Children of the Nations

Lilongwe, Malawi

Over dit project

 

Meld je je aan voor dit project, dan staat jou een gevarieerd programma bij een geweldig project te wachten! Children of the Nations is een vrij grote organisatie in Lilongwe. Ze doen verschillende activiteiten op meerdere lokaties in de buitenwijken van de stad. De focus van deze organisatie ligt op het helpen van kinderen in achterstandssituaties en dit doen ze met verschillende programma’s.

In één van de armste wijken van de stad heeft Children of the Nations een peuter/ kleuterschool en een voedselprogramma opgezet. In de ochtenden, tussen 08.00 uur en 11.30 krijgen de allerkleinsten voorschools onderwijs. Dit wordt ‘Early Childhood Development’ genoemd. De kinderen op het schooltje komen uit gezinnen die in extreme armoede leven. De kinderen maken hier kennis met letters en cijfers, kleuren en vormen en leren spelenderwijs. Je moet wel tegen wat chaos kunnen, want de kinderen op dit schooltje hebben over het algemeen een zeer korte concentratie en moeten nog leren om netjes te blijven zitten en naar de leerkracht te luisteren. Als jij je niet gek laat maken door een klas vol enthousiaste kleuters dan ga je het hier geweldig vinden.

In de middag komen ook de oudere buurtkinderen naar het project voor een warme maaltijd. Het project verstrekt deze maaltijd aan kinderen die thuis echt voeding tekort komen en zonder dit programma anders niet of veel te weinig zouden eten. In grote pannen worden rijst en bonen gekookt. Iedereen gaat netjes in de rij om handen te wassen, een bordje te halen en na het eten alles weer in te leveren. Fijn als je een handje helpt om alles uit te delen en te helpen dit in goede banen te leiden. Bij dit project is ook een groepje vrouwen, veelal weduwen, die een naaiproject gestart zijn. De vrouwen vinden het reuze gezellig als er iemand komt meehelpen in hun groepje, of gewoon voor een gezellig praatje.

Een ander onderdeel van dit project, op een andere lokatie in de stad, is Big John school. Deze school staat middenin een buitenwijk. Als je er rondloopt waan je je echt midden op het platteland, terwijl je eigenlijk vlakbij de stad bent. Op deze basisschool krijgen kleuters en basisschool kinderen les. De klassen zijn vol en de kinderen gemotiveerd om te leren. Een stukje verderop is een sportveld, midden tussen de maïsvelden (die in het hete seizoen dor en droog lijken maar in het regenseizoen echt knalgroen zijn). Bij Big John school kan je helpen met het ondersteunen van de leerkrachten, het begeleiden van leerlingen die niet makkelijk meekomen en het invullen van de pauzes en sportlessen. Heb je zelf een hobby of sport waar je de kinderen graag kennis mee wilt laten maken, dan wordt dat enorm gewaardeerd.

Het project heeft ook nog een centrum voor kinderen van 4-18 jaar. Children of the Nations is bezig met het maken van de omslag van residentiële zorg naar ‘family based care’. Met andere woorden: dat kinderen niet in een instelling opgroeien, maar in de community bij hun familieleden. Deze visie sluit ook aan bij het beleid van de regering in Malawi, die het aantal kindertehuizen wil beperken en opvang bij familie wil stimuleren. Het centrum neemt geen nieuwe kinderen meer op, maar laat de kinderen die er nu zijn wel ‘met rust’. Veel kinderen hebben geen bekende familieleden en pleegzorg is cultureel gezien complex. Daarom kiest dit project ervoor om de kinderen te laten uitstromen als ze daar zelf klaar voor zijn en leggen ze de focus van hun verdere activiteiten op het helpen van mensen in de community. Bij het opvangcentrum gaan de kinderen buitenshuis naar school. Rond 15.00 uur komen ze terug en kan je huiswerk begeleiden of wat sport en spelletjes met hen doen. In de vakanties gaan de kinderen die nog wel familie hebben, naar hun familie toe. Het kleine aantal kinderen dat achterblijft vindt het geweldig om met vrijwilligers leuke activiteiten te ondernemen.

Kortom, word jij blij van een project dat veelzijdige activiteiten in de community doet waaraan jij kan meehelpen? Vind je het leuk om echt tussen de lokale mensen te werken in een warme organisatie? Dan is Children of the Nations echt een geweldig project voor jou. Bij je aanmelding kan je aangeven of je wilt variëren tussen de verschillende onderdelen. Je kan ook voor 1 onderdeel (bijvoorbeeld Big John school) kiezen, of het laten afhangen van het moment dat je in Malawi bent aangekomen en alle onderdelen hebt gezien.

Vooral al het je eerste keer buiten Europa is is het erg fijn dat er zoveel informatie verstrekt wordt en begeleiding is op de bestemming zelf. Op het project vond ik dat er lieve mensen werken, je kan goed overleggen over dingen. Er is ook ruimte voor eigen initiatief.

Lisanne

Vrijwilligerswerk Malawi

Activiteiten bij dit project

 

 • Ondersteunen op de peuter/ kleuterschool in de wijk waar kinderen in extreme armoede leven
 • Meehelpen bij het voedselprogramma: helpen voorbereiden van het eten, het uitdelen en in goede banen leiden van het dagelijkse voedsel programma
 • Sport- en spelactiviteiten ondernemen met de kinderen op alle projectonderdelen (eigen initiatief hiervoor nemen)
 • Ondersteunen van de leerkrachten in de klassen van de Big John basisschool
 • Sport- of knutsellessen begeleiden

Dit ben jij

 

 • Minimaal 18 jaar
 •  Je wordt blij van het omgaan met kinderen tussen 4 en 18 jaar
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Door de verschillende project onderdelen, kan het zijn dat je op verschillende dagen, op verschillende lokaties actief bent