arrow_drop_up arrow_drop_down

Rehabilitatiecentrum Oeganda

Kampala - Oeganda

Over dit project

De oprichter van dit project is hiermee gestart omdat hij het belangrijk vindt dat kinderen met een beperking vanaf jonge leeftijd getraind worden in praktische zaken die hun leefstijl kunnen verbeteren. De kinderen leren bijvoorbeeld te spelen, zitten, kruipen of staan. Na aanvang van de therapie zie je bij deze doelgroep vaak snel een flinke verbetering. De kinderen profiteren van de aanwezigheid van meerdere fysiotherapeuten. Deze specialisten zijn voornamelijk bezig met het geven van fysieke training om lichaam en spieren sterker te maken. De aanwezige ergotherapeuten zorgen ervoor dat de kinderen getraind worden in praktische zaken, zoals bijvoorbeeld aan- en uitkleden, wassen en het ‘naar de wc gaan’. Ook wordt er op kleine schaal logopedie en spraakles gegeven.


Naast de therapie-sessies krijgen de aanwezige kinderen in een klein klasje wat lesjes. Hierbij leren ze de beginselen van taal en rekenen. Het helpt hen ook bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en het probleemoplossend denken. Tenslotte is er nog een afdeling die kinderen traint in vakvaardigheid. Hier worden deurmatten en kleden gemaakt die weer door het project worden verkocht om geld op te halen. Er wordt wel gezegd, ‘Disability isn’t inability’, en onder dit mom worden de kinderen simpele vaardigheden aangeleerd. Door ze deze vaardigheden te leren, kunnen ze op een waardevolle manier een bijdrage leveren aan de samenleving.

Op dit moment komen er ongeveer 30 kinderen naar het project toe. Dit gaat om kinderen die in de nacht opgevangen worden, waarbij ze in het weekend naar huis gaan, en kinderen die ’s ochtends door hun ouders worden gebracht en ’s middags weer worden opgehaald. De kinderen op dit project hebben allemaal een andere beperking dus wordt er voor iedereen een passend programma samengesteld. Elke kind is uniek en hier wordt door de organisatie op ingespeeld.


Naast het programma voor de kinderen met een beperking, doet het project ook aan kinderopvang. Ouders die moeten werken, kunnen hun kinderen gedurende werktijd brengen, waarbij verzorgers en huismoeders zorgen dat de kinderen spelenderwijs worden begeleid.

Vrijwilligers kunnen zich op dit project nuttig maken binnen verschillende vakgebieden. Ligt je hart bij fysiotherapie, ergotherapie, het werken met gehandicapten (kinderen) of heb je een achtergrond in sociaal werk dan past dit project wellicht bij jou. Omdat de directeur ook in Europa heeft gestudeerd, snapt hij aardig wat de verschillen in cultuur zijn tussen Europeanen en Afrikanen. Hij werkt gestructureerd en dit zie je terug binnen de verschillende afdelingen van het project.

Vooral je eerste reis is deze begeleiding heel fijn. Je kunt gewoon altijd bij Doingoood terecht en ze nemen je serieus met alles. Echt gewoon top!

A delicate name

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Helpen met het zelfredzaam maken van de kinderen (aankleden, zelfstandig eten, zelfstandig naar de toilet gaan, etc.)
 • Stimuleren van de ontwikkeling door spelenderwijs dingen aan te leren. Voorbeeld: kleuren (fijne motoriek), tellen en kleuren herkennen (cognitief), Engels leren, puzzelen, knutselen
 • Fysio/ergo therapeut ondersteunen —> therapie geven, bewegingsoefeningen met de kinderen doen
 • Logopedist ondersteunen
 • Kinderen begeleiden in het klasje, ondersteunen van de lerares
 • Helpen met huishoudelijke taken

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroep
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Dit project is tevens S-BB erkend voor de opleiding MBO Gehandicaptenzorg en voor de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen

Begeleiding in Oeganda

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Tijdens je vrijwilligerswerk of stage in Oeganda kan je kiezen tussen verblijf in een guesthouse of bij een gastgezin. Zowel het gastgezin als het guesthouse (deze liggen op 5 min. afstand van elkaar) bevindt zich centraal ten op zichte van de projecten, supermarkten en overige faciliteiten in de stad. In het guesthouse verblijf je op een slaapzaal (een- of tweepersoonskamer tegen toeslag mogelijk, mits beschikbaar) op basis van logies en ontbijt. Er is gratis wifi en als je langer dan 30 nachten blijft wordt ook je was gratis gedaan. Je kan niet zelf koken, maar wel aanmelden voor het diner voor UGX. 15.000 (ongeveer €3,75). Het guesthouse wordt gerund door een Nederlands stel en ligt op een afgesloten, bewaakt terrein.
In het gastgezin verblijf je op een aparte gastenkamer met maximaal 4 personen, op basis van logies, ontbijt en diner. Je gastvrouw woont op een afgesloten, bewaakt terrein en spreekt goed Engels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies