Gezondheidszorg

Victoria Hospital, Doingoood Experience, vrijwilligerswerk, stage, Afrika

Het ziekenhuis hecht veel waarde aan een comfortabel verblijf van de patiënten. Het ziekenhuis beschikt over een eigen laboratorium, afdeling radiologie met MRI en CT scan, operatieruimtes en een apotheek. Daarnaast is er en Intensive Care Unit, een Neonatal Intensive Care en een dialyse afdeling.

Het ziekenhuis beschikt over twee opname afdelingen, een polikliniek, een verloskamer, een operatiekamer, een röntgenkamer, een vaccinatie ruimte en een laboratorium. Het ziekenhuis behandeld gratis een grote groep HIV patiënten. Het ziekenhuis beschikt niet over een intensive care of een Spoedeisende Hulp.

Buganda missie ziekenhuis richt zich op de lagere en middenklasse van Kampala en omstreken. Het ziekenhuis heeft ongeveer 275 bedden beschikbaar, verdeeld over verschillende afdelingen (mannen, vrouwen, kinderen en kraambedden). Binnen het ziekenhuis zijn de volgende afdelingen waar studenten hun stage kunnen doen; voorlichting en thuiszorg, verloskunde en gynaecologie, incl. nazorg (soort consultatie bureau), kinderafdeling, radiologie, chirurgie, laboratorium.

The Surgery is een international medisch ziekenhuis gelegen in het centrum van Kampala en biedt haar patiënten betaalbare en op wetenschap gebaseerde zorg. De artsen verbonden aan The Surgery zijn algemeen opgeleid en gespecialiseerd in onder andere reis- en tropische ziekten. Het ziekenhuis biedt daarnaast 24 uur per dag 7 dagen in de week Spoedeisende Hulp.

Special Needs

Op deze boarding school voor gehandicapte kinderen in Kampala zitten kinderen met uiteenlopende beperkingen. Sommige kinderen zitten in een rolstoel, anderen hebben bijvoorbeeld een waterhoofd, zijn spastisch of hebben klompvoeten. Behalve basisonderwijs wordt er op de school aandacht besteed aan fysiotherapie en ergotherapie voor de uitvoering van dagelijkse handelingen.

Katalemwa is een revalidatiecentrum waar kinderen kunnen herstellen na hun operatie. Kinderen blijven, meestal met hun moeder gemiddeld 4 tot 6 maanden op het project. Tijdens de revalidatie leert moeder meer over de beperking, de verzorging en behandeling van haar kind. Ook krijgen de moeders voorlichting over het ontstaan van de beperking en welke mogelijkheden er voor hun kinderen zijn. 

Een kleinschalig huiselijk project in Kampala waar voldoende aandacht is voor de fysieke en mentale ontwikkeling van van een klein groepje kinderen met een beperking. Het project werkt vooral aan verbetering van praktische alledaagse dingen zoals zitten, kruipen en staan. De kinderen profiteren van de aanwezigheid van meerdere fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Naast de therapie sessies krijgen de aanwezige kinderen in kleine groepen les.

Community

Lwengo is een project dat zich met volle overgave inzet voor het verbeteren van leefomstandigheden van bijvoorbeeld oudere mensen, kinderen met een beperking en mensen die in extreme armoede leven. Het project bevindt zich midden in een dorpje op het platteland. De omgeving is adembenemend, de sfeer is uitermate relaxed en de mensen zijn heel erg vriendelijk en gastvrij.

Het community project heeft als doel om vrouwen zelfstandig en onafhankelijk te laten zijn. Er zijn verschillende inkomsten genererende activiteiten ontwikkeld zoals een champignonkwekerij en een naaiklas waar vrouwen naailessen volgen. Het project maakt dan ook prachtige producten voor de verkoop! Ook is er een kleuterschool waar de kinderen van de vrouwen. 

Deze organisatie in het Masaka district is gestart om tegenwicht te geven aan uitdagingen waarmee de gemeenschap wordt geconfronteerd. Deze uitdagingen omvatten armoede, voedsel- en voedingsonzekerheid, gebrek aan afzetmarkt voor landbouwproducten, gebrek aan krediet, werkloosheid onder de jeugd, HIV/Aids, geen toegang tot onderwijs, slechte sanitaire voorzieningen en gebrek aan makkelijk toegankelijk, veilig drinkwater.

Educatie

Makerere school is een ontzettend leuke, enigszins primitieve basisschool in Kampala. De school ligt tegen een arme wijk aan en veel kinderen op de school komen uit deze wijk. De school heeft 3 kleuterschool klassen en 7 basisschool klassen.

Het centrum geeft kinderen en jongeren een plek om even zichzelf te zijn, plezier in lezen te ontdekken, talenten te ontplooien, te leren en te studeren, muziek te maken, te dansen, spelletjes te doen of om zelfkennis op te doen en regie over en vertrouwen in de eigen toekomst te versterken. 

Dieren

De shelter is het tijdelijke huis voor meer dan 200 honden en katten waarbij gestreefd wordt om voor alle dieren zo snel mogelijk een thuis te vinden. Naast de dagelijkse verzorging van de dieren in het asiel, worden ook elke dag dieren gered op straat, geeft het asiel onderwijs op het gebied van dierenwelzijn, verstrekt vaccinaties bijvoorbeeld tegen rabiës, ontworming van de dieren en heeft het asiel een eigen dierenkliniek voor operaties, castraties en sterilisaties.

Jongeren

Het project richt zich op kinderen die op straat leven, weeskinderen, kinderen besmet met HIV/Aids en kinderen met een handicap. Door deze kinderen scholing te bieden, psychische ondersteuning, hen te rehabiliteren en met hen te spelen, draagt het project bij aan het welzijn van de kinderen en hun sociaal economische status. 

Dit project is opgericht met als doel het ondersteunen van families in de community. Men richt zich daarbij op één specifieke sloppenwijk in Kampala. Dit doen ze door middel van educatie en het betalen van schoolgeld voor de oudere kinderen. Ouders worden ondersteund met opvoeding en indien noodzakelijk met medische kosten. Soms helpt het project ook alleenstaande moeders met het opzetten van een eigen business met zowel financiën als met kennis.

Wakisa Ministries is een crisisopvang centrum met christelijke principes voor zwangere tienermeisjes tussen de 12 en 19 jaar oud. In het centrum is ruimte voor maximaal 50 meisjes. Zij krijgen op het project de kans om hun verhaal te doen en zich voor te bereiden op hun aankomend moederschap. Tevens leren ze  diverse vaardigheden waarmee ze later ook hun inkomen kunnen genereren.

Het HIV project Oeganda is opgericht om jonge mensen besmet met HIV of Aids te ondersteunen om een positief leven te leiden. Daarvoor biedt het project diverse programma’s aan in het hele land om deze groep jonge mensen te bereiken en te informeren over preventie voor het verspreiden van het virus.

Sport

Het voetbalproject begeleidt jongens en meisjes vanaf 5 t/m 18 jaar. Het doel is  om lokaal voetbal, vanaf de basis, op een professionele manier te ontwikkelen. Daarnaast gelooft het project erin dat sport helpt om gezonder te leven, minder blessures te krijgen en dat het helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden.