Agape Ministries

Kampala, Oeganda

Over dit project

 

Agape Ministries is een project dat straatkinderen in Kampala helpt om van de straat te komen, (weer) naar school te kunnen gaan en hen binnen 6 maanden weer met hun familie te herenigen.

Dit project helpt hun doelgroep in 3 fasen:

1. Via outreaches in de sloppenwijk (alleen wanneer het aantal kinderen in het drop-in centrum dit toelaat)

In de sloppenwijken wordt door middel van outreaches contact gelegd met straatkinderen. Zij krijgen een maaltijd aangeboden, hun wonden worden verzorgd en de sociaal werkers gaan in gesprek met de kinderen of bieden wat activiteiten aan. Op die manier leren ze de kinderen kennen. Kansrijke kinderen waar het contact goed mee verloopt worden uitgenodigd in het drop-in centre. In Kampala leven grote aantallen kinderen op straat en Agape wil graag meer voor deze kinderen kunnen betekenen.

Let op: Outreaches vinden alleen plaats wanneer er voldoende mogelijkheden zijn om nieuwe kinderen op het drop-in centrum te ontvangen én wanneer er voldoende geld beschikbaar is. Outreaches vinden zeer onregelmatig plaats en vrijwilligers gaan zeker niet gegarandeerd op outreach mee.

2. Via het ‘drop-in’ centrum (25-50 kinderen)

Het drop-in center is een dagbestedings-programma. In de drop-in krijgen de kinderen een simpel ontbijt, een warme lunch, worden er eenvoudige lessen (lezen, schrijven, rekenen, Engels) gegeven en doen de kinderen sport- en spelactiviteiten. De kinderen slapen hier niet en gaan aan het einde van de dag weer weg. De kinderen die het goed doen in het drop-in centrum en klaar zijn om naar het regulier onderwijs te gaan kunnen na een tijd doorstromen naar de boys home, de tijdelijke opvang van Agape. In de volledige (tijdelijke) opvang hebben de kinderen een vaste sponsor nodig voor het dekken van de (o.a. school) kosten.

3. In de ‘boys home’ (ongeveer 15 kinderen)

De boys home is de tijdelijke opvang van Agape en hier verblijven tijdelijk ongeveer 15 kinderen in de leeftijd van 8-18 jaar. Deze kinderen zijn doorgestroomd vanuit de drop-in. De kinderen krijgen overdag les bij het project en sommigen gaan extern naar school. Naast de lessen worden er counseling sessies gehouden en activiteiten georganiseerd. Agape zet zich ervoor in om contacten met de familie van de kinderen te herstellen. In de periode dat de kinderen bij de boys home verblijven, onderzoekt Agape de mogelijkheid om het kind met de familie te herenigen en binnen 6 maanden wordt het kind teruggeplaatst bij familie. Het project blijft daarna vaak sponsor voor het schoolgeld van het kind en doet regelmatig een follow-up van het welzijn van het gezin.

Behalve de kinderen die naar het project komen, zorgt Agape ook nog voor zo’n 50 kinderen in de community. Deze zorg bestaat voornamelijk uit het betalen van hun schoolgeld. Dit betreft kinderen uit zeer arme gezinnen waarbij de kinderen een hoog risico lopen om op straat terecht te komen door armoede in het gezin.

“Doingoood: onwijs bedankt voor deze ervaring. Ineke, nogmaals bedankt dat jij mij destijds hebt gebeld om mij te adviseren naar Agape te gaan. Het was een perfecte match. Ik heb er veel van geleerd en weet nu dat ik ook veel voor Agape heb kunnen doen. Deze 6 weken waren onbetaalbaar! Ook bedankt voor mijn 2 weken vakantie geregeld voor Ineke. Wauw, wat was dit prachtig! Anneke, bedankt voor het advies omtrent mijn donaties. Alles is vlekkeloos gelopen en ik hoop dan ook van jullie foto’s terug te zien wat er is gedaan met het geldbedrag. Ik weet dat het geld goed terecht is gekomen, en dat is heel fijn. Tot op de reünie allemaal! Jullie zijn toppers en doen prachtig werk en maken dit mogelijk voor mensen als ik. Dank!”

Pauline

vrijwilligerswerk Oeganda

Activiteiten bij dit project

 

 • Helpen in het drop-in centrum
 • Helpen in de boys home
 • Helpen met lesgeven, individuele begeleiding van de kinderen
 • Helpen met toezicht houden tijdens de lunch, de karweitjes en taken die gedaan moeten worden en het huiswerk maken
 • Activiteiten voor in de vrije tijd bedenken en ondernemen met de kinderen (sport, spel, creativiteit, muziek, dans)
 • Houd je van voetbal? Je kan de jongens geen groter plezier doen, dan met een potje voetballen!

Dit ben jij

 

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroepen van dit project
 • Opleiding of ervaring met specifieke (uitdagende) doelgroepen is een voordeel
 • Je bent in staat als voorbeeldrol te functioneren
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 

 • Reisafstand naar het project vanuit het Doingoood huis is ongeveer 15 minuten per brommer taxi. Je krijgt van ons een helm in bruikleen
 • Dit project is door S-BB erkend als geschikte MBO stageplaats voor maatschappelijke zorg opleidingen
 • Het drop-in center en de boys home zijn twee verschillende locaties (relatief dicht bij elkaar). Dit kan inhouden dat je op één dag op twee locaties actief bent