arrow_drop_up arrow_drop_down
3 februari 2019 

Op reis naar Malawi

Malawi is een bezoek waard

Waar moeten we beginnen? Malawi is ten eerste een heerlijk land om te zijn. Je voelt je er super relaxed. De mensen zijn gastvrij en aardig. De landschappen adembenemend mooi. De wegen zijn rustig en zelf de verkeerspolitie is heel vriendelijk. Zelf rijden is hierdoor een makkie in Malawi. Het azuurblauwe Lake Malawi is betoverend mooi. Als aan de oever staat, denk je dat je aan zee bent. Zó groot is het meer. Bij Doingoood zijn we het er helemaal over eens: Malawi is een bezoek waard.

Het leuke van ons werk bij Doingoood is dat wij een land ook juist heel ‘local’ leren kennen. We werken met inspirerende mensen die prachtige initiatieven runnen. Zij zetten zich in voor hun medemens en hun communities. We zijn dankbaar dat we met geweldige, lokale partners werken die het beste voor hebben met hun doelgroepen. Zij zetten zich dag in, dag uit, helemaal in om het leven van andere mensen een stukje beter te maken. En daarvan raken wij heel erg geïnspireerd. Zelfs ontroerd, bij sommige projecten.

Op werkbezoek in Malawi

Afgelopen januari waren Anneke en Ineke in Malawi op werkbezoek. We kwamen helemaal geïnspireerd en vol van enthousiasme over Malawi terug. In dit blog delen we 3 hoogtepunten die ons tijdens dit werkbezoek erg geraakt hebben

Zo gingen we op bezoek bij Angela en Alex, van Mustard Seed. Op ongeveer 25 minuten buiten Lilongwe, kwamen we in een heel andere wereld. Op een plek waar hulporganisaties niet komen, maar waar hulp wel hard nodig is. We waren erg onder de indruk van Mustard Seed.

Zomba: de vonk sprong over

Zomba is weer een heel ander stuk Malawi dan Lilongwe. En als de vonk met Malawi ergens nóg verder is overgesprongen bij ons, dan was dat zeker in Zomba. Wat een geweldig stadje (eigenlijk meer dorpje) is dit. En wat doen onze projectpartners daar geweldig werk in de communities. Als je echt even helemaal in het Malawische plattelandsleven wil duiken, dan is Zomba ‘the place to be’.

Zomba biedt genoeg faciliteiten om ook een lekkere bak koffie te drinken en van een heerlijke maaltijd te genieten. Je kan zelfs op dinsdagavond naar de ‘expat night’ gaan bij Pakachere Backpackers hostel, ook zo’n ‘place to be’ in Zomba. Tegelijkertijd bevind je je echt in een rustig, redelijk onontdekt stuk Malawi en ben je helemaal tussen de locals. Heerlijk relaxt, een fijne sfeer, je voelt je helemaal op je gemak tot rust komen in Zomba. En Zomba biedt ook voor je vrije tijd genoeg: hiken, mountainbiken, naar de watervallen, op safari of -een stukje verder maar ook goed bereikbaar- naar het strand van Cape Maclear aan Lake Malawi.

In Zomba vind je de indrukwekkende community projecten Mawa en YODEP.

Children of Blessing Malawi is een prachtige partner. Het project doet geweldig werk om kinderen met een beperking weer toekomst te geven. Moeders komen naar het centrum met hun gehandicapte kind. Zij krijgen daar begeleiding van een fysiotherapeut bij het doen van oefeningen met hun kind. Op die manier krijgen kinderen meer mogelijkheden en kunnen de meesten uiteindelijk zelfs (speciaal) onderwijs volgen. Ook bereikt het project mensen die niet naar het centrum kunnen komen, tijdens hun wekelijkse outreaches in omliggende dorpen.

Voor Anneke zeer bijzonder om bij Children of Blessing te zijn. Zij heeft namelijk, tijdens de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb 2018, geld opgehaald voor onder meer dit project. Het project heeft al € 8.000 gedoneerd gekregen. En er staat nog een donatie van € 10.000 op de planning. Anneke vertelt hierover in de video hieronder.

. Dit soort dingen maakt ons dankbaar dat we dit kunnen doen en trots op het project om wat ze doen!

Wij maken gebruik van cookies