arrow_drop_up arrow_drop_down

Pelido Community Project

Masaka - Oeganda

Over dit project

Pelido (Promotion of Enterprises and Livelihood Development Organization) is een organisatie die is gestart om tegenwicht te geven aan de uitdagingen waarmee de gemeenschap wordt geconfronteerd. Deze uitdagingen omvatten armoede, voedsel- en voedingsonzekerheid, gebrek aan afzetmarkt voor landbouwproducten, gebrek aan krediet, werkloosheid onder de jeugd, HIV/AIDS, geen toegang tot onderwijs, slechte sanitaire voorzieningen en gebrek aan makkelijk toegankelijk, veilig drinkwater. Het werkgebied van de organisatie ligt in het Masaka district, 25 minuten buiten de gelijknamige stad.


Basis van het project is een kleuterschool gecombineerd met de laagste klassen van een basisschool. Elk schooljaar komt er een klas in de bovenbouw bij, zodat de leerlingen met de school mee kunnen groeien. Een deel van de kinderen verblijft op het boarding-school gedeelte en is hier daarom hier tijdens de schoolperiodes permanent, het andere deel komt elke dag lopend uit de gemeenschap. Het vrijwilligershuis van dit project bevindt zich vlakbij de school.


De oprichter van het project, Kaphas, is zelf in een arme omgeving opgegroeid. Hij wil graag iets terugdoen voor de community die ongeveer 18.000 mensen bevat. Hij zet hierbij vooral in op empowerment, het sterk maken van mensen door middel van onderwijs en trainingen zodat ze zelfvoorzienend kunnen worden. Voorbeelden van projecten/activiteiten die worden uitgezet, zijn: trainingen om effectief landbouw te kunnen bedrijven, een varkens- en kippenfokkerij, er worden bomen geplant en verkocht en men heeft een koffieplantage opgezet. Op deze plantage worden mensen getraind om zelf koffie te verbouwen. Ze krijgen uiteindelijk een koffieplant waarmee ze hun eigen plantage op kunnen zetten.


Daarnaast worden sociale activiteiten opgezet. Zo worden er bezoeken gebracht aan oudere inwoners in de gemeenschap, worden er waterputten en watertanks gebouwd, worden er sportprojecten op scholen gedaan en worden er energiezuinige en brandveilige ‘stoves’ om op te koken gebouwd. Tenslotte wordt samengewerkt met 3 kliniekjes in de buurt om in de basic medische behoeften te kunnen voorzien. Dit diverse project vraagt om aanpakkers die op verschillende gebieden uit de voeten kunnen.

Ik vond de afwisseling bij Pelido het leukste. De afwisseling. We maakten wekelijks een planning (die we ook nog opvolgden!), konden daarin zelf meebeslissen. Dit hebben we niet zo veel gedaan, we hebben alleen aangegeven te willen doen wat de community het meest nodig zou hebben. We hadden bijna elke week 4 of 5 verschillende ochtendplanningen en 3 verschillende middagplanningen.

Hilliene van der Meer, vrijwilligerswerk Pelido

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Meehelpen in de klassen van de kleuterschool en lagere basisschool
 • Allerhande activiteiten in de community: zelfredzaamheid stimuleren, trainingen geven, helpen met de landbouwprojecten, helpen met realiseren van watertanks en stoves en voetballen met de lokale jeugd
 • Helpen met de sportprogramma’s op scholen
 • Voorlichting geven rondom HIV/Aids en hygiëne

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Je bent een aanpakker en niet bang om vieze handen te krijgen
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Je maakt een tijdje deel uit van een typisch Oegandese plattelandsgemeenschap

Begeleiding in Oeganda

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Als je naar Pelido gaat, verblijf je in het gastenverblijf op het terrein van de leuke projectleiders. Je woont midden in het dorp en kijkt uit over de vruchtbare groene maïsvelden in de omgeving. Je douche is eenvoudig, maar schoon en functioneel met een emmer met warm water. Je toilet is schoon en back to basic: gehurkt boven een gat in de cementvloer.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies