Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt in juli 2019

Gratis vrijwilligerswerk buitenland, bestaat dat?

Vrijwilligerswerk in het buitenland. Voor velen een droom. En een win-win situatie: je draagt iets bij voor je medemens en tegelijkertijd doe je voor jezelf een unieke, leerzame ervaring op in het buitenland. De naam zegt het al: vrijwilligerswerk. Daarom krijg je er niet voor betaald. Dat klinkt logisch: gratis vrijwilligerswerk in het buitenland. Dat je juist moet betalen om vrijwilligerswerk in het buitenland te kunnen doen, vinden veel mensen daarom een stuk minder logisch. Want, je gaat juist helpen! En dan moet je er ook nog voor betalen?!  Waarom is er geen gratis vrijwilligerswerk in het buitenland?

Zeker Nederlanders houden van gratis. Uit onderzoek blijkt dat het woord ‘gratis’ het meest populaire zoekwoord is op veilingsite Marktplaats. Tegelijkertijd zijn Nederlanders kritische consumenten; je wilt weten wat je koopt en wat je ervoor terug krijgt. Logisch. Toch? Jazeker!

 

Vrijwilligerswerk is onbetaald

Vrijwilligerswerk is je iets doen voor een goed doel. Je krijgt er niet voor betaald. Dat je er zelf juist voor betaalt is daarom niet logisch. Of toch wel?

We nemen de proef op de som. Probeer eens antwoord te geven op onderstaande vragen.

In dit geval gaan we uit van vrijwilligerswerk in het buitenland:

  1. Wat zijn de kenmerken van de projecten waar ik vrijwilligerswerk kan doen? Zijn dit projecten die afhankelijk zijn van giften of donaties of kunnen deze projecten (financieel) onafhankelijk functioneren?
  2. Bij projecten die afhankelijk zijn van giften en donaties; waar zouden die projecten hun donaties dan aan moeten besteden? Aan het invliegen van westerse vrijwilligers? Of aan hun doelgroep en het realiseren van hun doelstellingen?
  3. Bij financieel onafhankelijke organisaties zou je er dan vrijwilligerswerk moeten doen of zou je daar juist medewerkers in loondienst verwachten?

Goede doelen

In de praktijk wordt vrijwilligerswerk meestal gedaan bij projecten die volledig afhankelijk zijn van giften en donaties; bij goede doelen. Zij hebben deze giften hard nodig om hun doelstellingen te bereiken. In de projecten werkt lokaal personeel, dat hiervoor een salaris ontvangt. De hulp van vrijwilligers is vaak zeer welkom omdat zij aanvullende kennis, vaardigheden en praktische hulp kunnen bieden aan het project. De kosten voor het ‘invliegen’ en huisvesten van buitenlandse vrijwilligers zijn zo hoog, dat het project dit niet kan opbrengen. Ook logisch.

Vrijwilligerswerk in het buitenland is ook inmiddels ‘een product’ geworden. Er zijn in Nederland vele bemiddelingsorganisaties hiervoor te vinden. Vrijwilligerswerk buitenland wordt aangeboden door zowel reisorganiaties (als ‘toeristisch’ product) en door stichtingen die vrijwilligers werven voor hun eigen project. Er zijn ook organisaties die volledige hun focus hebben op vrijwilligerswerk in het buitenland, dit wordt ook wel ‘vrijwilligerstoerisme’ genoemd.

De tarieven lopen onderling sterk uiteen en de prijsverschillen zijn niet altijd duidelijk te verklaren. Een ding staat vast: ook de bemiddelende organisaties kunnen de kosten voor jouw reis en verblijf niet betalen. Dat komt omdat het particuliere initiatieven of bedrijven zijn die geen subsidie ontvangen en daardoor hun inkomsten krijgen door het aanbieden van hun diensten.

Waarom je nooit moet betalen voor vrijwilligerswerk in het buitenland

Vaak vinden vrijwilligers of stagiaires het een fijn idee als (een deel van) het geld dat zij betalen, gaat naar het project waar zij heen gaan. Die gedachte lijkt logisch. Want het project is afhankelijk van donateurs en op die manier halen zij inkomsten binnen. Toch is het niet logisch. Want als een project geld ontvangt voor elke vrijwilliger die daar geplaatst wordt dan is er sprake van een verdienmodel en dus van financiële afhankelijkheid.

Meer achtergrond informatie daarover vind je in mijn artikelen over o.a. weeshuistoerisme.

De kwaliteit van gratis

Niet iedereen heeft dezelfde (financiële) mogelijkheden. Wanneer je een beperkte portemonnee hebt en toch je droom wilt waarmaken dan lijkt het een logische stap om op zoek te gaan naar gratis vrijwilligerswerk buitenland. Toch is het beter om daar goed over na te denken en jezelf wat kritische vragen te stellen.

In eerste instantie lijkt het misschien een goed idee om voor ‘gratis vrijwilligerswerk buitenland’ te kiezen. Wat is ‘gratis’? Bestaat echt gratis wel? En, als het echt gratis is, wat mag ik dan verwachten ten aanzien van de kwaliteit en mijn persoonlijke begeleiding en veiligheid op mijn bestemming?

