arrow_drop_up arrow_drop_down

Over Ineke

Oprichter van Doingoood

2005
eerste bezoek aan Afrika
17+
recruitment ervaring

cappuccino per dag 🙈

40+

uur per week aan het werk

"You can leave Africa, but Africa won't leave you"

Ik ben zelf sinds 2005 verliefd op Afrika. Ik kwam in voor het eerst in Kenia voor een safari en een strandvakantie.


Tijdens deze reis ontmoetten John, inmiddels mijn man, en ik een Keniaans-Nederlands echtpaar. Zij runden een straatkinderen centrum in de kustplaats Mombasa. Ik vroeg of ik bij hun project mocht kijken en vervolgens hebben we hebben een dag met die mensen opgetrokken. Ze hebben ons niet alleen een straatkinderen centrum laten zien maar ook de plek in de stad waar deze straatkinderen vandaan kwamen.


Ik was daar super van onder de indruk. En aan het einde van de dag bleek ook dat dit echtpaar ontzettend veel behoefte had aan een vrijwilliger. Ik was in die tijd al langere tijd werkzaam in bedrijfsleven, en ik was wel toe aan een sabbatical. Dus aan het einde van de dag zei ik tegen mijn toenmalige vriend, inmiddels man: “als we terug in Nederland zijn dan zeg ik mijn baan op en dan ga ik terug naar Kenia”.  


En zo gebeurde het ook. 

Waar ik blij van word, is als ik mensen zie groeien en ontwikkelen. Ontwikkelen als professional, als mens en als wereldburger. Ik heb zelf ervaren wat er gebeurt met je ontwikkeling, maar zeker ook met je blik op de wereld, als je uit je comfortzone stapt. Een tijd in een ander land, in een andere cultuur leven is zó enorm verrijkend voor de manier waarop je in het leven staat. En ik geloof dat we de wereld alleen mooier kunnen maken als we begrip hebben voor elkaar. Voor andere manieren om dingen te doen, voor andere manieren om naar dingen te kijken. En verrassend vaak blijken er meer overeenkomsten te zijn dan verschillen.

Ik heb in 2010 Doingoood opgericht. En wat een interessante reis is dit tot nu toe geweest! Van de term 'vrijwilligerstoerisme' of 'voluntourism' hoorde ik pas jaren nadat ik met Doingoood gestart was. Het heeft me geholpen om kritisch naar mijn organisatie te blijven kijken en aanpassingen te maken waar nodig. 


Ik ben blogs gaan schrijven over weeshuistoerisme, alternatieve zorgsystemen en alle dilemma's die daarbij komen kijken. Ik erger me kapot aan snel gemaakte, negatieve, weinig inhoudelijke media items, die gretig inspringen op het populaire thema dat internationaal vrijwilligerswerk en stage tegenwoordig is. Op mijn blogs wil ik meer context geven aan de soms ongenuanceerde blik die de media geeft op deze onderwerpen. Want dat het complex is, dat is een feit.   


Ik ben vanaf dag 1 mede-aanjager en groot voorstander geweest van het starten van de brancheorganisatie Vereniging Volunteer Correct. Regulering is nodig en organisaties moeten hun verantwoordelijkheden nemen. Met Doingoood doen we dat zo goed mogelijk en passen we nieuwe inzichten toe in ons dagelijks werk. Het is mijn missie om enerzijds een realistisch beeld te geven van het dagelijks leven in Afrika. Omdat het continent kampt met de reputatie -ook grotendeels met dank aan de media- van een continent vol honger, oorlog en ziekte.  Totaal onterecht, als je het mij vraagt. 


Ik reis al 15 jaar in verschillende landen in Afrika en heb 1,5 jaar in Oeganda gewoond. Ik schrijf hierbij vanuit mijn eigen ervaringen.  Anderzijds ga ik (kritisch) in op gevoelige thema's waarbij ik meer context wil geven aan de onderwerpen waar ik over schrijf.   Is internationaal vrijwilligerswerk of stage 'schadelijk' voor de ontvangende landen? Ik geloof van niet. Maar het maakt wel een wereld van verschil hoe je dit aanpakt. Met Doingoood sta ik voor een verantwoorde, duurzame aanpak. En we zien onszelf daarin als lerende organisatie.

Over Ineke

Moeder van Benjamin

Wat een voorrecht om de moeder van dit heerlijke mannetje te zijn!

Getrouwd met John

Net zo'n Afrika fan als ik (nou ja, bijna dan), mijn soulmate én mijn redding bij de boekhouding van Doingoood

Lievelingsdier

De Afrikaanse olifant, zo'n intelligent en gevoelig dier. Prachtig!

Wat is, is.

Een mooi levensmotto. En soms een hele uitdaging 😬

Hardlopen

3 x per week. Nou ja, meestal dan 😁

Chapati

Vol met koolhydraten maar oh zo lekker! Mijn guilty-pleasure als ik in Afrika ben.

Wil jij je ook laten inspireren door Afrika? Vraag het inspiratie magazine aan en droom weg bij mooie plaatjes en verhalen!

Wij maken gebruik van cookies