arrow_drop_up arrow_drop_down

Port Reitz school

Mombasa - Kenia

Over dit project

Port Reitz school is een van de weinige scholen in Kenia waar kinderen met een lichamelijke of mentale beperking naar school kunnen. Ter bevordering van de integratie kunnen tevens kinderen zonder beperking inschrijven op deze school. In de praktijk leeft het overgrote deel van de leerlingen met een of meerdere beperkingen. Port Reitz school is tevens een kostschool, wat inhoudt dat de kinderen tijdens de schoolweken ook op school kunnen verblijven. Meer dan de helft van de ruim 300 kinderen verblijft op school. In de vakantieweken (november, december en delen van april en augustus) is de school gesloten en gaan de kinderen terug naar familie. Op school krijgen de kinderen gezonde, gebalanceerde voeding en fysiotherapie. Helaas komen de meeste kinderen na de schoolvakantie in een mindere conditie terug en hebben dan weer enkele weken nodig om te herstellen.


Op Port Reitz school kun je zowel vrijwilligerswerk doen als stage lopen, als:


 • Fysiotherapeut of ergotherapeut
 • Onderwijs assistent
 • Special needs teacher
 • In het mobiliteitscentrum (bewegingstechnologie of orthopedische technologie)

Er is een vaste fysiotherapeut voor de hele school. gezien het aantal leerlingen dat fysiotherapie nodig heeft, is 1 fysiotherapeut lang niet toereikend. Gekwalificeerde fysiotherapeuten of ergortherapeuten zijn bij Port Reitz school meer dan welkom om samen te werken met de lokale fysiotherapeut. De school beschikt over een aparte ruimte voor fysiotherapie en voor lokale begrippen is de ruimte goed ingericht met toestellen, matten en hulpmiddelen.


Als onderwijs assistent kun je meehelpen in de klassen. In Kenia kunnen kinderen geen jaar ‘blijven zitten’ waardoor leerachterstanden bij sommige kinderen fors oplopen. Je kan hierdoor kinderen treffen in de laatste klas van het basisonderwijs, die niet kunnen lezen of schrijven. De ondersteuning van een vrijwilliger of stagiaire kan veel betekenen, omdat de kinderen hierdoor de kans krijgen om in kleine groepjes, of 1 op 1 begeleid te worden. Een aantal kinderen kan niet makkelijk in de klas werken doordat ze een zeer beperkte schrijfvaardigheid hebben. Maar in het computer lokaal blijkt vervolgens dat ze prima schoolwerk kunnen maken, als ze maar met een toetsenbord kunnen werken. In de special needs class heeft de leerkracht haar handen vol aan het individueel afstemmen van aangeboden materiaal, op het vermogen van elke leerling. Ieder kind doet een individuele activiteit, wat ervoor zorgt dat de leerkracht handen tekort komt.

Doingoood vind ik een prettige organisatie; in de keuze van projecten heel betrokken, korte lijntjes en heel welwillend om vragen te beantwoorden, zaken uit te zoeken en vervolgens de beste opties voor je samen te voegen. Door het vele persoonlijke contact voelt de organisatie erg vertrouwd aan en dat maakt de voorbereidingen op het Afrikaanse avontuur nog net een stukje leuker!

Marloes Hirdes, vrijwilligerswerk Kenia

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Helpen met lesgeven in de klassen
 • 1 op 1 begeleiden van kinderen met leerproblemen
 • (Buitenschoolse) activiteiten begeleiden
 • Meehelpen in de special class
 • Special needs teaching
 • Fysiotherapie en ergotherapie geven (gekwalificeerde mensen of in opleiding hiervoor)
 • Helpen met wondverzorging in het mobiliteitscentrum
 • Orthopedische hulpmiddelen aanmeten en aanpassen (gekwalificeerde mensen of in opleiding hiervoor)

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroep
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Port Reitz (spreek uit: Portries) ligt op ongeveer een uur met OV van het Doingoood huis. De afstand is niet groot, maar het busjes stopt vaak en gaat pas rijden als hij vol is. Het kan soms ook langer duren, als er file is. Het goede nieuws: er is altijd genoeg te beleven en te zien!
 • Dit project ligt op hetzelfde terrein als onze andere projecten APDK en Port Reitz hospital
 • De head teacher Mercy zit zelf in een rolstoel en was ooit ook leerlinge van de Port Reitz school
 • Op ongeveer 5 minuten lopen van de school is een lokaal restaurantje waar je voor ongeveer 1 euro een lokale maaltijd kan eten

Begeleiding in Kenia

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Ons Doingoood huis in Mombasa bevindt zich op een terrein dat een bewaakte toegangspoort heeft. Op 5 minuten loopafstand vind je 'Nyali Cinemax' een complex met o.a. een supermarkt, restaurant en bowlingbaan/ bioscoop. Op 10 minuten afstand met de matatu (busje), tuktuk (brommer) of de Uber vind je Nyali City Mall met nog meer restaurants, een apotheek, diverse winkels, een medische kliniek, fastfood corners en souvenir winkels.


Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies