arrow_drop_up arrow_drop_down

Msambweni hospital

Msambweni, Kenia

Over dit project

Bij dit ziekenhuis kun je zowel vrijwilligerswerk doen (voor gediplomeerden) als stage lopen (tijdens je opleiding verpleegkunde, verloskunde of doktersassistent).


Het ziekenhuis is gevestigd op de zuidkust van Mombasa in het vissersdorpje Msambweni, op korte afstand van de grens met Tanzania. Msambweni is een rustig plattelandsdorpje met zeer vriendelijke mensen. Het ligt prachtig bij het parelwitte strand van de Indische oceaan.


Het ziekenhuis telt 202 bedden. Verpleegkundigen werken voornamelijk op de verpleegafdeling, onder de supervisie van de lokale hoofdverpleegkundige. De werkzaamheden zijn uiteenlopend, afhankelijk van de behoeften van de patiënten die er op dat moment zijn. In Kenia ontbreken zorgverzekeringen voor de bevolking, waardoor voor ziekenhuisbezoeken en medicatie vaak kosten in rekening gebracht worden. Voor veel mensen is ziekte een enorme financiële last. Het gevolg is dat men soms te lang doorloopt met een klacht, waardoor deze uiteindelijk erger wordt dan nodig geweest zou zijn bij directe, adequate behandeling. Patiënten komen doorgaans gewoon binnenlopen, vaak niet specifiek op afspraak. Daardoor is het werk gevarieerd, minder vooraf ingepland omdat je de zorg biedt die op dat moment noodzakelijk is voor de patiënten die zich die dag melden.


Verpleegkundigen in Kenia richten zich voornamelijk op de medische kant van het werk. De familie is verantwoordelijk voor het brengen van eten, lakens en het verschonen van de patiënt. Het ziekenhuis beschikt over 2 operatiekamers. Elke dinsdag zijn er orthopedische operaties, op woensdag en donderdag opereren de algemene chirurgen en op vrijdag de gynaecoloog. Daarnaast worden er regelmatig spoedoperaties verricht, voornamelijk keizersneden. Er is een eigen laboratorium en een afdeling radiologie, waar je tevens kunt assisteren indien gewenst.

“Ook een mooi einde van deze dag op Paediatric. Het jongetje met de brandwonden over zijn hele lichaam. Hij doet het zo goed. En het geneest erg goed. Fijn om te zien. Ik vroeg aan de arts waarom hij nu niet naar huis mocht. Deze gaf aan dat hij nog oefeningen moet doen met zijn rechter beentje. Deze gebruikt hij nu namelijk niet omdat dit te pijnlijk is voor hem. Ik vroeg of hij dan niet poliklinisch geholpen kon worden waarop de arts moest lachen. Ik voelde me wat vernederd, maar goed. Wat blijkt: 9 van de 10x komt de familie dan niet meer met het kind terug voor de behandelingen. Weer wat geleerd.”

Rian Renders, vrijwilliger Msambweni hospital

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

Bij Msambweni hospital kun je meehelpen bij de volgende afdelingen:


 • Emergency Room
 • Maternity Ward (bevallingen en kraamvrouwen)
 • Kinderafdeling
 • Heren & dames afdeling
 • Operatie kamer (Ok assistenten kunnen helpen, verpleegkundigen mogen soms observeren)
 • Fysiotherapie
 • Radiologie en laboratorium

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Gediplomeerd verpleegkundige, dokters assistent, OK assistent of in opleiding hiervoor (MBO of HBO)
 • Je kunt een geldige BIG registratie overleggen (alleen voor gediplomeerden)
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Dit ziekenhuis is tevens S-BB erkend voor MBO Verpleegkunde- en Doktersassistent stages. Ook HBO-V stagiaires en geneeskunde studenten zijn van harte welkom voor een interessante stage
 • Bij de ‘ervaringen van anderen‘ vind je tevens het blog van verpleegkunde stagiaire Erwin. Zijn blog geeft een goed beeld van wat je allemaal te wachten staat bij Msambweni hospital
 • Bij dit ziekenhuis krijg je de kans om mee te draaien op alle afdelingen. Afhankelijk van de duur van je verblijf, roteer je telkens over de afdelingen waarbij je op elke afdeling 2 weken meehelpt. Het is ook mogelijk om je voorkeur voor een specifieke afdeling aan te geven. Indien mogelijk kun je dan langere tijd op die afdeling meehelpen
 • Het ziekenhuis beschikt over een supermoderne dialyse afdeling, waar je je bijna in een westers ziekenhuis waant. De overige afdelingen zijn (nog) niet gemoderniseerd
 • Wanneer zich een noodgeval voordoet, worden veel medewerkers opgetrommeld om te assisteren. Ook stagiaires krijgen daarbij de kans om volledig mee te helpen op de Emergency. Houd er rekening mee dat je te maken kan krijgen met situaties die je in Nederland of België veel minder vaak zult aantreffen. Vrouwen in barensnood, verkeersslachtoffers met ernstige verwondingen en slachtoffers van huiselijk geweld zijn geen uitzondering
 • Vanaf je accommodatie wandel je elke dag in zo'n 20 minuten door het gemoedelijke dorpje naar het ziekenhuis. Onderweg kom je wat fruitstalletjes tegen en kan je een koel drankje of een versgebakken chapati kopen bij de kiosk. 
 • Dit ziekenhuis beschikt over een supermoderne dyalise- en IC-afdeling
 • Er zijn veel verpleegkunde studenten in dit ziekenhuis voor hun stage. Zij komen van de nursing college in het dorp.

Begeleiding in Kenia

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Je verblijft in het guest house van één van onze andere projecten in Msambweni: Blessed Camp. Phoebe zorgt dagelijks voor je (lokale) ontbijt en diner. Je leeft echt tussen de lokale bevolking. In het dorp zelf zijn kleine kiosken voor wat basis boodschappen: beltegoed, fruit, groenten, frisdrank, koekjes. De mensen in het dorp zijn enorm vriendelijk, er komen bijna geen toeristen dus het is een unieke kans om het échte lokale leven te ervaren. Je zit op 30 minuten afstand (met de matatu -minibus-) van ‘de bewoonde wereld’ in Ukunda, hier vind je diverse winkels, een grote supermarkt en meerdere hotels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 159
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 149
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 139
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 160

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies