Mobiliteitskliniek Kenia

Mombasa, Kenia

Over dit project

 

Dit mobiliteitscentrum bevindt zich in een buitenwijk van de stad Mombasa, waar tevens een ziekenhuis, een revalidatiekliniek en een school voor kinderen met een beperking gevestigd zijn. 

 

Het aantal mensen met amputaties in Kenia is erg helaas hoog. Diabetes is een veel voorkomende oorzaak van amputaties. Veel mensen komen hierdoor in een rolstoel terecht. De begeleiding van een patiënt die een amputatie ondergaat is beperkt. Hierdoor weten veel mensen niet veel meer dan dat ze na een amputatie nooit meer kunnen lopen. Een groot aantal cliënten dat zich voor het eerst meldt bij de mobiliteitskliniek zit al langere tijd in een rolstoel. Soms komt men naar de kliniek met de verwachting dat zij aankomen in hun rolstoel en weggaan met een nieuw been. Hierdoor ligt er ook een belangrijke taak voor de medewerkers van het mobiliteitscentrum om mensen goed voor te lichten over hun situatie en de weg die zij moeten afleggen om uiteindelijk met een prothese of orthese verder door het leven te gaan. Niet alle cliënten reageren hier begripvol op, veelal doordat zij in het verleden te weinig voorlichting gehad hebben over hun situatie en toekomst perspectief. Deze mobiliteitskliniek in Mombasa is een van de weinige mobiliteitscentra in Kenia.

 

Het mobiliteitscentrum beschikt over zeer moderne apparatuur voor het ontwikkelen van onderbeen protheses. De medewerkers zijn getraind door Nederlandse vakgenoten en beschikken over moderne apparatuur.

Je kan een prima stage bij dit project doen voor de opleidingen Bewegingstechnologie of Orthopedische Technologie. Ben je gediplomeerd op dit gebied, dan kun je je aanmelden voor vrijwilligerswerk bij het mobiliteitscentrum in Kenia. Je kunt bij deze stageplaats uitkijken naar de toegewijde begeleiding van een zeer ervaren Orthopedisch Technoloog. Je begeleider heeft vele ontwikkelingen in zijn vak meegemaakt: van het maken van eenvoudige ‘houten benen’, de overgang naar een hard plastic mal voor het bovenbeen, naar de moderne technologie van tegenwoordig.

Wat ik heel interessant vind aan mijn stage in Kenia, is dat ik hier aandoeningen zie die ik in Nederland niet veel gezien heb. Bijvoorbeeld mensen waarvan beide benen geamputeerd zijn. Dat bemoeilijkt ook het leren lopen. Maar ook kleine kinderen waarvan de voet op de plek van de knie zit en daaronder niks meer. Hiervoor maak je dan een orthese maar dat had ik ook nog nooit eerder gezien.

Lise

Stagiaire Kenia

Activiteiten bij dit project

 

 • Helpen bij het aanmeten van prothesen en orthesen
 • Voorlichting geven aan cliënten over hun situatie en het proces dat ze gaan doorlopen
 • Assisteren bij het vervaardigen van prothesen, orthesen en aangepast schoeisel
 • Helpen bij het opvolgen van cliënten die al een prothese of orthese hebben
 • Aanpassingen helpen maken aan bestaande prothesen en orthesen
 • Patienten van begin tot einde begeleiden: Het aanmeten van de prothese, deze maken en ondersteunen met opnieuw leren lopen.

Dit ben jij

 

 • Minimaal 18 jaar
 • Gediplomeerd of in opleiding voor Bewegingstechnoloog of Orthopedisch Technoloog
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Dit project ligt op de route naar Port Reitz, waar zich nog 3 Doingoood projecten bevinden. Je kan hierdoor makkelijk samen met je huisgenoten naar je project reizen
 • De reisafstand naar dit project is niet zo groot, maar je doet er met de minibus gemiddeld 45 minuten over omdat deze vaak stopt en pas gaat rijden als hij vol is. Bij file kan dit ook langer zijn. Afhankelijk van met hoeveel mensen tegelijk je naar projecten in deze buurt gaat, valt een Uber taxi nemen soms goedkoper uit en is ook sneller
 • Het project ontvangt regelmatig onderdelen vanuit Nederland die gebruikt worden voor het maken van prothesen en orthesen. Het wordt zeer gewaardeerd als je wat ruimte je je koffer wilt overhouden om wat mee te nemen