arrow_drop_up arrow_drop_down

Re- & Up-cycle Project

Lilongwe - Malawi

Over dit project

In Malawi staat bewustzijn over recycling en het belang van verantwoord afvalbeheer nog in de kinderschoenen. Er is daarnaast in het land een gebrek aan toegang tot afval-beheerstructuren en -systemen. Dit betekent dat de meeste mensen ongeacht waar ze wonen, veel of weinig inkomen hebben, geen verantwoord afvalbeheer uitvoeren. Huisafval wordt verbrand of in de berm gegooid. En dat is niet goed voor het milieu en de gezondheid.


Het Re- & up-cycle project heeft als doel om een gemeenschap te creëren die zich inzet voor de praktische vermindering van afval, het recyclen en hergebruik van waardevolle hulpbronnen. Dit doet het project met een praktische aanpak en door kennisoverdracht.

Het gevolg? Minder vervuiling van het milieu door gebruik te maken van duurzame ecosystemen.

Door middel van onderwijs en het opzetten van verschillende projecten in dorpen in en rond Lilongwe, streeft het Re- & Up-cycle Project naar het vergroten van bewustzijn en kennis. Daarnaast zijn zij van mening dat dit ook uiteindelijk meer werkgelegenheid gaat creëren waardoor de economie groeit.


Samen met mensen uit de dorpen starten zij met het scheiden van afval. In workshops leren de mensen vervolgens om het afval te hergebruiken. Zij gebruiken flessen voor het bouwen van huizen, afvalbakken of muren. Daarnaast maken ze van papier en plastic flessen sieraden. Ook leren ze hoe ze afval weer kunnen hergebruiken als compost.


Het Re- & Up-cycle Project organiseert ook evenementen waarbij ze met een aantal vrijwilligers de stranden van onder andere Lake Malawi opruimen. Dit afval wordt dan ook weer hergebruikt. Verder heeft het project binnen Lilongwe op een aantal plaatsen afvalposten geplaatst. Hier kunnen mensen hun afval doneren. Jij kunt als vrijwilliger hier een grote bijdrage aan leveren!

De organisatie zoekt vrijwilligers en stagiaires die zowel op het operationele deel als het organisatorisch deel hun bijdrage willen en kunnen leveren.


Dus volg jij of ben je klaar met een opleiding Business Development, milieuwetenschappen, duurzaamheid-management en lijkt het jou geweldig om deze organisatie naar een hoger level te tillen en/of wil jij graag een bijdrage leveren aan een schoner en beter klimaat? Steek jij graag de handen uit de mouwen en denk je ook graag mee over verbeteringen? Ben jij creatief? Dan is dit echt een project voor jou!

Vooral al het je eerste keer buiten Europa is is het erg fijn dat er zoveel informatie verstrekt wordt en begeleiding is op de bestemming zelf. Op het project vond ik dat er lieve mensen werken, je kan goed overleggen over dingen. Er is ook ruimte voor eigen initiatief. .

Lisanne de Jong, vrijwilligerswerk Malawi

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Hands on meehelpen bij het verzamelen van papier, plastic en ander afval
 • Opzetten van verschillende workshops voor het hergebruik en recycle van materiaal
 • Voorlichting geven over recycling, re-use en up-cycling.
 • Meedenken en mogelijk meehelpen met het opzetten van nieuwe projecten
 • Delen van je kennis op het gebied van development, marketing en social media

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar oud
 • Een opleiding (afgerond) passend bij dit project.
 • Affiniteit met de doelgroep of onderwerp van dit project
 • Creatief en enthousiast
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Je bent zowel op locatie als op kantoor aan het werk
 • Geen één dag is hetzelfde
 • Je kunt vies worden!

Begeleiding in Malawi

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Je verblijft in ons knusse Doingoood huis in Lilongwe. Het huisje ligt op een terrein met meerdere huizen. Op de veranda kun je heerlijk genieten van je ontbijt of een drankje in de middag. Het huis heeft 2 slaapkamers, elk met 2 stapelbedden erin. In totaal kan je met 8 mensen in dit huisje verblijven. Je zit op ongeveer een kwartiertje reisafstand naar het winkelcentrum(pje), waar je een koffietent, hotel met zwembad, fastfood en wat kleine winkeltjes vindt. 

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies