arrow_drop_up arrow_drop_down
22 december 2015 

Vrijwilligerswerk in het buitenland zelf regelen

Vrijwilligerswerk in het buitenland zelf regelen

In deel 1 van dit 2-delige artikel over vrijwilligerswerk in het buitenland zelf regelen kon je al lezen dat Vera en haar vriendin vol goede moed begonnen aan wat een geweldige en leerzame reis had moeten worden.

Vera vervolgt haar verhaal: “Alles viel eigenlijk als een kaartenhuis ineen. We waren het vliegtuig ingestapt met het idee dat we een ontzettend tof en leerzaam avontuur gingen mee maken. Alhoewel, leerzaam was het wel! Doordat alles zo ontzettend tegen viel kwamen ook de heimwee gevoelens behoorlijk naar boven. Zeker op de dagen dat we moesten werken in het weeshuis*, omdat er zo weinig te doen was verveelden we ons snel en gingen we denken aan ons veilige huisje thuis. Ik heb in die periode nog nooit zo vaak met mijn ouders gesproken aan de telefoon. Soms belden we elkaar een paar keer per dag op omdat ik het gewoon echt niet vol hield. We zijn toen al heel snel op internet gaan kijken naar andere organisaties in Kenia* en mijn moeder vond toen gelukkig de website van Doingoood. Na uitgebreid telefonisch contact tussen mijn moeder en Doingoood was de overstap snel gemaakt.”

Alles viel eigenlijk als een kaartenhuis ineen. We waren het vliegtuig ingestapt met het idee dat we een ontzettend tof en leerzaam avontuur gingen meemaken. Alhoewel, leerzaam was het wel!

*Vera refereert hier aan het project dat ze zelf hadden gevonden via internet, een weeshuis. Doingoood werkt niet met weeshuizen. In onze andere blogs op deze website kan je uitgebreid lezen waarom niet.

Intense periode in het weeshuis

“We hebben twee weken bij het weeshuis* gezeten, het waren twee weken vol met zenuwen, tranen en boosheid. Toen we daarna bij Doingoood kwamen was het meteen een hele verademing. Het werd al snel duidelijk dat hier wel dingen goed geregeld waren, we waren veel vrijer in wat we wilden gaan doen. Zo had Doingoood verschillende projecten en mochten we eerst bij alle projecten rond kijken voordat we een keuze maakten over waar we wilden gaan werken. Helaas heeft mijn reisgenoot om verschillende redenen toen besloten terug te gaan naar Nederland. Maar bij de organisatie voelde het al meteen zo veilig dat ik prima in m’n eentje verder durfde te gaan. Dit was wel even wennen, zeker na zo’n intense periode in het weeshuis. Maar het project was ontzettend leuk en heb me geen moment hoeven te vervelen. De telefoontjes naar huis werden eindelijk minder en de reis werd eindelijk ook een tof avontuur!

De overstap naar Doingoood ging overigens erg soepel. Dat was ontzettend fijn na alle hectiek van de weken ervoor. We werden opgevangen door de lokale coördinator en we werden niet meteen verplicht om een project te gaan doen. Hadden we op dat moment besloten toch iets anders te gaan doen was het ook goed geweest.

Georganiseerd vrijwilligerswerk

Ik, oprichter van Doingoood en schrijver van dit artikel, regelde in 2006 zelf mijn vrijwilligerswerk in Afrika. In 2006 deed ik zelf voor het eerst vrijwilligerswerk. Achteraf bleek dat ik totaal niet wist waar ik aan begon. Ik ging 2 maanden in Kenia meehelpen bij een straatkinderen centrum. De projectleiders hiervan had ontmoet tijdens een eerdere vakantie in Kenia. Voor die tijd was ik me helemaal niet bewust van de mogelijkheid om georganiseerd vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik wist niet eens dat zoiets bestond. Bij dit project was ik de eerste en enige vrijwilliger. Mijn reis en verblijf heb ik zelf betaald. Dat vond ik ook vanzelfsprekend want het project was afhankelijk van giften. Het scheelde enorm dat ik al een keer eerder in Kenia was geweest. Zo wist ik toch al een klein beetje wat ik kon verwachten en waarop ik me kon voorbereiden.

Na mijn terugkeer van het vrijwilligerswerk ging ik, op verzoek van de projectleiders, voor dit project nieuwe vrijwilligers werven en voorbereiden. Dit sloot naadloos aan op mijn werkervaring als Recruitment Manager in het bedrijfsleven. Aangevuld met mijn eigen ervaringen in Afrika wist ik daardoor heel goed waarop ik moest letten bij de werving en voorbereiding van nieuwe vrijwilligers.

