Op internationale schoolreis naar Afrika

Laat ons jullie helpen met een goed georganiseerde schoolreis naar Afrika

Op internationale schoolreis naar Afrika: jullie maatschappelijke onderwijs expeditie gewoon heel goed geregeld

Zijn jullie klaar om een wereldburger te worden? Willen jullie met school een zinvolle bijdrage leveren aan een project in Afrika?
En wil je dit op een verantwoorde manier doen?

Ga met ons mee op een Internationale schoolreis of Onderwijs Expeditie naar Afrika!

Het hele schooljaar bereiden jullie je voor op dé internationale schoolreis van je leven. Jullie bedenken plannen om fondsen te werven en gaan aan de slag om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Eigenlijk begint de impact van je reis hier al: je leert vergaderen, samenwerken, financiën bijhouden, presenteren en verantwoordelijkheid nemen. En dan moet de reis nog beginnen!

Na een heel schooljaar van voorbereidingen gaan jullie dan eindelijk op reis. Wat een avontuur gaat dat worden! Je komt terecht in een andere cultuur en leeft tijdens je schoolreis net zoals de lokale bevolking. Je proeft nieuwe gerechten, ziet en beleeft 1000 nieuwe dingen en steekt je handen uit de mouwen bij ‘jullie’ project. Want natuurlijk willen jullie een blijvende impact achterlaten.

Wordt het een klaslokaal opknappen, een watertank helpen bouwen, een speeltuin aanleggen of helpen met restaureren van lokale huisjes?

 

Het is jullie maatschappelijke schoolreis en wij denken graag mee over de beste invulling voor jullie reis!

Dit wordt een reis om nooit meer te vergeten!

De organisatie van deze expeditie is door Doingoood goed uitgevoerd. We werden positief verrast door het feit dat de Doingoood coördinator bij alle activiteiten aanwezig was, dit hadden we niet zo verwacht. Dat was erg fijn. Het was goed om op het project te zijn en we hebben het idee dat we er veel hebben kunnen doen. Het bezoek aan het traditionele dorp en de safari waren boven verwachting. Het dorp heeft vooral heel veel indruk op ons en de leerlingen gemaakt. We zijn hier echt koppie onder gegaan in de cultuur en de lokale beleving.

Gerja van der Beek

docent & expeditieleider CSG Het Noordik

De onderwijs expedities van CSG Het Noordik

CSG Het Noordik uit Almelo gaat sinds 2016 jaarlijks met Doingoood op reis naar Afrika. In 2018 ging Expeditieteam Kenia aan de slag in een klein vissersdorpje aan de zuidkust van Mombasa. De leerlingen gebruiken hun donatie voor het opknappen van lekkende daken van lepra slachtoffers, het opknappen van de lokale kleuterschool en het uitbreiden van de (dorps)speeltuin bij de school. In deze video een kleine impressie van hoe hun onderwijs expeditie in Kenia eruit ziet.

Voorbereiding

Op internationale onderwijs expeditie naar Afrika ga je natuurlijk niet zomaar! Daar hoort een goede voorbereiding bij. Wat zijn je talenten en hoe kan je die inzetten? Met welke verwachtingen vertrek je naar Afrika? Hoe ga je communiceren met de mensen die je ontmoet? Welke cultuurverschillen kan je verwachten en hoe ga je daarmee om? 

Om jullie helemaal voorbereid op reis te laten gaan, krijgen jullie voor vertrek van ons een voorbereidingstraining. In deze video vertellen Stan en Anne over hun voorbereiding.

Informatie voor docenten

Is jullie school enthousiast om met een groep leerlingen op een onvergetelijk, maar vooral heel leerzaam buitenland avontuur te gaan? Wij helpen jullie graag om jullie schoolreis heel goed te organiseren. Als docent kun je je helemaal richten op het welzijn en de ontwikkeling van de leerlingen. Wij regelen de rest. Wel zo fijn dat je niet hoeft na te denken over de organisatie en het programma van de reis. Dat hebben we allemaal vooraf met elkaar afgestemd zodat je daar tijdens de reis geen omkijken meer naar hebt. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? We sparren graag over wat er allemaal kan. Op basis daarvan kunnen jullie je eigen reis op maat samenstellen.

Verantwoord en duurzaam vrijwilligerswerk in Afrika

 

Als je vrijwilligerswerk in Afrika (of in algemeen het buitenland) gaat doen, dan doe je dit waarschijnlijk omdat je iets wilt bijdragen aan een mooiere wereld. En dat is natuurlijk prachtig! Helaas is er ook een negatieve kant ontstaan aan vrijwilligerswerk in Afrika. In de afgelopen jaren wordt vrijwilligerswerk niet meer uitsluitend gedaan door professionals bij hulpverleningsorganisaties. Steeds meer niet-professionals gaan vrijwilligerswerk in Afrika doen, vanuit een meer toeristisch perspectief. Het risico hiervan is dat je ook -onbedoeld- schade kan toebrengen aan de lokale bevolking. Wist je bijvoorbeeld dat er projecten bekend zijn die puur bestaan voor het ontvangen van donaties en vrijwilligers? En niet omdat zij een bestaand probleem oplossen?

Daar wil jij natuurlijk niet aan meewerken. En wij ook niet!

Doingoood is lid van Vereniging Volunteer Correct (VVC). Vereniging Volunteer Correct is een branchevereniging die als doel heeft verantwoord en duurzaam internationaal vrijwilligerswerk te promoten. Alle aangesloten organisaties werken volgens vaste richtlijnen op gebied van hun projectpartners, transparantie, voorbereiding, communicatie en financiën. 

De vereniging communiceert aktief over verantwoord én onverantwoord vrijwilligerswerk in het buitenland. Uiteindelijk hebben alle aangesloten leden van de VVC het doel om internationaal vrijwilligerswerk te verbeteren op alle vlakken.

Meer informatie of een kennismaking plannen?

Neem contact met ons op en we plannen een (video) afspraak in wanneer het jullie schikt!