Kinondo hospital

Diani Beach, Kenia

Over dit project

 Dit ziekenhuis is begonnen als kliniek, in 2008. Het doel is om tegemoet te komen aan de grote vraag naar basis gezondheidszorg voorzieningen, voor de behandeling van ziekten zoals malaria, HIV, TB, infecties door paracieten, bevallingen en moeder- en kindzorg. In de directe omgeving van het ziekenhuis, hadden de mensen in deze gemeenschap geen directe toegang tot gezondheidszorg. Hierdoor maakte de lokale bevolking ook vaak gebruik van een traditionele medicijnman. 

 

Inmiddels is de kliniek uitgegroeid tot een volwaardig ziekenhuis. Het ziekenhuis beschikt over opname afdelingen en eind 2019 is ook de operatiekamer geopend. Ook beschikt het ziekenhuis over een eigen laboratorium. 

 

Het ziekenhuis heeft 65 mensen in dienst en verleent gezondheidszorg aan zo’n 120.000 mensen per jaar. Zo’n 700 HIV patiënten ontvangen zorg van Kinondo hospital. Eén van de grootste winsten op gebied van gezondheidszorg is dat er geen patiënten meer overlijden aan de gevolgen van malaria (tenzij er andere complicaties zijn), dankzij de medische zorg van het ziekenhuis.

Voordat het ziekenhuis er was, stierven veel moeders en babies tijdens of vlak na de geboorte. Dat kwam doordat veel vrouwen thuis bevielen in hun zelf gebouwde huisjes, onder onhygiënische omstandigheden en zonder toegang tot verdere hulpmiddelen. Het ziekenhuis heeft een team van mensen dat de dorpen in gaat en zwangere vrouwen informeert over het belang van veilig bevallen in het ziekenhuis. Vanaf de 4e maand van de zwangerschap kunnen aanstaande moeders begeleid worden door het ziekenhuis, om de kansen op een veilige geboorte zo groot mogelijk te maken. 

Een bijzonder mooi ecologisch initiatief van dit ziekenhuis, is dat het medisch afval wordt verbrand in een speciaal kookapparaat. De community krijgt hier geld voor. En op het kookapparaat wordt gekookt voor de patiënten én voor de kinderen van de nabijgelegen basisschool!

Activiteiten bij dit project

 

Bij Kinondo hospital kun je meehelpen bij alle afdelingen: mannen afdeling, vrouwen afdeling, kinderafdeling en kraamafdeling. Ook kan je observeren (of assisteren) bij operaties. 

Dit ben jij

 

  • Minimaal 18 jaar
  • Gediplomeerd verpleegkundige, dokters assistent, OK assistent of in opleiding hiervoor (MBO of HBO)
  • Je kunt een geldige BIG registratie overleggen (alleen voor gediplomeerden)
  • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
  • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
  • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
  • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

  • Dit ziekenhuis is tevens S-BB erkend voor MBO Verpleegkunde- en Doktersassistent stages. Ook HBO-V stagiaires en geneeskunde studenten zijn van harte welkom voor een interessante stage
  • Je verblijft in de accommodatie van een ander project, Blessed Camp. Vanaf je accommodatie ga je met het OV in zo’n 20-30 minuten naar het ziekenhuis. 
  • Je helpt mee in het ziekenhuis in de dagdiensten van maandag tot en met vrijdag. In het weekend ben je vrij. Nachtdiensten draai je niet omdat we graag willen dat je uitsluitend bij daglicht gebruik maakt van OV.