Voorbereiding

De projectleider wilde zich focussen op het werk voor de straatkinderen en had geen gelegenheid om elke vrijwilliger zorgvuldig te spreken en alle vragen te beantwoorden.

Terugkijkend waren er ook veel dingen die ik tijdens mijn reis tegen kwam, waarop ik me liever beter had willen voorbereiden. Ik zou het alleen al heel fijn gevonden hebben om op iemand terug te kunnen vallen tijdens mijn tijd in Afrika. Tijdens mijn eerste dagen werd ik al geconfronteerd met heftige armoede en zieke, bedelende straatkinderen. Dat heeft een behoorlijke impact op mij gehad. Ik wist niet goed hoe ik moest reageren en voelde me erg machteloos. Daardoor soms ook zelfs ontmoedigd. Gelukkig raakte ik goed bevriend met de Nederlandse vrouw van de projectleiding. Aan haar heb ik veel gehad. Maar het verhaal van Vera laat wel zien dat het ook heel anders had kunnen uitpakken.

Slechte ervaringen met vrijwilligerswerk

Tijdens mijn regelmatige bezoeken aan Afrika in de jaren die volgden, heb ik heel wat andere vrijwilligers ontmoet met een hele slechte ervaring bij een project. Waar alles vooraf op de website (als die er al was) er zo indrukwekkend uitzag en per e-mail alles zo mooi geregeld leek, zo hard viel de realiteit tegen. Projectleiders die niet betrouwbaar bleken, te veel alcohol dronken of vooral in hun eigen belang handelden. Of een project met een mooi verhaal maar, waar in werkelijkheid geen activiteiten plaatsvonden. Uiteindelijk waren er dan alleen maar verliezers. De vrijwilliger was teleurgesteld. De projecten werden niet geholpen. Wat overbleef was een hoop frustratie en een lege portemonnee.

De realiteit van ‘gemaakte’ afspraken

Vera: “Als ik nu terug denk aan die twee weken in weeshuis* denk ik vooral terug aan alle hectiek en de paniekerige situatie waar we toen in zaten. We waren allebei nog heel erg jong en waren überhaupt nog nooit buiten Europa geweest. We hadden allebei ideeën van wat we wilden gaan doen in Kenia, we wilden de wereld een beetje beter maken. Toen we uiteindelijk heel weinig konden doen op het project viel dat beeld uiteen. De situatie werd alleen maar erger door het slechte contact met de projectleider. Als ik nu nogmaals vrijwilligerswerk in het buitenland zou gaan doen zou ik misschien wel weer overwegen om te gaan zonder een organisatie. Maar dan wel met de ervaring van de laatste keer in mijn achterhoofd. Nu weet ik wat er fout is gegaan en kan ik dat verbeteren. Afspraken kunnen voor Nederlandse begrippen goed zijn gemaakt of bepaalde zaken kunnen vanzelfsprekend lijken vanuit je kamer in Nederland maar de realiteit is daar heel anders. Helaas ben ik daar op de harde manier achter gekomen.”

“Afspraken kunnen voor Nederlandse begrippen goed zijn gemaakt of bepaalde zaken kunnen vanzelfsprekend lijken vanuit je kamer in Nederland maar de realiteit is daar heel anders. Helaas ben ik daar op de harde manier achter gekomen.”

Vrijwilligerswerk is tof en leerzaam

Vrijwilligerswerk doen is een ontzettend toffe ervaring en erg leerzaam. Dit vrijwilligerswerk kan je best zelf regelen maar houd altijd in je achterhoofd dat je afspraken maakt met mensen van een heel andere cultuur. En als je besluit je vrijwilligerswerk zelf te regelen weet dan waar je aan begint. Wat voor werk ga je precies doen en wat wordt er van jouw verwacht? Hoe vaak moet je werken per week en hoe lang? Vrijwilligerswerk zelf regelen kost erg veel tijd maar het gehele proces is wel heel leerzaam. Zorg er in dat geval altijd voor dat je wel altijd iets achter de hand hebt. Wat doe je als het heel erg tegen valt? Zoek je dan iets anders? Ga je dan gewoon reizen? Zorg dat je reis dan niet volledig afhankelijk is van het vrijwilligersproject.

Tip van Vera

Vera: “Heb je, net als ik toen, niet veel ervaring met reizen en vind je het allemaal toch wel spannend? Dan raad ik je aan om met een organisatie te gaan. Er zijn altijd dingen die anders zijn dan verwacht, positief en negatief. Met een organisatie zijn de zaken toch altijd beter geregeld en staan de afspraken daadwerkelijk vast.”

