arrow_drop_up arrow_drop_down

Over dit project

De volledige naam van het project is Mawa ndi Anthu Otisamala, dat letterlijk betekent; “Kinderen dragen zorg voor onze toekomst“. Mawa werd in 2001 opgericht door Lewis Gama, die vandaag de dag nog steeds de projectleider is. Lewis is een inspirerende man, die zich met hart en ziel inzet voor zijn project. Vrijwilligers vinden het geweldig om met hem samen te werken en Lewis laat hen graag het lokale plattelandsleven van Malawi ervaren. 


Het doel van Mawa is om het leven in de community te verbeteren. De organisatie bestaat uit een aantal actieve leden uit de community, die zich vrijwillig inzetten voor de omgeving die bestaat uit zo'n 20 dorpjes. Het totale gebied heeft een bevolking van ongeveer 17.000 mensen. Het centrale punt van het project is het centrum. Hier komen de kleine kinderen naartoe om onderwijs te krijgen (een soort kleuterschool) en hun dagelijkse warme pap. Dit zijn Early Childhood development Centra (centra voor ontwikkeling van jonge kinderen) Het grootste deel van de activiteiten bij Mawa vindt plaats in de dorpen zelf. 

In het gebied zijn veel alleenstaande vrouwen. Er wordt gewerkt aan vraagstukken rondom efficiënte landbouw, toekomst voor de jeugd en ondersteuning geboden aan mensen die leven met ziekten zoals HIV/Aids. Hen helpen ze via ondersteuningsprogramma’s en het delen van informatie. De medewerkers van het project bezoeken zieken, ouderen en (gehandicapte) kinderen in de gemeenschap. Er zijn inkomen generende projecten waarbij de opbrengst het project financieel ondersteunt. Mawa zet zich in voor ontwikkeling/de toekomst van de jeugd, o.a. via youth programs, empowerment van jongeren via werken aan economische- en life-skills en geeft voorlichting over mensenrechten. De ondersteuning van ouderen en (gehandicapte en wees-) kinderen in de gemeenschap gebeurt o.a. via voorlichting en huisbezoeken. Maar ook het renoveren van huizen en het ondersteunen van ´child headed families´ (gezinnen waar geen ouders zijn, maar het oudste kind de zorg draagt voor broertjes en zusjes. Hen helpen ze bijvoorbeeld met dekens, schoolgeld of het verbeteren van hun woonsituatie.

Als vrijwilliger bij Mawa is geen dag hetzelfde. Je helpt mee bij alle voorkomende activiteiten op het centrum en in het dorp. 

Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij Mawa! Ik heb er ook superleuke vrienden gemaakt. Eén van de dingen die ik gedaan heb, is samen met de youth group een toilet gerealiseerd voor een gehandicapte man uit het dorp. Het leven is super hier, ik word er heel blij van!

Jurre Kok, vrijwilliger Mawa

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Samen de community in voor wat kleine klussen bij hulpbehoevenden zoals kleren wassen, het terrein vegen en afwassen, maar denk ook aan “intensievere” taken zoals meehelpen op het land van een hulpbehoevende oudere.
 • Helpen de twee verschillende kleuterscholen (Early Childhood Development Centra) in de gemeenschap.
 • De (ouders van) gehandicapte kinderen helpen met thuiszorg en bewegingsoefeningen. Ook kun je deelnemen aan het ‘Parents Support Committee’, waar ze de ouders van gehandicapte kinderen leren omgaan met de handicap van hun kind.
 • Helpen met Engelse les geven. Er zijn veel mensen in Malawi (en zeker in de afgelegen gebieden), zowel jong als oud, die helemaal geen Engels spreken.
 • Helpen met de verschillende activiteiten bij de jeugdclub (14+). Denk aan sport, spel, zang, dans, kooklessen
 • Helpen bij de inkomen genererende projecten, door bijvoorbeeld te helpen met het verzorgen van de geiten die bestemd zijn voor verkoop

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroepen van dit project
 • Bereidheid om je aan te passen aan de lokale situatie en werkwijze
 • Je bent flexibel om mee te doen aan alle voorkomende activiteiten en om mee te veren met wat de dag brengt, planningen worden vaak gewijzigd of op de dag zelf pas gemaakt
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • De begeleiding van vrijwilligers in Zomba is voor een groot deel in handen van de lokale projectleiders. Deze projectleiders hebben meerdere jaren ervaring met het begeleiden van vrijwilligers. Zij doen dit met veel verantwoordelijkheid en behulpzaamheid. Als vrijwilliger bij Mawa Otisamala is de projectleider Lewis dan ook in eerste instantie je aanspreekpunt.
 • Daarnaast word je bij aankomst bij Pakachere Backpackers opgevangen door Annelies, onze Nederlandse vertegenwoordiger van Doingoood in Zomba, die je ook altijd kunt bellen tijdens je verblijf in Zomba.  In het begin zal Annelies het project om de week bezoeken. Om de andere week is er een spreekuur bij Pakachere waarin je, indien gewenst, met haar kunt spreken over de gang van zaken.
 • Doingoood heeft in Malawi (standplaats Lilongwe) daarnaast een Nederlandse Coördinator die vrijwilligers begeleidt, zij is indien nodig ook telefonisch bereikbaar en staat 24/7 standby in geval van nood. Annelies werkt, voor de begeleiding van Doingoood vrijwilligers, nauw samen met onze Coördinator.
 • Bij aankomst in Malawi verblijf je de eerste twee nachten in een gedeelde kamer of slaapzaal in Pakachere Backpackers in Zomba
 • Mawa waardeert het ten zeerste wanneer vrijwilligers helpen door middel van het inbrengen van nieuwe ideeën, kennis en ervaring
 • Het vrijwilligershuisje van Mawa ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het hoofd projectcentrum van Mawa. Voor huisbezoeken en andere programma’s moet je een langere afstand afleggen. Natuurlijk doe je dit samen met een van de leden van het project
 •  De meeste mensen in het dorp hebben geen elektriciteit. Onlangs is een elektriciteitskabel aangelegd die helemaal naar het vrijwilligershuis van Mawa gaat. Je hebt dus wel (af en toe) stroom
 • Er is een huismoeder aanwezig in het vrijwilligershuis. Ze begeleidt je in het huis, in de buurt, ze kookt elke avond en maakt schoon. Tegen een kleine vergoeding kan zij ook de was voor je doen. De huismoeder kan tegen een kleine vergoeding (plus uiteraard de kosten van de boodschappen) ook boodschappen voor je doen
 • Met een taxi ben je in ongeveer 30 minuten in Zomba stad, waar je boodschappen kunt doen en internetten. De kosten voor een taxi voor een enkele reis naar Pakachere Backpackers zijn tussen 4.500 en 5.000 Malawische kwacha (dit is ongeveer 6,50 euro).
 • In Zomba vind een aantal supermarkten en winkels, er zijn een paar restaurantjes en meerdere guesthouses. In het weekend kun je in je vrijwilligershuisje blijven, maar bij Pakachere Guesthouse kunnen Doingoood gasten -op eigen kosten maar wel met korting- overnachten.

Begeleiding in Malawi

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Je verblijft in een klein huis voor vrijwilligers (zie ook de video in het andere tabblad) in de zeer gastvrije gemeenschap op het idyllische platteland, ongeveer 10 kilometer buiten de stad Zomba. Het huis van Mawa ligt middenin het dorp, omgeven door prachtige groene heuvels en maïsvelden. Het huis ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het projectcentrum van Mawa.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies