik me veel sterker in het geloof. Ik gebruikte meerdere keren per dag mijn Bijbel. Ook heb ik daar veel gebeden en veel gesprekken gevoerd over het geloof. Dit voelde heel fijn. Ik voelde me echt dichterbij God.” 

Oeganda is daarnaast natuurlijk ook een heel christelijk land. Je kunt daar écht niet om het geloof heen. In Oeganda word je raar aangekeken als je nergens in gelooft.

Vrijwilligerswerk met het hele gezin

Lindy Koel vertrok met hun gezin van in totaal 8 personen naar Afrika. “Mijn ouders hadden het idee om als gezin christelijk vrijwilligerswerk te gaan doen. Het was fijn dat we bij een christelijk project aan de slag konden gaan. In Kenia hebben we mooie mensen ontmoet. We werkten op een project waar we hielpen met het medisch programma, Engelse les en rekenen.” Haar zus Caprice vertelt: “Het was bijzonder om dit met het hele gezin te mogen doen. We zijn heel dankbaar dat we een steentje bij hebben kunnen dragen. De tijd in Afrika heeft mij laten zien hoe blij mensen zijn met wat ze hebben. Dat is iets heel bijzonders.”

Is Doingoood Experience een christelijke organisatie?

Bij Doingoood Experience zijn alle mensen welkom -ongeacht hun achtergrond- die graag een zinvolle bijdrage willen leveren als vrijwilliger in Afrika. Veel van de projecten waarmee wij samenwerken zijn christelijke projecten. Doingoood Experience is niet specifiek een christelijke organisatie en onze medewerkers zijn ook niet allemaal christen. Je collega’s op de project zullen je heel graag meenemen naar hun kerk. Tijdens je vrijwilligerswerk in Afrika ben je op zaterdag en zondag vrij.

Meer weten over christelijk vrijwilligerswerk?

Wil jij iets betekenen voor je medemens en gaat jouw voorkeur uit naar christelijk vrijwilligerswerk? Dan helpen wij jou graag met het uitzoeken van het juiste project. Een vrijblijvend adviesgesprek is altijd mogelijk. 

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Bijna dagelijks plaatsen we inspirerende foto’s of houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Ook op YouTube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika. Doen hoor!