arrow_drop_up arrow_drop_down

Wakisa Ministries

Kampala - Oeganda

Over dit project

Wakisa Ministries is een crisisopvang centrum voor tienermeisjes met een ongeplande zwangerschap. De meisjes blijven hier gedurende hun zwangerschap en na de bevalling verlaten zij het project weer.


In veel gevallen hebben zij niet vrijwillig sexueel contact gehad waardoor zij zwanger zijn geraakt. Bij Wakisa Ministries verblijven rond de 20 meisjes (maar ze mogen uitbreiden naar 50) tussen de 12 en 19 jaar oud. Schaamte en schande zorgen ervoor dat zij niet geaccepteerd worden door de familie, vooral tijdens hun zwangerschap. Sommige meisjes kunnen na hun bevalling wel weer terug naar huis, naar hun ouders. Sommige meisjes willen niet terug omdat de vader van het kind nog in de buurt is. Sommige meisjes staan hun baby af ter adoptie. De meisjes bij Wakisa Ministries zijn getraumatiseerd door wat hen is overkomen en zijn vaak erg onzeker over hun toekomst. Bij het project krijgen ze de kans om hun verhaal te doen en worden zij voorbereid op hun aankomende moederschap. Bij het project leren ze diverse vaardigheden waarmee ze later ook inkomen kunnen genereren: koken, kleermaken, kaarsen maken, sieraden maken en tuinieren. Sommige meisjes hebben heel weinig onderwijs gehad en zij leren ook verder lezen, schrijven en rekenen.


Ook gaan medewerkers van het project regelmatig langs op scholen om aan meisjes voorlichting te geven over (het voorkomen) van tienerzwangerschappen en het verkopen van boekjes met informatie hierover. Vrijwilligers zijn van harte welkom om hierbij te helpen.


Wakisa Ministries leert de meisjes christelijke principes als onderdeel van hun rehabilitatie. Het betreft een pittige doelgroep die goede rolmodellen nodig heeft voor hun eigen ontwikkeling. Daarom is dit project specifiek op zoek naar vrouwelijke vrijwilligers vanaf 25 jaar die zich kunnen identificeren met christelijke normen en waarden en deze ook kunnen uitdragen tijdens het vrijwilligerswerk.


Het project kent een duidelijke structuur en wordt met discipline begeleid. Vrijwilligers worden zeer gewaardeerd en van hen wordt verwacht dat zij zelfstandig kunnen werken, initiatief tonen en mee kunnen helpen met het bestaande programma. Specifieke eigen inbreng of kennisoverdracht door vrijwilligers wordt zeker op prijs gesteld en wordt in overleg in het programma ingepast. Niet alle meisjes spreken Engels. De herkomst van de meisjes is ook regelmatig uit verschillende landen, waardoor er ook meerdere Afrikaanse talen gesproken worden.

Complimenten voor Doingoood, het hele traject: van aanmelding, mailtjes tussendoor, aankomst bij DGhuis, tot het afscheid. Alle afspraken en beloftes zijn nagekomen. Geweldig! Veel bewondering voor Eva, de verantwoording die zij heeft, de taak om iedereen wegwijs te maken zowel in de stad als op het project.

Geweldig! Kritisch, eerlijk en vriendelijk! Heb me vanaf het begin tot eind gevoeld.

.
Geertje van Olst, stagiaire Oeganda

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Helpen begeleiden van de praktische vaardigheden die worden getraind
 • Lezen heeft een belangrijke educatieve waarde waarvan men graag wil dat vrijwilligers er aandacht aan besteden.
 • Verbeteren van hun taalvaardigheid. Sommige meisjes zijn erg onzeker om Engels te spreken en hebben wat extra aandacht nodig.
 • Begeleiding van de zwangere meisjes op medisch gebied; vrijwilligers met ervaring als verloskundige/ kraamverzorgster zijn zeer welkom.
 • Mee gaan naar checks in het ziekenhuis, helpen bij het verzorgen van moeder en kind na de bevalling
 • De meisjes helpen met hoe ze de baby moeten aanleggen voor borstvoeding en hoe ze de baby moeten verzorgen.
 • Meegaan naar scholen voor het geven van voorlichting over het voorkomen van (tiener)zwangerschappen en het verkopen van voorlichtingsmateriaal.
 • Helpen met geven van workshops om hun zelfvertrouwen te vergroten. Mensen met ervaring met creatieve therapie kunnen een waardevolle bijdrage leveren.

Dit ben jij

 • Minimaal 25 jaar (ook ervaren moeders zijn zeer welkom op dit project!)
 • Christelijke achtergrond en visie
 • Werkervaring als sociaal/ maatschappelijk werker of vergelijkbaar is een pré (geen must)
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • De meisjes bevallen in het ziekenhuis en vrijwilligers of stagiaires helpen niet (inhoudelijk) met bevallingen begeleiden
 • Er worden niet dagelijks baby’s geboren. De ervaring als verloskundige/kraamverzorgster is alleen handig voor de voorbereiding en begeleiding van de meisjes.
 • Aanvullende (creatieve of praktische) vaardigheden zijn welkom. Alle vaardigheden die de meisjes verder kunnen helpen zijn gewenst. Denk bijvoorbeeld ook aan kookles geven, zwangerschapsgym, zang of naailes
 • Heb respect voor de lokale cultuur en gebruiken. De meisjes moeten terug in de Oegandese maatschappij en de vaardigheden en lessen die zij leren dienen toepasbaar te zijn binnen de lokale cultuur en normen
 • Het is mogelijk (maar is niet verplicht!) dat je de meisjes mee op een dagje uit wilt nemen. Hiervoor is het gewenst dat je zelf fondsen werft. Het project heeft hier onvoldoende middelen voor.
 • Je bent je er ook om naar de meisjes te luisteren zodat ze hun verhaal kunnen doen. Soms is het makkelijker voor hen om hun verhaal aan een ‘vreemde’ te vertellen.

Begeleiding in Oeganda

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Tijdens je vrijwilligerswerk of stage in Oeganda kan je kiezen tussen verblijf in een guesthouse of bij een gastgezin. Zowel het gastgezin als het guesthouse (deze liggen op 5 min. afstand van elkaar) bevindt zich centraal ten op zichte van de projecten, supermarkten en overige faciliteiten in de stad. In het guesthouse verblijf je op een slaapzaal (een- of tweepersoonskamer tegen toeslag mogelijk, mits beschikbaar) op basis van logies en ontbijt. Er is gratis wifi en als je langer dan 30 nachten blijft wordt ook je was gratis gedaan. Je kan niet zelf koken, maar wel aanmelden voor het diner voor UGX. 15.000 (ongeveer €3,75). Het guesthouse wordt gerund door een Nederlands stel en ligt op een afgesloten, bewaakt terrein.
In het gastgezin verblijf je op een aparte gastenkamer met maximaal 4 personen, op basis van logies, ontbijt en diner. Je gastvrouw woont op een afgesloten, bewaakt terrein en spreekt goed Engels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies