Rehabilitatiecentrum

 

Een kleinschalig huiselijk project in Kampala waar voldoende aandacht is voor de fysieke en mentale ontwikkeling van ongeveer 30 kinderen met een beperking.
Het gaat om kinderen die dag en nacht opgevangen worden, waarbij ze in het weekend naar huis gaan. Sommige kinderen worden ’s ochtends door hun ouders gebracht en ’s middags weer worden opgehaald. De kinderen op dit project hebben allemaal een andere beperking dus wordt er voor iedereen een passend programma samengesteld. 

Het project werkt vooral aan verbetering van praktische alledaagse dingen zoals zitten, kruipen en staan. De kinderen profiteren van de aanwezigheid van meerdere fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten.  Naast de therapie sessies krijgen de aanwezige kinderen in kleine groepen les. Hierbij leren ze de beginselen van taal en rekenen. Het helpt hen ook bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en het probleemoplossend denken. Tenslotte is er nog een afdeling die kinderen traint in vakvaardigheid. Hier worden deurmatten en kleden gemaakt die weer door het project worden verkocht om geld op te halen. Hun motto; ‘Disability is not inability’. Door deze vaardigheden te leren, kunnen ze op een waardevolle manier een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Naast het programma voor de kinderen met een beperking is er ook een reguliere kinderopvang. Ouders die moeten werken kunnen hun kinderen gedurende werktijd brengen. Verzorgers en huismoeders zorgen dat de kinderen spelenderwijs worden begeleid.

Vrijwilligers kunnen zich op dit project nuttig maken binnen verschillende vakgebieden. Ligt je hart bij fysiotherapie, ergotherapie, het werken met gehandicapten (kinderen) of heb je een achtergrond in social work? Dan past dit project bij jou.

Activiteiten bij dit project

 • Helpen met het zelfredzaam maken van de kinderen (aankleden, zelfstandig eten, zelfstandig naar de toilet gaan, etc.)
 • Stimuleren van de ontwikkeling door spelenderwijs dingen aan te leren. Voorbeeld: kleuren (fijne motoriek), tellen en kleuren herkennen (cognitief), Engels leren, puzzelen, knutselen
 • Fysio/ergo therapeut ondersteunen —> therapie geven, bewegingsoefeningen met de kinderen doen
 • Logopedist ondersteunen
 • Kinderen begeleiden in het klasje, ondersteunen van de lerares
 • Helpen met huishoudelijke taken

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroep
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

Dit project is tevens S-BB erkend voor de opleiding MBO Gehandicaptenzorg en voor de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen

waar verblijf je?

Lees meer over waar jij verblijft tijdens jouw experience in Oeganda.

Andere Projecten

Lees meer over onze unieke lokale projecten in Oeganda.

Wie begeleid je?

Maak kennis met jouw begeleiding in Oeganda tijdens jouw verblijf.

Wat kost jouw verblijf?

Lees meer over de kosten om deze experience mogelijk te maken.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Vul je gegevens in en download het inspiratie magazine voor nóg meer inspiratie!

 • Hidden

Bekijk hier een video om een nog betere impressie te krijgen van vrijwilligerswerk en stage in Afrika

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!