arrow_drop_up arrow_drop_down

Kenya Care

Mombasa - Kenia

Over dit project

Kenya Care helpt HIV positieve, alleenstaande moeders om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Door stigma zijn deze moeders vaak aan hun lot overgelaten en worden zij niet geaccepteerd door hun omgeving. Zonder inkomen voor zichzelf en hun kinderen gaat hun conditie hard achteruit. En dat terwijl er genoeg mogelijkheden zijn voor iemand met HIV voor het opbouwen van een kwalitatief bestaan. Kenya Care is zeer succesvol met het helpen van deze vrouwen. De vrouwen worden onderwezen over goede voeding en het belang van hygiëne en krijgen voorlichting over hoe zij kunnen leven met HIV.


Daarnaast volgende de vrouwen een programma waarbij ze leren hoe zij hun eigen bedrijf kunnen starten. Groepen van telkens 10 vrouwen beginnen aan het programma en doen dit met elkaar. Ze ondersteunen en motiveren elkaar en hebben een onderling ‘bank-systeem’. De vrouwen komen in aanmerking voor een kleine lening en krijgen de kans iets te sparen. Zodra de eerste lening is afbetaald en het bedrijf succesvol draait, kunnen ze een aanvraag doen voor een iets grotere lening die gebruikt kan worden voor grotere investeringen. Na 4 jaar moet de groep zelfstandig genoeg zijn om hun eigen weg te volgen, met alles dat ze tijdens het programma hebben mogen leren.


Een zeer inspirerend project dat al vele levens van vrouwen in positieve zin heeft veranderd! Kenya Care werkt met een vast team van lokale medewerkers, die ondersteund worden door Nederlands management. Het programma is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen en werkt goed.


Vrijwilligers met een specifieke achtergrond, maar vooral met voldoende levenservaring, kunnen dit project op part-time basis ondersteunen (je kan dit project dan combineren met een ander project). Op 4 middagen in de week vinden er bijeenkomsten plaats van alle vrouwengroepen, die je kunt bijwonen. Afhankelijk van je eigen ervaring en vaardigheden kun je van toegevoegde waarde zijn voor het delen van kennis in die groepen. Denk bijvoorbeeld aan het bespreekbaar maken van (gevoelige) onderwerpen of het spelenderwijs introduceren van spellen rondom deze thema’s. Mensen met ervaring in ondernemerschap of management kunnen hierover hun kennis delen. Ook het lokale team van medewerkers kan hulp gebruiken bij het leren om presentaties of rapportages te maken en meer kennis opdoen over boekhouden.


De mogelijkheden zijn erg breed, er is voor elke professional wel een ‘opdracht’. Het (Nederlandse) management van Kenya Care maakt graag vooraf kennis met geïnteresseerde vrijwilligers. Op die manier krijg je alle informatie uit eerste hand en kan gekeken worden over welke skills je beschikt en op welke behoefte van het project dat aansluit. Op die manier ga je met een concrete ‘opdracht’ naar Kenia en kun je een effectieve bijdrage leveren aan dit geweldige project.

Doingoood vind ik een prettige organisatie; in de keuze van projecten heel betrokken, korte lijntjes en heel welwillend om vragen te beantwoorden, zaken uit te zoeken en vervolgens de beste opties voor je samen te voegen. Door het vele persoonlijke contact voelt de organisatie erg vertrouwd aan en dat maakt de voorbereidingen op het Afrikaanse avontuur nog net een stukje leuker!

Marloes Hirdes, vrijwilligerswerk Kenia

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Geven van voorlichting over specifieke thema’s
 • Ondersteunen van lokale medewerkers met praktische extra kennis en vaardigheden (bijv. presentaties maken, boekhouden)
 • Werken aan jouw specifieke ‘opdracht’ naar aanleiding van jouw skills en ervaring

Dit ben jij

 • Minimale leeftijd 25 jaar
 • Achtergrond in sociaal maatschappelijk werk, jeugdzorg of juist in retail en business
 • Affiniteit met de doelgroep van dit project
 • Je staat stevig in je schoenen
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • De vrouwengroepen van dit project komen in hun eigen buurten bij elkaar. Dat betekent dat je verschillende reisafstanden aflegt, naar de verschillende lokaties
 • Wees je ervan bewust dat je niet zomaar op bezoek kan gaan bij de bedrijfjes van de vrouwen: zodra er een westerling komt, denkt de omgeving dat de vrouw veel geld of spullen gekregen heeft en wordt ze onder druk gezet om te delen (ook als ze niets ontvangen of verkocht heeft)
 • De Nederlandse projectleiding voert een intake gesprek met je en bepaalt op basis daarvan of je aan het project kan deelnemen
 • Stage lopen is bij dit project ook mogelijk, wanneer je opleiding of afstudeeronderzoek aansluit bij de behoeften van het project. Neem hiervoor contact met ons op

Begeleiding in Kenia

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Ons Doingoood huis in Mombasa bevindt zich op een terrein dat een bewaakte toegangspoort heeft. Op 5 minuten loopafstand vind je 'Nyali Cinemax' een complex met o.a. een supermarkt, restaurant en bowlingbaan/ bioscoop. Op 10 minuten afstand met de matatu (busje), tuktuk (brommer) of de Uber vind je Nyali City Mall met nog meer restaurants, een apotheek, diverse winkels, een medische kliniek, fastfood corners en souvenir winkels.


Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies