arrow_drop_up arrow_drop_down

Special Needs Teaching

Mombasa - Kenia

Over dit project

Dit Special Needs onderwijs project is een heel bijzonder project dat de levens van kinderen met een beperking of degenen met een ontwikkelingsachterstand drastisch gaat veranderen. De Port Reitz school in Mombasa is een van de eerste scholen in Kenia die gaat werken met de Feuerstein methode. De methode zelf is ontwikkeld door prof. Reuven Feuerstein (1921-2014). Prof Feuerstein werkte na de Holocaust in Israël met verweesde en getraumatiseerde kinderen. Hij heeft een leermethode ontwikkeld die gericht is op de ontwikkeling van het leervermogen van het individu. De resultaten die hij hiermee behaald heeft, zijn ronduit spectaculair. Kinderen waarvan de ouders aanvankelijk te horen kregen dat er geen mogelijkheden voor ontwikkeling voor hen waren, hebben zich dankzij de Feuerstein methode enorm goed kunnen ontwikkelen waardoor zij volledig deelnemers van de maatschappij werden.


De Feuerstein methode is ook in Nederland geïntroduceerd en wordt succesvol toegepast bij verschillende instellingen en scholen. Onlangs is deze methode ook naar Kenia gebracht en hebben 4 leerkrachten van de Port Reitz school uit Mombasa, dankzij stichting Maendeleo, een training kunnen volgen om volgens de Feuerstein methode te gaan werken. Per 2018 zal deze methode geïntroduceerd worden in het onderwijsaanbod van de school. De leerkrachten zijn heel enthousiast over de methode. Tegelijkertijd vergt het een complete aanpassing van de manier waarop zij tot nu toe les gaven.


Vrijwilligers en stagiaires krijgen een enorme kans om hierbij te helpen. Wanneer je geselecteerd wordt voor dit project betekent dit dat je 2 tot 3 dagen voor je vertrek in Nederland getraind wordt in de Feuerstein methode. Op die manier kun je effectief van start en een zeer concrete bijdrage leveren aan het onderwijs. Het is niet moeilijk om te leren, ook niet voor mensen die niet direct een onderwijs achtergrond hebben. Met wat je in de voorbereidende training leert heb je genoeg bagage om de leerkrachten in Kenia te helpen. En deze training en je stage of vrijwilligerswerk is onderscheidend op je CV.

Ik vind Doingoood een hele prettige organisatie; in de keuze van projecten heel betrokken, korte lijntjes en heel welwillend om vragen te beantwoorden, zaken uit te zoeken en vervolgens de beste opties voor je samen te voegen. Door het vele persoonlijke contact voelt de organisatie erg vertrouwd aan en dat maakt de voorbereidingen op het Afrikaanse avontuur nog net een stukje leuker!

Marloes Hirdes, vrijwilligerswerk Kenia

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Ondersteunen van de leerkracht bij het gebruik van de (nieuwe) leermaterialen van de Feuerstein methode
 • Helpen met de implementatie van lesplannen volgens de Feuerstein methode
 • Individueel begeleiden van kinderen in de special needs klas volgens de Feuerstein methode
 • Overdragen van kennis over de de Feuerstein methode aan andere betrokkenen

Dit ben jij

 • Minimale leeftijd 20 jaar
 • Bereid om voor vertrek 2 tot 3 dagen van je vrije tijd te investeren in het leren van de Feuerstein methode (training in Limburg)
 • Achtergrond in het onderwijs is een pré. Andere relevante achtergronden (bijvoorbeeld sociaal maatschappelijk of therapeutisch) ook welkom
 • Je staat stevig in je schoenen
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Special Needs teaching vindt plaats in de Special Class van Port Reitz schoolEr is een aparte, getrainde leerkracht aangenomen om deze leren-leren methode te begeleiden. Op deze school noemen ze deze methode 'learning for everyone'
 • Port Reitz (spreek uit: portries) is een wijk van Mombasa. Op de route naar Port Reitz ligt tevens Community hospital en in Port Reitz zelf vind je de projecten APDK en Port Reitz hospital. Hierdoor is het waarschijnlijk dat je in de ochtend met je huisgenoten samen naar je project kan reizen. Vanaf 4 personen is het meestal goedkoper als je hiervoor een Uber taxi neemt, dit gaat ook nog eens wat sneller dan de minibus
 • Met de minibus doe je er ongeveer 45 minuten over (bij file langer) om naar het project te komen. Niet vanwege de afstand, maar omdat het busje pas gaat rijden als hij vol zit en heel vaak stopt onderweg. Er is altijd genoeg te zien en te beleven onderweg, een ritje met de matatu (minibus) is altijd een belevenis op zich!

Begeleiding in Kenia

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Ons Doingoood huis in Mombasa bevindt zich op een terrein dat een bewaakte toegangspoort heeft. Op 5 minuten loopafstand vind je 'Nyali Cinemax' een complex met o.a. een supermarkt, restaurant en bowlingbaan/ bioscoop. Op 10 minuten afstand met de matatu (busje), tuktuk (brommer) of de Uber vind je Nyali City Mall met nog meer restaurants, een apotheek, diverse winkels, een medische kliniek, fastfood corners en souvenir winkels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies