Youth Empowerment Malawi

Lilongwe, Malawi

Over dit project

Het Youth Empowerment Malawi richt zich op jonge mensen die in conflict leven met de lokale wetgeving of slachtoffer zijn geworden van uitbuiting en mensenhandel. Daarvoor heeft Youth Empowerment Malawi twee projecten opgezet om deze doelgroep te helpen re-integreren, in hun kracht te zetten, vaardigheden te leren en zich te ontwikkelen tot zelfstandige jonge mensen.

De projecten

Een van de projecten werkt met (veelal jonge) meisjes die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik of mensenhandel of kwetsbaar zijn hiervoor. Het doel van het project is enerzijds bewustzijn creëren over verschillende gevaren zoals (seksueel) misbruik en mensenhandel maar ook over de rechten die je als mens hebt. Dit wordt gedaan door middel van workshops die op scholen gegeven worden aan groepen jonge vrouwen en meisjes. 

Het tweede deel van het project richt zich op jongen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Deze meiden kunnen naar het dagcentrum komen. Er zijn ongeveer 90 meiden betrokken bij het project. Op het dagcentrum worden counseling sessies gehouden en activiteiten (zoals sport en creatieve activiteiten) georganiseerd. Ook worden er workshops aangeboden om de meisjes te helpen om vaardigheden te ontwikkelen zodat zij in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. 

 Het andere project richt zich op jongens tot 18 jaar die gevangen zitten. Middels een 6 maanden programma worden zo’n 25 jongens voorbereid tot terugkeer naar de maatschappij. Ze leren vaardigheden en discipline en krijgen onderwijs in taal en rekenen om na de rehabilitatie-periode in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.  

Ik ben thuis gekomen met véél mooie herinneringen, goede ervaringen en unieke verhalen. Ik wil jullie hartelijk bedanken voor jullie fijne voorbereidingen, hulp en begeleiding naar en tijdens mijn avontuur in Afrika, Malawi! Ik heb ZEER genoten van mijn tijd en weet al zeker dat ik terug zal gaan. Zonder jullie heb ik deze ervaring niet zo kunnen beleven, nogmaals hartelijk dank hiervoor!

Tashmyn

Vrijwilligerswerk Malawi

Activiteiten bij dit project

Het is van belang dat je een bepaalde vaardigheid hebt die van pas komt op beide projecten. Denk aan dans, muziek, kunst (art&craft), zingen, koken, sport(en), Engelse les of ICT onderwijzen, handarbeid of autotechniek, houtbewerking of metselen. Daarnaast is er ruimte om te helpen in de ziekenboeg met het verzorgen van wonden, met de meiden en de jongens spelletjes te spelen of andere activiteiten te bedenken en uit te voeren. Ook kun je mee bij het bezoeken van de ouders voor mediation sessies. Of mee naar de gevangenis voor het bijwonen van een training.

Op woensdagmiddag hebben de meiden voetbaltraining dus neem vooral sportieve kleding mee. Ook de jongens maak je heel blij om met ze tegen een balletje te trappen, met ze te poolen of een potje Bawo te spelen. Daarnaast ben je van harte welkom om te ondersteunen bij de workshops voor de meiden op de verschillende scholen. Deze workshops vinden plaats op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag en zijn veelal wel in het Chichewa.   

Dit ben jij

 

 • Minimaal 21 jaar
 • Gediplomeerd of in opleiding tot Sociaal Werker of een vergelijkbare functie/opleiding
 • Je vindt het leuk en beschikt over een vaardigheid of vaardigheden om de doelgroep te helpen zich verder te ontwikkelen door het overbrengen van kennis en kunde
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen, bent initiatiefrijk en flexibel
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Het project wil vooraf kennismaken met iedereen die zich aanmeldt en op basis daarvan beslissen of je kunt deelnemen
 • Tijdens de schoolvakanties ligt een deel van de activiteiten op het meisjesproject stil of is rustiger
 • De projecten zijn eenvoudig te bereiken (lopend of met openbaar vervoer) vanaf het Doingoood huis
 • Je bent werkzaam op 2 verschillende lokaties