arrow_drop_up arrow_drop_down

Mobiliteitskliniek

Mombasa - Kenia

Over dit project

Dit mobiliteitscentrum bevindt zich in een buitenwijk van de stad Mombasa, waar tevens een ziekenhuis, een revalidatiekliniek en een school voor kinderen met een beperking gevestigd zijn. 


Het aantal mensen met amputaties in Kenia is erg helaas hoog. Diabetes is een veel voorkomende oorzaak van amputaties. Veel mensen komen hierdoor in een rolstoel terecht. De begeleiding van een patiënt die een amputatie ondergaat is beperkt. Hierdoor weten veel mensen niet veel meer dan dat ze na een amputatie nooit meer kunnen lopen. Een groot aantal cliënten dat zich voor het eerst meldt bij de mobiliteitskliniek zit al langere tijd in een rolstoel. Soms komt men naar de kliniek met de verwachting dat zij aankomen in hun rolstoel en weggaan met een nieuw been. Hierdoor ligt er ook een belangrijke taak voor de medewerkers van het mobiliteitscentrum om mensen goed voor te lichten over hun situatie en de weg die zij moeten afleggen om uiteindelijk met een prothese of orthese verder door het leven te gaan. Niet alle cliënten reageren hier begripvol op, veelal doordat zij in het verleden te weinig voorlichting gehad hebben over hun situatie en toekomst perspectief. Deze mobiliteitskliniek in Mombasa is een van de weinige mobiliteitscentra in Kenia.


Het mobiliteitscentrum beschikt over zeer moderne apparatuur voor het ontwikkelen van onderbeen protheses. De medewerkers zijn getraind door Nederlandse vakgenoten en beschikken over moderne apparatuur.

Je kan een prima stage bij dit project doen voor de opleidingen Bewegingstechnologie of Orthopedische Technologie. Ben je gediplomeerd op dit gebied, dan kun je je aanmelden voor vrijwilligerswerk bij het mobiliteitscentrum in Kenia. Je kunt bij deze stageplaats uitkijken naar de toegewijde begeleiding van een zeer ervaren Orthopedisch Technoloog. Je begeleider heeft vele ontwikkelingen in zijn vak meegemaakt: van het maken van eenvoudige ‘houten benen’, de overgang naar een hard plastic mal voor het bovenbeen, naar de moderne technologie van tegenwoordig.

Wat ik heel interessant vind aan mijn stage in Kenia, is dat ik hier aandoeningen zie die ik in Nederland niet veel gezien heb. Bijvoorbeeld mensen waarvan beide benen geamputeerd zijn. Dat bemoeilijkt ook het leren lopen. Maar ook kleine kinderen waarvan de voet op de plek van de knie zit en daaronder niks meer. Hiervoor maak je dan een orthese maar dat had ik ook nog nooit eerder gezien.

Lise Hafkamp, stagiaire Orthopedische Technologie

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Helpen bij het aanmeten van prothesen en orthesen
 • Voorlichting geven aan cliënten over hun situatie en het proces dat ze gaan doorlopen
 • Assisteren bij het vervaardigen van prothesen, orthesen en aangepast schoeisel
 • Helpen bij het opvolgen van cliënten die al een prothese of orthese hebben
 • Aanpassingen helpen maken aan bestaande prothesen en orthesen
 • Patienten van begin tot einde begeleiden: Het aanmeten van de prothese, deze maken en ondersteunen met opnieuw leren lopen.

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Gediplomeerd of in opleiding voor Bewegingstechnoloog of Orthopedisch Technoloog
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Dit project ligt op de route naar Port Reitz, waar zich nog 3 Doingoood projecten bevinden. Je kan hierdoor makkelijk samen met je huisgenoten naar je project reizen
 • De reisafstand naar dit project is niet zo groot, maar je doet er met de minibus gemiddeld 45 minuten over omdat deze vaak stopt en pas gaat rijden als hij vol is. Bij file kan dit ook langer zijn. Afhankelijk van met hoeveel mensen tegelijk je naar projecten in deze buurt gaat, valt een Uber taxi nemen soms goedkoper uit en is ook sneller
 • Het project ontvangt regelmatig onderdelen vanuit Nederland die gebruikt worden voor het maken van prothesen en orthesen. Het wordt zeer gewaardeerd als je wat ruimte je je koffer wilt overhouden om wat mee te nemen

Begeleiding in Kenia

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Ons Doingoood huis in Mombasa bevindt zich op een terrein dat een bewaakte toegangspoort heeft. Op 5 minuten loopafstand vind je 'Nyali Cinemax' een complex met o.a. een supermarkt, restaurant en bowlingbaan/ bioscoop. Op 10 minuten afstand met de matatu (busje), tuktuk (brommer) of de Uber vind je Nyali City Mall met nog meer restaurants, een apotheek, diverse winkels, een medische kliniek, fastfood corners en souvenir winkels.


Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies