Youth Business Program

Lilongwe, Malawi

Over dit project

 

Malawi heeft een van de jongste bevolkingsgroepen van Afrika. Volgens statistieken uit 2016 is 70% van de bevolking van Malawi jonger dan 35 jaar met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar.

 

De jonge bevolking van Malawi kampt met een aantal grote problemen; een gebrek aan voldoende en kwalitatief onderwijs en een lastige arbeidsmarkt. Veel jong volwassenen kunnen helaas hun middelbare school niet afmaken en vooral onder meisjes is dit percentage erg hoog. De meeste jongeren in achterstandswijken hebben hiermee te kampen; schoolgeld is er helaas vaak niet waardoor er veel ‘drop-outs’ zijn. Daarnaast zijn er weinig kansen op de arbeidsmarkt. Dat heeft tot gevolg dat veel van deze jongeren kampen met een laag zelfbeeld en daardoor vervallen in criminele activiteiten en levensstijlen. Gelukkig is daar het Youth Business Program! Dit project helpt deze jongeren!

 

Zij stellen deze vaak kwetsbare jongeren in staat om als zelfstandig ondernemer te werken door hen een beroepsopleiding te laten volgen of door samen te werken aan het vergroten van hun capaciteit(en) en vaardigheden. Door middel van trainingen in ondernemerschap ontwikkelen zij het zelfbewustzijn en de vaardigheden van deze jongeren. Wanneer zij de trainingen met goed vervolg afronden, krijgen zij de kans om middels een leningsregeling een eigen onderneming te starten. Zij worden daarbij van het begin tot het einde begeleidt om hun slagingskans te vergroten.

 

Het Youth Business Program biedt elke jaar aan meer dan 200 jongeren deze kans.  Ook helpt het project (startende) zakenvrouwen uit de gemeenschap en biedt hen (aanvullende) opleidingen aan op het gebied levensvaardigheden, bedrijfsbeheer, financiën en mensenrechten. 

 

Lijkt het jou fantastisch om hieraan een steentje bij te dragen? Dat kan! Youth Business Program is met name op zoek naar vrijwilligers en stagiaires die het project naar een hoger niveau willen en kunnen tillen. Het onderwijs wordt uitgevoerd door lokale docenten, maar vooral de bedrijfsvoering, marketing en communicatie en de social media behoeft veel aandacht. Volg je of heb je een opleiding gevolgd op het gebied van Marketing & Communicatie, Small Business, Bedrijfseconomie, Graphic Design, of Business Development? Sta jij achter de missie en visie van dit project en denk jij met jouw achtergrond, opleiding of kennis te kunnen helpen dan ben je van harte welkom!

Vooral al het je eerste keer buiten Europa is is het erg fijn dat er zoveel informatie verstrekt wordt en begeleiding is op de bestemming zelf. Op het project vond ik dat er lieve mensen werken, je kan goed overleggen over dingen. Er is ook ruimte voor eigen initiatief. 

Lisanne

Vrijwilligerswerk Malawi

Activiteiten bij dit project

 

 • Verbeteren van de website
 • Opzetten social media strategie en het maken van aansprekende content
 • Bedenken van een goed marketing en communicatie plan
 • Helpen met verbeteringen binnen de organisatie
 • Meedenken en meedoen om zo het programma van het project te verbeteren
 • Helpen tijdens outreaches naar afgelegen dorpen om follow ups te doen bij jongeren die deelgenomen hebben aan het programma
 • Bedenken en uitvoeren van fondsenwervingsacties. 

Dit ben jij

 

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroep van dit project
 • Opleiding (volgend of gevolgd) of gedegen ervaring met de eerder genoemde activiteiten
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval niet op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij de aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Het project is relatief dicht bij het vrijwilligershuis gevestigd; op 20 minuten  loopafstand of met de tuk tuk of fietstaxi binnen nog geen 10 minuten op je bestemming
 • ’s Avonds worden er ook sportlessen (aerobics, capoeira en Zumba) gegeven bij het project waar je, gratis, aan kunt deelnemen!