Kawempe project

 

Het leven in Kawempe, een dichtbevolkte buitenwijk van Kampala kent veel uitdagingen. Dit project probeert elke dag weer het verschil te maken voor  kinderen en jongeren uit de wijk. Opgericht in 1999 biedt KYC een bibliotheek, ICT voorzieningen en tal van educatieve programma’s en activiteiten. Het centre geeft kinderen en jongeren een plek om even zichzelf te zijn, plezier in lezen te ontdekken, talenten te ontplooien,  te leren en te studeren, muziek te maken, te dansen, spelletjes te doen of om zelfkennis op te doen en regie over en vertrouwen in de eigen toekomst te versterken. 

Ze werken volgens drie programma’s om de missie in praktijk te brengen:

Ten eerste is er de bibliotheek. Het centrum herbergt een groot aantal lees- en studieboeken, prentenboeken voor de jongsten, naslagwerken, tijdschriften enzovoort. Ook is er de mobiele bibliotheek die scholen voorziet van leesmateriaal om tijdens lessen te gebruiken. Tevens traint dit project leerkrachten en docenten om leesplezier bij kinderen te stimuleren, goed leesonderwijs te geven en om schoolboeken op een juiste wijze in te zetten in de lessen. 

Ten tweede is er een IT centrum. Als internetcafé biedt het toegang tot het web, de grootste bibliotheek ter wereld en tal van communicatieplatforms. Ook vinden in het centrum IT-trainingen plaats. Digitale geletterdheid is immers (ook in Afrika) onontbeerlijk. Tegen een geringe vergoeding kunnen jongeren training krijgen in programma’s als Word en Excel. 

 Tot slot is er het community outreach programma. Hierbij zijn een groot aantal activiteiten gericht op het versterken van de gemeenschap. Voor dit programma werkt dit project vaak samen met organisaties in de sectoren gezondheid, welzijn en economie. Een enkele activiteit is permanent zoals de dansgroep en brassband. De jongeren vinden elkaar in hun passie voor dans en muziek. Tevens zijn ze elkaar tot steun door uitwisseling over problemen en oplossingen in hun dagelijks leven. Met optredens verdienen zij (een deel van) hun schoolgeld. Ook op meer incidentele basis kunnen kinderen en jongeren begeleid dansen en muziek maken.

Een belangrijke activiteit op het gebied van gezondheid is het ondersteunen van meisjes op het vlak van seksuele voorlichting. Het gaat dan bijvoorbeeld om educatie rondom menstruatie en zwangerschap, bewustwording van eigen rechten en toegang tot anticonceptie. Andere activiteiten zijn onder andere gratis HIV-testen en de mogelijkheid voor bloeddonatie. Op het gebied van economie zijn er workshops ondernemerschap voor jongeren die een bedrijf willen opzetten.

 Kortom een heel divers, interessant en educatief project waar jij als vrijwilliger of stagiaire op verschillende gebieden je steentje bij kan dragen.

Activiteiten bij dit project

 • Organiseren van diverse educatieve acitiviteiten
 • Kinderen en jongeren helpen met leren lezen
 • Samen met de trainers mee met het outreach programma
 • Zingen, dansen en muziek maken met de kinderen
 • Kinderen en jongeren wegwijs maken in de digitale wereld
 • Assisteren tijdens het geven van voorlichting over diverse onderwerpen

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de bovengenoemde doelgroep
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Het doorgaan van de outreaches is mede afhankelijk van de beschikbare financiële middelen hiervoor.

waar verblijf je?

Lees meer over waar jij verblijft tijdens jouw experience in Oeganda.

Andere Projecten

Lees meer over onze unieke lokale projecten in Oeganda.

Wie begeleid je?

Maak kennis met jouw begeleiding in Oeganda tijdens jouw verblijf.

Wat kost jouw verblijf?

Lees meer over de kosten om deze experience mogelijk te maken.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Vul je gegevens in en download het inspiratie magazine voor nóg meer inspiratie!

 • Hidden

Bekijk hier een video om een nog betere impressie te krijgen van vrijwilligerswerk en stage in Afrika

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!