arrow_drop_up arrow_drop_down

Mental Health Project

Lilongwe - Malawi

Over dit project

Malawi heeft ruim 18 miljoen inwoners en toch zijn er maar 3 faciliteiten gericht op de geestelijke gezondheidszorg. Gelukkig bestaat het mental health project!


Deze instelling richt zich op de psychische en psychiatrische zorg in Malawi. Mental Health Project heeft projecten in zowel Mzuzu als Lilongwe. Onze samenwerking betreft het (voorlopig) ziekenhuis in Lilongwe. De instelling heeft de volgende afdelingen:

 • Een interne opname afdeling met 49 bedden
 • Een verslavingsprogramma
 • Een outreach programma
 • Een kinderontwikkelingscentrum
 • Een gevangenisprogramma

Het verslavingsprogramma richt zich op zowel mannen, vrouwen en jongeren die worstelen met hun verslaving en de keus hebben gemaakt om dit programma te volgen. Zij krijgen een gestructureerd programma aangeboden waarbij, indien mogelijk, de familie ook betrokken wordt. Op verslaving, welke soort dan ook, ligt in Malawi nog steeds een taboe. Het betrekken van de families is dus zeer vooruitstrevend. De speerpunten van het programma zijn inzicht, gedragsverandering en doelen stellen om terugval te voorkomen.

Tijdens het outreach programma ga je met ervaren collega’s naar de omliggende dorpen. Dit is al een ervaring op zich. Je focus ligt op medicatie geven en bijstellen, intakes doen, voorlichting geven om de bewustwording te vergroten en informatie geven. Daarnaast word je betrokken bij de behandeling van epilepsie en vroegtijdige interventie voor kinderen met een handicap en verstandelijke beperking.

Het gevangenis programma is erop gericht om gevangenen te ondersteunen bij mentale problemen en epilepsie door middel van psychosociale counseling en support. Verder biedt het programma de gevangenen de mogelijkheid zich te rehabiliteren en kunnen zij een opleiding volgen. Dit draagt allemaal bij om terugval te voorkomen.


Heb jij ervaring in de psychiatrische of psychische zorg? Of zou je graag als professioneel zorgverlener een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van kinderen met beperkingen? Vind jij het leuk om verschillende aspecten in de geestelijke gezondheidszorg te ontdekken? Dan is dit project echt iets voor jou!!

De coördinator was er op elk moment dat je haar nodig had! Ze heeft me ontzettend op mijn gemak gesteld, al vanaf het moment dat ze me op kwam halen op het vliegveld! De vrouwen op het project zijn de liefste die ik ooit ontmoet heb, de kids zijn super lief en de sfeer is heerlijk. Voornamelijk de interactie met de kids was super leuk! Bedankt voor deze top ervaring! Ik zal dit mijn hele leven meenemen, en kijk nu al uit naar mijn vakantie in juni: ik kom terug naar Malawi!

 

.
Petra van Donselaar, vrijwilligerswerk Malawi

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Meedraaien op de verschillende afdelingen van het project
 • Meegaan met een ervaren team op outreach naar afgelegen dorpen
 • Meer kennis op doen over de geestelijke gezondheidszorg
 • Je kennis en kunde op jouw vakgebied delen met vakgenoten
 • Bijdragen aan de diverse klasjes, opleidingen en aangeboden trainingen

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar oud
 • Een (afgeronde) opleiding  in de psychische gezondheidszorg
 • Een (afgeronde) opleiding in de verslavingszorg
 • Affiniteit met mensen met een psychiatrische aandoening
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed en hebt basiskennis over de meest voorkomende medische / verpleegkundige termen
 • Je kunt zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent bereid te leren
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken.

Goed om te weten over dit project

 • Je wordt s’ ochtends op een vaste standplaats opgehaald met een bus die je naar het ziekenhuis brengt. Het kinderontwikkelingscentrum is bereikbaar met openbaar vervoer
 • Je verblijft in het Doingoood vrijwilligershuis
 • De minimale verblijfsduur op dit project is 6 weken, maar de voorkeur is 3 maanden of langer vanwege de inwerkperiode op de verschillende locaties
 • Er wordt een vergoeding van €100 per student gevraagd voor het gebruik van medische materialen. Er is wel een mogelijkheid om eventueel materialen mee te nemen. Overleg dit voor vertrek met de lokale Doingoood coördinator.

Begeleiding in Malawi

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

 • Je slaapt in een van de slaapkamers op de tweede verdieping. De slaapkamers zijn simpel, maar knus en er zijn bedden, beddengoed, klamboes en een woonkamer. Tevens is er een grote veranda waar je heerlijk kunt zitten en een fantastisch uitzicht hebt over het gebied.
 • De toilet en douche zijn in de tuin en zij vrij basic.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies