Special Needs project

Kampala Oeganda

Over dit project

 

Dit special needs project zet zich sinds 2003 in voor kinderen met een beperking en hun familie. De directeur is dit project gestart omdat hij zag dat een familielid slecht werd behandeld doordat hij epilepsie had. Dit raakte hem erg en daarom wilde hij zich inzetten voor deze doelgroep.

Op dit moment zijn er 20 kinderen tussen de 6 en 19 jaar. Alle kinderen hebben een verstandelijke beperking. Vele van hen hebben daarnaast autisme of een gedeeltelijke verlamming (cerebrale parese). Ook is een groot deel non-verbaal. Twee kinderen zijn rolstoelgebonden, de rest is in meer of mindere mate mobiel. Overdag krijgen de kinderen verschillende therapieën aangeboden zoals ergotherapie, fysiotherapie, logopedie en road safety en doen zij verschillende activiteiten zoals gym, dansen en buiten spelen. Sommige kinderen krijgen ook onderwijs aangeboden, waar zij een begin kunnen maken met tellen, kleuren herkennen, het alfabet of schrijven.

Elke werkdag start met een bijeenkomst van al het personeel en de kinderen. Hierin wordt overgedragen of er bijzonderheden zijn en er wordt gebeden voor de dag start. De meeste kinderen slapen op het project, enkele gaan wel dagelijks terug naar huis. In de kerstvakantie keren de meeste kinderen terug naar de familie. Zij krijgen dan een dagprogramma mee wat de ouders kunnen volgen. Ook worden tijdens de vakantie bezoeken gebracht aan de families om te kijken hoe het met de kinderen gaat. Een paar kinderen hebben geen familie en blijven dus altijd op het project.

Vrijwilligers werken hier 5 dagen in de week van half 9 tot 4 uur. Vrijwilligers kunnen ondersteunen bij de therapieën, helpen bij de eetmomenten, spelen met de kinderen, wandelen,  1 op 1 activiteiten aanbieden, toezicht houden in de free class en helpen met rapporteren.

Het project ondersteunt ook moeders van kinderen met een beperking door middel van de women’s group. Elke dinsdag komen de vrouwen samen om souvenirs te maken voor de verkoop, deze skills leren ze tijdens deze bijeenkomst. Daarnaast wisselen ze ervaringen uit over de opvoeding en ondersteunen ze elkaar door middel van adviezen. Ook hebben ze een gezamenlijk spaarsysteem waarmee ze elke week geld inleggen en zo sparen ze voor grotere uitgaven.

Eens in de zoveel tijd gaat het project de dorpen in om zich in te zetten voor acceptatie van mensen met een beperking. In Oeganda is er een enorm stigma en zijn er veel vooroordelen over mensen met een beperking. Men ziet het als een vloek als je een kind met een beperking krijgt. Door te laten zien dat kinderen met een handicap ook mogelijkheden hebben en te vertellen dat het niet besmettelijk is, hoopt het project dat kinderen met een beperking in de toekomst beter kunnen integreren in de Oegandese samenleving.

Wat vrijwilligers leuk vinden aan dit project, is de liefdevolle en geduldige benadering van het personeel naar de kinderen toe. De dagelijkse structuur met veel activiteiten, waarbij geprobeerd wordt de kinderen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. De fijne samenwerking met het personeel.

 De dagelijkse en wekelijkse evaluaties en de aanpassingen in de schema’s met dingen die vrijwilligers graag willen doen/toepassen en de dingen die het personeel juist aan hen wilde leren. En niet te vergeten de kinderen zelf natuurlijk. Wat een toppers zijn dat! Ze helpen elkaar met handen wassen, met op de juiste plek aan tafel gaan zitten, met schoenen aantrekken. En het is zo lief om te zien hoe de kinderen zich over elkaar en over nieuwe kinderen ontfermen.

Het mooiste op het project; de liefde die de begeleiders hebben voor de kinderen. Ze hebben de kinderen in hun hart, en dat merk je aan alles. Als vrijwilliger ben je hier net zo welkom. Ook mijn zus en ik zijn met veel liefde ontvangen. Allerlei activiteiten hebben we gedaan (schema gemaakt door project), om zo een goed beeld te krijgen van het reilen en zeilen van het project. Daarnaast veel ervaringen uitgewisseld, want ze willen heel graag van ons leren. En de kinderen… die zou je bijna vergeten. Maar dat lukt niet hoor, want die hebben we in ons hart gesloten samen met alle mooie momenten die we met hen hebben meegemaakt

Renske

vrijwilliger Special Needs project Oeganda

Activiteiten bij dit project

 

 • Helpen met het zelfredzaam maken van de kinderen. (aankleden, zelfstandig eten, jezelf schoon houden etc)
 • Stimuleren van de ontwikkeling door spelenderwijs dingen aan te leren. Voorbeeld: kleuren (fijne motoriek), tellen en kleuren herkennen (cognitief), Engels leren, puzzelen etc
 • Fysiotherapeut/ergotherapeut ondersteunen
 • Logopedist ondersteunen
 • Helpen met huishoudelijke taken
 • Naailes geven
 • Assisteren bij een outreach
 • Helpen bij de women’s group en overbrengen van aanvullende vaardigheden

Dit ben jij

 

 • Minimaal 18 jaar
 • Opgeleid of werkervaring in het werken met kinderen, ervaring met het werken met gehandicapten is een pré
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

Dit project is tevens S-BB erkend als stageplaats voor opleidingsrichtingen binnen Maatschappelijke zorg