Van idealisme naar kritische blik

Ik ben Doingoood in 2010 begonnen, in eerste instantie vanuit idealisme en naar aanleiding van verzoeken uit mijn netwerk in Afrika. Die projectleiders wilden graag met vrijwilligers werken. Zij hadden zelf de mogelijkheden niet om mensen te bereiken en op een goede manier voor te lichten, voor te bereiden en te begeleiden. Vanuit mijn eigen ervaringen met vrijwilligerswerk en dankzij mijn achtergrond in human resource management was de stap naar het starten van Doingoood eigenlijk heel logisch voor mij. Op die manier kon ik de projecten helpen met het inzetten van vrijwilligers. Tegelijkertijd kon ik de vrijwilliger helpen om zich goed voor te bereiden. Alles wat ik zelf had gemist heb ik meegenomen in de voorlichting en informatie voor onze programma’s. Door de ervaringen die we in de afgelopen jaren hebben opgedaan is deze informatie nog flink verder uitgebreid.

Update juli 2019: Onze visie op vrijwilligerswerk is veranderd. Wij werken sinds een aantal jaren niet meer met weeshuizen. We hebben nu veel meer kennis en begrip over de problematiek met weeshuizen. Doingoood is sinds het eerste uur lid van Vereniging Volunteer Correct. Deze vereniging zet zich in voor duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk en stages. We verdiepen ons in intercultureel samenwerken en hoe we dat op een effectieve manier kunnen inrichten. Met respect voor alle betrokkenen. Alles wat we daarvan leren, nemen we weer mee in onze manier van werken. We vragen onze deelnemers én projectpartners actief om feedback en verbeterpunten. Daarmee blijven we aandacht houden voor hun inbreng en proberen we zo goed mogelijk te voldoen aan hun behoeften.

Huilend aan de telefoon

Het is in de afgelopen jaren meerdere malen gebeurd dat ik gebeld werd door ouders van vrijwilligers die hun vrijwilligerswerk zelf rechtstreeks geregeld hadden met een project. Die ouders hadden hun kinderen huilend aan de telefoon omdat ter plaatse bleek dat de situatie niet was zoals ze vooraf per e-mail hadden afgesproken en ze niemand hadden om het voor hen op te lossen. Daar ging onze coördinator weer, laat in de avond in een taxi, om die vrijwilligers op te halen.

“Daar ging onze coördinator weer, laat in de avond in een taxi, om die vrijwilligers op te halen.”

 

Tips voor gratis vrijwilligerswerk buitenland

Wanneer je gratis vrijwilligerswerk gaat zoeken is het zeer de moeite waard om je af te vragen wat je eigen verwachtingen zijn. Wat vind je  belangrijk? Kom je tot de conclusie komt dat je het liefst via een organisatie alles regelt? Dan kun je het beste kritisch kijken naar de organisatie waarmee je op reis gaat.

Vraag je af wat de oorspronkelijke doelstelling van de organisatie is. Betreft het een reisbureau? Wil je naar een eigen project van een stichting? Of ga je op zoek naar een organisatie die gespecialiseerd in het begeleiden van vrijwilligerswerk? Wat vind jij belangrijk aan de organisatie? Kun je vooraf voldoende concrete informatie krijgen over je project en wat je mag verwachten?

Checklist vrijwilligerswerk buitenland zelf regelen

  1. Bepaal wat het beste bij jou past: een beetje risico nemen en dealen met onverwachte plotwendingen of speel je op zeker en wil je weten wat je mag verwachten, wat je project precies inhoudt en goede begeleiding ter plaatse?
    Veel organisaties houden informatie avonden. Ga er naartoe, spreek met de medewerkers en met oud vrijwilligers. Stel kritische vragen en vraag door. Zo krijg je een al goed beeld.
  2. Zoek naar ervaringen van eerdere vrijwilligers. Op die manier krijg je een gevoel bij een organisatie en kun je een goede inschatting maken of de organisatie bij je past. Blijven de kosten een struikelblok? Overweeg fondsenwerving! Veel mensen doen dit en het gaat makkelijker dan je misschien denkt!
  3. Lees je in over je bestemming. Zorg dat je een paar woordjes van de lokale taal kent. Je zal zien dat dat enorme ijsbrekers zijn als je iets gedaan wilt krijgen. Weet wat de (kleding) gewoonten zijn op je bestemming zodat je niemand in verlegenheid brengt. Bereid je voor op mogelijke situaties die je kunt tegenkomen en bedenk vast hoe je daarop wilt reageren.
  4. Tot slot: je doet jezelf een groot plezier met een goede voorbereiding. Zodra je weet waar je naartoe gaat en wat je gaat doen: ga je inlezen, volg een voorbereidingstraining en spreek met mensen die al ervaring hebben.
Wij maken gebruik van cookies