De laatste jaren ligt vrijwilligerswerk in het buitenland onder een vergrootglas. Dat weeshuistoerisme niet meer kan, daar is iedereen het wel over eens, maar wat kan dan wel? Waar kun je als vrijwilliger wel naartoe? Hoe weet je of een vrijwilligersproject betrouwbaar is? En goed is voor de lokale bevolking? En hoe weet je zeker dat de tijd en energie die je geeft aan een project echt goed besteed is? Lees verder in deze blog hoe wij als Doingoood helpen om een fantastische vrijwilligerservaring te hebben.

Vrijwilligerswerk is een geweldige ervaring

 Vrijwilligerswerk in het buitenland is een geweldige ervaring. Dat zien en beleven wij elke keer wanneer iemand vrijwilligerswerk komt doen in één van onze bestemmingslanden. Het is een geweldige ervaring mits je het verantwoord doet. Vrijwilligerswerk is meer dan de handen-uit-de-mouwen-steken. Het is een uitwisseling tussen twee culturen. Je leert een andere werkwijze en aanpak dan je in Nederland gewend bent. Er zijn wel een aantal voorwaarden; je moet je open stellen voor een andere cultuur en hoe er in het land van jouw bestemming naar bepaalde dingen wordt gekeken. Vooroordelen moet je loslaten. Maar je leert veel! Je leert onder andere op je eigen handelen te reflecteren en je zelfkennis te vergroten. Een andere werk- en zienswijze, een andere cultuur, eetgewoonten en natuurlijk kun je ook veel over het land zelf leren. Veel voordelen he? Toch krijgt vrijwilligerswerk in het buitenland de afgelopen jaren veel kritiek. Maar is het allemaal zo slecht? En hoe onderscheiden wij ons?

De persoonlijke relatie met kleinschalige lokale projecten

Wij werken nauw samen met kleinschalige projecten. De relatie tussen de projectleiders en ons, de country managers van Doingoood, is intensief. Zo komen we regelmatig op de projecten om te overleggen en er is vaak telefonisch contact. Hierdoor kennen we het reilen en zeilen van de projecten, kennen we het personeel en de leiding persoonlijk en weten we goed waar er behoefte aan is. Dit zorgt ervoor dat de match tussen vrijwilliger en project zo goed mogelijk gebeurt. Elk project heeft een maximum aan stage- en/of vrijwilligersplekken. Dit is gerelateerd aan de werkzaamheden en de begeleiding. We plannen de inzet van onze vrijwilligers dan ook zorgvuldig. Geen overdaad dus voor de mensen van je project en je hebt zelf alle ruimte om te leren en te delen

De uitwisseling van kennis tussen vrijwilliger en project

We streven naar een uitwisseling tussen mensen met vakkennis want daar is vaak de meeste behoefte aan in Malawi, Oeganda en Kenia. Maar wat als je geen MBO of HBO diploma hebt? Of nog maar weinig praktijkervaring hebt binnen je vak? Geen nood! Dan kan vrijwilligerswerk zeker ook. Je hebt vast kwaliteiten die ze op het project kunnen gebruiken. Iets wat je heel leuk vind of waar je erg goed in bent. We gaan dan ook samen op zoek naar een project waar je met deze vaardigheden meer dan welkom bent. We bewaken dat je alleen ondersteunend werkt op een project. Je neemt dus nooit taken over van (betaalde) krachten.

En we werken alleen met duurzame projecten. Dit zijn projecten die ook zonder vrijwilligers bestaansrecht hebben. Ons streven is dat als jij straks na een mooie tijd op het vliegtuig stapt en dat alle input die je aan het project hebt gegeven wordt voortgezet.

Neem daarom voor je vertrekt ook de tijd om een goede overdracht te doen. Laat materiaal en gerichte instructies achter. Of beter nog, geef een snelcursus aan het personeel tijdens jouw verblijf hier of doe al je activiteiten samen.

Het leerproces voor jou als vrijwilliger

Laat het een uitwisseling zijn. Stel jezelf open om te leren. Veel dingen die je hier ziet kun je meenemen in de praktijk in Nederland. Leer over een andere cultuur en leer over jezelf. Lees jezelf vooraf al in over het land waar je naartoe gaat. Wat zijn de gebruiken? Welke taal wordt er gesproken? Schrijf alvast wat vaktermen op in die taal. Dit maakt het voor jezelf een stuk makkelijker en je komt goed beslagen ten ijs. Wat zijn de specialiteiten qua eten? Hoe begroet je iemand en wat moet je vooral niet doen of zeggen? Gelukkig zijn er al veel vrijwilligers en stagiaires jou voorgegaan dus kun je ook leren van de ervaring van iemand anders. En vergeet vooral niet dat wij, Lennie, Isaac, Marieke en Armel, er voor je zijn!

Hoe weet ik nou of ik op een verantwoorde manier vrijwilligerswerk doe?

Ken je Vereniging Volunteer Correct? Dit is een vereniging die zich inzet voor het verbeteren van het internationaal vrijwilligerswerk. De aangesloten organisaties bij Volunteer Correct streven middels opgestelde richtlijnen naar een platform voor het eerlijker, transparanter, duurzamer en meer verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Kijk op de website van www.volunteercorrect.nl om hier meer over te lezen. Wij, Doingoood, staan volledig achter deze richtlijnen en zijn dan ook lid van de vereniging. Wat jij daaraan hebt? Gegarandeerd verantwoord vrijwilligerswerk!

Hoe we dat in de praktijk doen? In de landen tekenen we met onze partner-projecten die met kwetsbare kinderen en jongeren werken een Child Protection Policy. Dit is een document met daarin de rechten van het kind en het protocol van het project als deze overschreden worden. Bij aankomst kun je deze policy lezen en weet je precies wat wel en niet kan. Zo draag jij bij en weet je zeker dat het project betrouwbaar is. Een fijn gevoel.

Interesse in vrijwilligerswerk?

Interesse om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Bezoek dan vooral op onze website https://doingoood.nl/projecten/ de diverse projecten in Malawi, Kenia en Oeganda. Voel je daarnaast altijd vrij om een persoonlijke intake gesprek met ons aan te vragen om te kijken welk project het beste bij jou past en andersom.  We kijken uit naar je komst!

 

Volg je ons al?

Volg je ons al op Facebook of Instagram? Ook op Youtube plaatsen we regelmatig video’s waardoor jij een kijkje kan nemen in het dagelijks leven bij onze projecten in Afrika.

Doen hoor! 

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!