KSPH

 

Op deze school voor gehandicapte kinderen in Kampala zitten ongeveer 168 kinderen met uiteenlopende beperkingen. Sommige kinderen zitten in een rolstoel, anderen hebben bijvoorbeeld een waterhoofd, zijn spastisch of hebben klompvoeten. De school is een boarding school. De kinderen verblijven tijdens de vakanties thuis, maar tijdens de weken dat er lesgegeven wordt verblijven zij op school. Behalve basisonderwijs wordt er op de school aandacht besteed aan fysiotherapie en ergotherapie voor de uitvoering van dagelijkse handelingen (van rolstoel in lesbank gaan zitten, zelf aan- en uitkleden, zelfstandig naar toilet gaan etc.). Eens per 2 weken wordt hydrotherapie gegeven in een nabijgelegen zwembad. Hier hebben de kinderen 1 op 1 begeleiding nodig voor de oefeningen in het water. Doordat hydrotherapie alleen met kleine groepjes gegeven wordt, komen de kinderen meestal maar eens per kwartaal aan de beurt. Helaas lukt dat ook soms zelfs niet en zijn na een kwartaal nog niet alle kinderen een keer naar het zwembad geweest.

In Oeganda is de kans groot dat de kinderen na de basisschool geen voortgezet (speciaal) onderwijs kunnen volgen. Enkele oud leerlingen volgen daarom vaardigheidstraining voor leerbewerking op de school. De toekomstvisie van de school is om gemaakte producten commercieel te gaan aanbieden om op die manier ook voormalig leerlingen in dienst te kunnen nemen. De plannen hiervoor zijn nog in het begin stadium. Vrijwilligers of stagiaires die aan dit onderdeel iets kunnen/ willen bijdragen zijn tevens van harte welkom.

Activiteiten bij dit project

 • Helpen in de klas met het geven van de lessen
 • Huiswerk begeleiding en nakijken van schriften en schoolwerk
 • 1 op 1 ondersteuning van de leerlingen tijdens de lessen
 • Helpen bij de fysiotherapie of ergotherapie (indien je hiervoor opgeleid wordt/ bent
 • Helpen bij de oefeningen van dagelijkse handelingen en met de snoezel therapie (incl. TacPac en mondmotoriek)
 • Ondersteunen bij de hydrotherapie in het zwembad

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Opleiding in of afgestudeerd in de richting Maatschappelijke zorg, onderwijs, ergotherapie en sport en bewegen
 • Affiniteit met de doelgroep
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 

 • Deze school is S-BB erkend voor MBO opleidingen in Onderwijs, Maatschappelijke Zorg en Sport & Bewegen
 • Studenten die in opleiding zijn voor ergotherapie kunnen bij dit project veel betekenen. Op de ergotherapie afdeling wordt TacPac gegeven. TacPac combineert het gevoel van aanraking en muziek door sociale interactie. De oral motor training richt zich op de mond motoriek. Orale motorische disfunctie is een veel voorkomend probleem bij kinderen met hersenverlamming (Cerebral Palsy). Kwijlen, problemen met zuigen, slikken en kauwen zijn enkele van de vaak voorkomende problemen. Door middel van oral motor therapie kan hierin verbetering gebracht worden. Tijdens de hydrotherapie krijgen de kinderen oefeningen in het (externe) zwembad. Dit is altijd een hele organisatie en veel kinderen hebben 1 op 1 begeleiding hierbij nodig. Gemiddeld komt een kind eens per 2 weken aan de beurt. Tijdens je buitenlandstage ergotherapie werk je nauw samen met de aanwezige ergotherapeut die je begeleidt op je project. Daarnaast kun je rekenen op aanvullende ondersteuning en begeleiding van onze eigen, Nederlandse Doingoood coördinator in Oeganda. Op de video onderaan deze pagina hoor je 2 stagiaires ergotherapie aan het woord. Eén ervan deed haar stage ergotherapie bij dit project en de andere deed haar stage ergotherapie bij Katalemwa Revalidatie.
 • Deze school is een uitstekende stageplaats voor studenten aan de PABO die op zoek zijn naar een buitenlandstage onderwijs. Er wordt regulier basisonderwijs gegeven op deze school. De kinderen met een mentale beperking volgen speciaal onderwijs, de kinderen met een lichamelijke beperking volgen regulier onderwijs. Tijdens je onderwijs stage kan je de leerkracht ondersteunen in de klas, enkele lessen zelf voorbereiden en geven en leerlingen 1 op 1 ondersteunen met hun schoolwerk. De kinderen met een leerachterstand hebben meer persoonlijke aandacht nodig in kleine groepjes. Een stagiaire kan hier ook prima op inspelen.

 

 

waar verblijf je?

Lees meer over waar jij verblijft tijdens jouw experience in Oeganda.

Andere Projecten

Lees meer over onze unieke lokale projecten in Oeganda.

Wie begeleid je?

Maak kennis met jouw begeleiding in Oeganda tijdens jouw verblijf.

Wat kost jouw verblijf?

Lees meer over de kosten om deze experience mogelijk te maken.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Vul je gegevens in en download het inspiratie magazine voor nóg meer inspiratie!

 • Hidden

Bekijk hier een video om een nog betere impressie te krijgen van dit project

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!