Goed·koop (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

niet duur, laag in prijs
van weinig waarde

Verantwoord vrijwilligerswerk

De keuze die je maakt om al dan niet voor ‘gratis’ of goedkoop vrijwilligerswerk te kiezen hangt ook af wat je belangrijk vindt aan je vrijwilligerswerk ervaring. Wanneer je veel reiservaring hebt en je verwachtingen laag kunt houden dan zou je je vrijwilligerswerk zelf kunnen regelen. Sommige mensen vinden het geen enkel probleem dat ze niet precies weten waar ze terecht komen of wat voor vrijwilligerswerk ze gaan doen. Verrassingen tegenkomen en omgaan met onverwachte situaties zijn voor sommige mensen juist de charme van het reizen in een ander land en het ontdekken van andere culturen. Bedenk dat vrijwilligerswerk voornamelijk wordt gedaan in andere culturen en dat de gang van zaken daar vaak heel anders is dan je thuis gewend bent. Voor de super relaxte reiziger met een drang naar avontuur, naar het onbekende, maakt het juist onderdeel uit van de ervaring om alles onbevangen op zich af te laten komen. Voor deze reizigers betekent loslaten juist de ultieme vrijheid.

Mensen die het belangrijk vinden om vooraf zo’n goed mogelijk beeld te hebben van wat hen te wachten staat, en wat ze in het project kunnen verwachten zullen eerder voor georganiseerd vrijwilligerswerk kiezen. Die mensen vinden het juist prettig om er niet alleen voor te staan, om vooraf vragen te kunnen stellen over het project, de accommodatie en het verloop van hun reis.

Vereniging Volunteer Correct

In praktijk blijkt dat het vrijwilligerswerk een grotere positieve impact heeft bij het project wanneer vrijwilligers gedegen voorbereid zijn en ter plaatse goede begeleiding ontvangen. Dit leidt tot een hogere tevredenheid en een positievere beoordeling, door alle betrokkenen. Betrokkenheid, bereikbaarheid, praktische hulp en advies van een begeleider ter plaatse blijken voor veel vrijwilligers veel bij te dragen aan hun positieve ervaring in het buitenland. Soms kan het ook belangrijk zijn dat de lokale begeleider de eigen taal van de vrijwilliger goed spreekt, wanneer je de Engelse taal minder goed beheerst.

Doingoood is vanaf het eerste uur lid van Vereniging Volunteer Correct (VVC) Organisaties die bij deze branchevereniging zijn aangesloten, werken volgens strikte kwaliteitsrichtlijnen. Deze richtlijnen gaan over de projecten waarmee wordt samengewerkt. Maar ook over de kwaliteit van de voorbereiding en begeleiding. En de bereikbaarheid en financiële transparantie van de organisatie. Als je met een ‘VVC aanbevolen’ organisatie op reis gaat, weet je dat je vrijwilligerswerk verantwoord en duurzaam is. En dat je niet onbedoeld schade toebrengt.

Zelf je project zoeken

Vera deed vrijwilligerswerk in Kenia, samen met een vriendin. Zij zochten zelf een project. Vera vertelt: “Ik wilde het studeren een jaar uitstellen en wilde vrijwilligerswerk gaan doen. Ik heb toen internet geraadpleegd en heb bij verschillende organisaties gekeken. Bij een organisatie leek het me wel fijn maar het had één heel groot nadeel. Het was duur. Te duur. De bedragen die voor een paar maanden vrijwilligerswerk werd gevraagd kon ik simpel weg niet betalen. Dit ging dan vooral om de grotere vrijwilligerswerk en reisorganisaties. Op gegeven moment hoorde ik via via van een vrijwilligersproject in Kenia. Dit project was niet aangesloten bij een organisatie maar had al wel gewerkt met vrijwilligers. Het project zag er leuk uit en was ook een stuk goedkoper dan al het andere wat we op internet hadden gevonden. Het balletje is toen een beetje gaan rollen en we op gegeven moment hebben we zelf afspraken gemaakt met de projectleider van het weeshuis. Aangezien het weeshuis dus al eerder met vrijwilligers had gewerkt leek dit een goede keuze.

Van onze verwachtingen kwam helaas weinig uit. Het contact met de projectleider werd naar verloop van tijd alleen maar slechter, tot ruzies aan toe. Het gevoel van zekerheid en veiligheid werd steeds minder.

Van onze verwachtingen kwam helaas weinig uit. Het contact met de projectleider ging erg moeizaam en we kwamen niet op één lijn. Bepaalde afspraken die we dachten in Nederland goed gemaakt te hebben bleken daar ter plekke toch niet zo vast te staan. Het gevoel van zekerheid en veiligheid werd steeds minder. Naast het moeilijke contact met de projectleider viel ook het werk op het project erg tegen en was niet zoals verwacht. Het contact met de projectleider werd naar verloop van tijd alleen maar slechter, zelfs tot ruzies aan toe.

Ontdek hoe het verder ging met Vera

In deel 2 van dit blog over gratis vrijwilligerswerk in het buitenland kun je lezen hoe het Vera en haar vriendin verder vergaan is in Kenia. Vera geeft daarin ook haar persoonlijke tips en advies aan mensen die overwegen om hun vrijwilligerswerk zelf te regelen. Met behulp van een handige checklist kun je beoordelen of gratis vrijwilligerswerk in het buitenland iets voor jou is.

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!