MAWA

 

De volledige naam van het project is Mawa ndi Anthu Otisamala, dat letterlijk betekent; “Kinderen dragen zorg voor onze toekomst“. Mawa werd in 2001 opgericht door Lewis Gama. Helaas is Lewis in 2020 plotseling overleden en we herdenken hem als een inspirerende man, die zich met hart en ziel inzette voor zijn project. De broer van Lewis heeft inmiddels zijn taken overgenomen en is nu projectleider van Mawa.

Het doel van Mawa is om het leven in de community te verbeteren. De organisatie bestaat uit een aantal actieve leden uit de community, die zich vrijwillig inzetten voor de omgeving die bestaat uit zo’n 20 dorpjes. Het totale gebied heeft een bevolking van ongeveer 17.000 mensen. Het centrale punt van het project is het centrum. Hier komen de kleine kinderen naartoe om onderwijs te krijgen (een soort kleuterschool) en hun dagelijkse warme pap. Dit zijn Early Childhood development Centra (centra voor ontwikkeling van jonge kinderen) Het grootste deel van de activiteiten bij Mawa vindt plaats in de dorpen zelf.

In het gebied zijn veel alleenstaande vrouwen. Er wordt gewerkt aan vraagstukken rondom efficiënte landbouw, het bouwen aan een toekomst voor de jeugd en er wordt ondersteuning geboden aan mensen die leven met ziekten zoals HIV/Aids. Hen helpen ze via ondersteuningsprogramma’s en het delen van informatie. De medewerkers van het project bezoeken zieken, ouderen en (gehandicapte) kinderen in de gemeenschap. Er zijn inkomen genererende projecten waarbij de opbrengst het project financieel ondersteunt. Mawa zet zich in voor ontwikkeling/de toekomst van de jeugd, o.a. via youth programs, empowerment van jongeren via werken aan economische- en life-skills en geeft voorlichting over mensenrechten. De ondersteuning van ouderen en (gehandicapte en wees-) kinderen in de gemeenschap gebeurt o.a. via voorlichting en huisbezoeken. Maar ook het renoveren van huizen en het ondersteunen van ´child headed families´ (gezinnen waar geen ouders zijn, maar het oudste kind de zorg draagt voor broertjes en zusjes. Hen helpen ze bijvoorbeeld met dekens, schoolgeld of het verbeteren van hun woonsituatie.

Als vrijwilliger bij Mawa is geen dag hetzelfde. Je helpt mee bij alle voorkomende activiteiten op het centrum en in het dorp.

Activiteiten bij dit project

 • Samen de community in voor wat kleine klussen bij hulpbehoevenden zoals kleren wassen, het terrein vegen en afwassen, maar denk ook aan “intensievere” taken zoals meehelpen op het land van een hulpbehoevende oudere.
 • Helpen bij de twee verschillende kleuterscholen (Early Childhood Development Centra) in de gemeenschap.
 • De (ouders van) gehandicapte kinderen helpen met thuiszorg en bewegingsoefeningen. Ook kun je deelnemen aan het ‘Parents Support Committee’, waar ze de ouders van gehandicapte kinderen leren omgaan met de handicap van hun kind.
 • Helpen met Engelse les geven. Er zijn veel mensen in Malawi (en zeker in de afgelegen gebieden), zowel jong als oud, die helemaal geen Engels spreken.
 • Helpen met de verschillende activiteiten bij de jeugdclub (14+). Denk aan sport, spel, zang, dans, kooklessen
 • Helpen bij de inkomen genererende projecten, door bijvoorbeeld te helpen met het verzorgen van de geiten die bestemd zijn voor verkoop

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroepen van dit project
 • Bereidheid om je aan te passen aan de lokale situatie en werkwijze
 • Je bent flexibel om mee te doen aan alle voorkomende activiteiten en om mee te veren met wat de dag brengt, planningen worden vaak gewijzigd of op de dag zelf pas gemaakt
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • De begeleiding van vrijwilligers in Zomba is voor een groot deel in handen van de lokale projectleiders. Deze projectleiders hebben meerdere jaren ervaring met het begeleiden van vrijwilligers. Zij doen dit met veel verantwoordelijkheid en behulpzaamheid. Als vrijwilliger bij Mawa Otisamala is de projectleider dan ook in eerste instantie je aanspreekpunt.
 • Armel en Marieke zijn onze Doingoood coördinatoren in Malawi, zij wonen in Lilongwe.  Zij zijn indien nodig telefonisch bereikbaar en standby in geval van nood.
 • Mawa waardeert het ten zeerste wanneer vrijwilligers helpen door middel van het inbrengen van nieuwe ideeën, kennis en ervaring
 • Het vrijwilligershuisje van Mawa ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het hoofd projectcentrum van Mawa. Voor huisbezoeken en andere programma’s moet je een langere afstand afleggen. Natuurlijk doe je dit samen met een van de leden van het project
 • De meeste mensen in het dorp hebben geen elektriciteit. Onlangs is een elektriciteitskabel aangelegd die helemaal naar het vrijwilligershuis van Mawa gaat. Je hebt dus wel (af en toe) stroom
 • Er is een huismoeder aanwezig in het vrijwilligershuis. Ze begeleidt je in het huis, in de buurt, ze kookt elke avond (boodschappen op eigen kosten) en maakt schoon. Tegen een kleine vergoeding kan zij ook de was voor je doen. De huismoeder kan tegen een kleine vergoeding (plus uiteraard de kosten van de boodschappen) ook boodschappen voor je doen
 • Met een taxi ben je in ongeveer 30 minuten in Zomba stad, waar je boodschappen kunt doen en internetten. De kosten voor een taxi voor een enkele reis naar het centrum zijn tussen 4.500 en 5.000 Malawi Kwacha (dit is ongeveer 6,50 euro).
 • In Zomba vind je een aantal supermarkten en winkels, er zijn een paar restaurantjes en meerdere guesthouses. In het weekend kun je in je vrijwilligershuisje blijven, maar bij Pakachere Backpackers kan je ook -op eigen kosten- overnachten, bijvoorbeeld als je ook andere internationale (niet-Doingoood) reizigers wilt ontmoeten.

waar verblijf je?

Lees meer over waar jij verblijft tijdens jouw experience in Malawi.

Andere Projecten

Lees meer over onze unieke lokale projecten in Malawi.

Wie begeleid je?

Maak kennis met jouw begeleiding in Malawi tijdens jouw verblijf.

Wat kost jouw verblijf?

Lees meer over de kosten om deze experience mogelijk te maken.

Bekijk hier een video om een nog betere impressie te krijgen van dit project

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Vul je gegevens in en download het inspiratie magazine voor nóg meer inspiratie!

 • Hidden

Bekijk hier een video om een nog betere impressie te krijgen van dit project

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!