arrow_drop_up arrow_drop_down

Kampala school voor gehandicapten (KSPH)

Kampala - Oeganda

Over dit project

Op deze school voor gehandicapte kinderen in Kampala zitten ongeveer 168 kinderen met uiteenlopende beperkingen. Sommige kinderen zitten in een rolstoel, anderen hebben bijvoorbeeld een waterhoofd, zijn spastisch of hebben klompvoeten. De school is een boardingschool. De kinderen verblijven tijdens de vakanties thuis, maar tijdens de weken dat er lesgegeven wordt verblijven zij op school. Behalve basisonderwijs wordt er op de school aandacht besteed aan fysiotherapie en ergotherapie voor de uitvoering van dagelijkse handelingen (van rolstoel in lesbank gaan zitten, zelf aan- en uitkleden, zelfstandig naar toilet gaan etc.). Eens per 2 weken wordt hydrotherapie gegeven in een nabijgelegen zwembad. Hier hebben de kinderen 1 op 1 begeleiding nodig voor de oefeningen in het water. Doordat hydrotherapie alleen met kleine groepjes gegeven wordt, komen de kinderen meestal maar eens per kwartaal aan de beurt. Helaas lukt dat ook soms zelfs niet en zijn na een kwartaal nog niet alle kinderen een keer naar het zwembad geweest.


In Oeganda is de kans groot dat de kinderen na de basisschool geen voortgezet (speciaal) onderwijs kunnen volgen. Enkele oud leerlingen volgen daarom vaardigheidstraining voor leerbewerking op de school. De toekomstvisie van de school is om gemaakte producten commercieel te gaan aanbieden om op die manier ook voormalig leerlingen in dienst te kunnen nemen. De plannen hiervoor zijn nog in het begin stadium. Vrijwilligers of stagiaires die aan dit onderdeel iets kunnen/ willen bijdragen zijn tevens van harte welkom.


Ik wist van tevoren niet hoe het voor mij zou zijn om met gehandicapte kinderen samen te werken maar dat meer dan fantastisch! Op dit project was het heel erg fijn om aan te komen en de positieve, fijne sfeer te voelen. Alle staff stond voor mij open. Dat gaf mij een goed gevoel en daardoor kon ik volledig mijzelf zijn. Heel erg bedankt voor de fantastische ervaring. 2 Maanden is veel te kort voor mij geweest maar ook een goede start om mee te beginnen.

Daniele Savelberg, minor Internationalisering Huidtherapie bij KSPH

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Helpen in de klas met het geven van de lessen
 • Huiswerk begeleiding en nakijken van schriften en schoolwerk
 • 1 op 1ondersteuning van de leerlingen tijdens de lessen
 • Helpen bij de fysiotherapie of ergotherapie (indien je hiervoor opgeleid wordt/ bent
 • Helpen bij de oefeningen van dagelijkse handelingen en met de snoezel therapie (incl. tac pac en mondmotoriek)
 • Ondersteunen bij de hydrotherapie in het zwembad

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroep
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Deze school is S-BB erkend voor MBO opleidingen in Onderwijs, Maatschappelijke Zorg en Sport & Bewegen
 • Studenten die in opleiding zijn voor ergotherapie kunnen bij dit project veel betekenen. Op de ergotherapie afdeling wordt TacPac gegeven. Tacpac combineert het gevoel van aanraking en muziek door sociale interactie. De oral motor training richt zich op de mond motoriek. Orale motorische disfunctie is een veel voorkomend probleem bij kinderen met hersenverlamming (Cerebral Palsy). Kwijlen, problemen met zuigen, slikken en kauwen zijn enkele van de vaak voorkomende problemen. Door middel van oral motor therapie kan hierin verbetering gebracht worden. Tijdens de hydrotherapie krijgen de kinderen oefeningen in het (externe) zwembad. Dit is altijd een hele organisatie en veel kinderen hebben 1 op 1 begeleiding hierbij nodig. Gemiddeld komt een kind eens per 2 weken aan de beurt. Tijdens je buitenlandstage ergotherapie werk je nauw samen met de aanwezige ergotherapeut die je begeleidt op je project. Daarnaast kun je rekenen op aanvullende ondersteuning en begeleiding van onze eigen, Nederlandse Doingoood coördinator in Oeganda. Op de video bovenaan deze pagina hoor je 2 stagiaires ergotherapie aan het woord. Eén ervan deed haar stage ergotherapie bij dit project en de andere deed haar stage ergotherapie bij Katalemwa Revalidatie.
 • Deze school is een uitstekende stageplaats voor studenten aan de PABO die op zoek zijn naar een buitenlandstage onderwijs. Er wordt regulier basisonderwijs gegeven op deze school. De kinderen met een mentale beperking volgen speciaal onderwijs, de kinderen met een lichamelijke beperking volgen regulier onderwijs. Tijdens je onderwijs stage kan je de leerkracht ondersteunen in de klas, enkele lessen zelf voorbereiden en geven en leerlingen 1 op 1 ondersteunen met hun schoolwerk. De kinderen met een leerachterstand hebben meer persoonlijke aandacht nodig in kleine groepjes. Een stagiaire kan hier ook prima op inspelen.

Begeleiding in Oeganda

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Tijdens je vrijwilligerswerk of stage in Oeganda kan je kiezen tussen verblijf in een guesthouse of bij een gastgezin. Zowel het gastgezin als het guesthouse (deze liggen op 5 min. afstand van elkaar) bevindt zich centraal ten op zichte van de projecten, supermarkten en overige faciliteiten in de stad. In het guesthouse verblijf je op een slaapzaal (een- of tweepersoonskamer tegen toeslag mogelijk, mits beschikbaar) op basis van logies en ontbijt. Er is gratis wifi en als je langer dan 30 nachten blijft wordt ook je was gratis gedaan. Je kan niet zelf koken, maar wel aanmelden voor het diner voor UGX. 15.000 (ongeveer €3,75). Het guesthouse wordt gerund door een Nederlands stel en ligt op een afgesloten, bewaakt terrein.
In het gastgezin verblijf je op een aparte gastenkamer met maximaal 4 personen, op basis van logies, ontbijt en diner. Je gastvrouw woont op een afgesloten, bewaakt terrein en spreekt goed Engels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies